GR US

Ιονικό Χωριό, κέντρο αναψυχής και εντρύφησης στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό

Αssociated Press

Το Ιονικό Χωριό, Κατασκηνωτικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Βαρθολομιό Ηλείας. Φωτογραφία: Δημήτρης Πανάγος/Αρχιπισκοπή Αμερικής.

Του Θεοδώρου Καλμούκου. ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Ιονικό Χωριό, είναι ως γνωστόν το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και το οποίο προσφέρει και φέτος για 45η χρονιά το καλύτερο καλοκαίρι στη ζωή εκατοντάδων παιδιών της νέας γενιάς της Ομογένειας.

Αυτό μάλιστα προκύπτει και μέσα από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που έστειλε στον «Εθνικό Κήρυκα» η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τα οποία (στιγμιότυπα) είναι έργο του επίσημου φωτογράφου της, Αρχοντος του Οικουμενικού Θρόνου, κ. Δημητρίου Πανάγου.

Βρίσκεται σε γραφική τοποθεσία στο Βαρθολομιό της Ηλείας, μοναδική στο είδος της που δεν μπορεί να βρεθεί σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου και παρέχει μοναδικές εμπειρίες στους κατασκηνωτές εξ’ Αμερικής.

Αssociated Press

Τα παιδιά συμμετέχουν σε Ιερή Ακολουθία η οποία τελείται υπαίθρια. Φωτογραφία: Δημήτρης Πανάγος/Αρχιπισκοπή Αμερικής.

Οι εγκαταστάσεις του μπορούν να φιλοξενήσουν διακόσια παιδιά ανά κατασκηνωτική περίοδο και επί πλέον πενήντα άτομα προσωπικό.

Στις εγκαταστάσεις του συμπεριλαμβάνονται ιερός Βυζαντινόρυθμος ναός, ιδιωτική παραλία, πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων, αμφιθέατρο, δασύλλια, μεγάλη αίθουσα συγκεντρώσεων, υπαίθρια τραπεζαρία, γήπεδα για ποδόσφαιρο, βόλεϊ μπολ, τένις και καλαθοσφαίριση.

Το Ιονικό Χωριό, Κατασκηνωτικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Βαρθολομιό Ηλείας.

Από το έτος 1970 μέχρι σήμερα από το Ιονικό Χωριό έχουν περάσει δέκα εφτά χιλιάδες παιδιά εφηβικής ηλικίας, καθώς επίσης και ενήλικες νέοι, τα οποία έχουν συνάψει γνωριμίες και φιλίες για μια ολόκληρη ζωή.

Το Ιονικό Χωριό ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος το έτος 1966, ενώ στην όλη του απόκτηση και ανοικοδόμηση συνέβαλλε ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Πούλος, πρώην ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αρχαγγέλων στο Στάφορντ του Κονέκτικατ και ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Παπαδέας.

Αssociated Press

Το Ιονικό Χωριό, Κατασκηνωτικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Βαρθολομιό Ηλείας. Φωτογραφία: Δημήτρης Πανάγος/Αρχιπισκοπή Αμερικής.

Εκτός από το πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις του Ιονικού Χωριού, το οποίο συμπεριλαμβάνει πολιτιστικά, πνευματικά, εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα, γίνεται ξενάγηση των κατασκηνωτών σε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας όπως στην Αρχαία Ολυμπία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Δελφοί, Αίγινα, Καλάβρυτα, Πάτρα όπου επισκέπτονται τον ιερό ναό του Αποστόλου Ανδρέα και Αθήνα όπου επισκέπτονται την Ακρόπολη και το νέο Μουσείο, καθώς και πολλά άλλα αξιοθέατα.

Διευθυντής του Ιονικού Χωριού, είναι ο ιερέας Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ενώ στελεχώνεται και από πολλούς συμβούλους. Επίσης, υπάρχουν και ιερείς εξ’ Αμερικής σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο, οι οποίοι τελούν τις Ιερές Ακολουθίες και διδάσκουν στα παιδιά την Ορθόδοξη Πίστη.

Αssociated Press

Το Ιονικό Χωριό, Κατασκηνωτικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Βαρθολομιό Ηλείας.

Στο τέλος κάθε προγράμματος τα παιδιά επιστρέφουν στα σπίτια τους στις Ηνωμένες Πολιτείες με ενδυναμωμένη την πίστη τους, έχοντας συνάψει φιλίες και γνωριμίες οι οποίες διαρκούν για μια ολόκληρη ζωή και με βαθιά αισθήματα εκτίμησης και περηφάνιας για την Ορθόδοξη Πίστη και την Ελληνική Πολιτιστική τους Κληρονομιά.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο «Πίστη: Για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία» χορηγεί κάθε χρόνο δεκάδες υποτροφίες σε παιδιά της Ομογένειας τα οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα του Ιονικού Χωριού.