GR US

«Κακόβουλα και ύποπτα τα δημοσιεύματα» λέει ο Βασίλης Κατσικιώτης για το Τ.Χ.Σ.

Εθνικός Κήρυξ

Ο κ. Βασίλης Κατσικιώτης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Κακόβουλα και ύποπτα» χαρακτήρισε ο Δρ. Βασίλης Κατσικιώτης τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου τα οποία κάνουν λόγο για υπαναχώρησή του από το νέο διορισμό του λόγω χαμηλών αποδοχών.

Ο Δρ. Βασίλης Κατσικιώτης διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η θητεία του βάσει της επιτροπής που διενήργησε τον διαγωνισμό επρόκειτο να λήξει στις 30 Ιουνίου 2020.

Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ανέφερε ότι ο Δρ. Κατσικιώτης θα αναλάβει τα καθήκοντά του εν ευθέτω χρόνο, ενώ η θητεία του λήγει στις 30 Ιουνίου 2017.

Ο κ. Κατσικιώτης, απαντώντας σε ερώτηση του «Ε.Κ.» σχετικά με τη θητεία και τα δημοσιεύματα, επεσήμανε ότι από τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο και τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει λάβει ούτε την κοινοποίηση του διορισμού του και ούτε τα όσα αναγράφονται στην απόφαση σχετικά με τη θητεία και τις αποδοχές του. Η απόφαση την οποία κοινοποίησε η επιτροπή που διενήργησε τον διαγωνισμό αναφέρει ότι η θητεία λήγει τον Ιούνιο του 2020 και ο Δρ. Κατσικιώτης θεώρησε ύποπτη την απόφαση του Υπουργού να σημειώνει ότι «η θητεία του λήγει στις 30 Ιουνίου 2017».

«Οταν διάβασα το άρθρο σας που αναφέρατε ότι ‘η θητεία του λήγει στις 30 Ιουνίου 2017’, νόμισα ότι ήταν δικό σας τυπογραφικό λάθος και ζήτησα να διορθώσετε το έτος σε 2020. Κι αυτό διότι βασιζόμουν στην προκήρυξη του διαγωνισμού που είχε δημοσιευτεί στα ελληνικά και αγγλικά. Οταν όμως επέστρεψα στο σπίτι και μελέτησα την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως διαπίστωσα ότι δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους, αλλά περί εσκεμμένου και σας ζητώ συγγνώμη» τόνισε ο Δρ. Κατσικιώτης.

Ερωτηθείς εάν η καθυστέρηση της ανάληψης των καθηκόντων οφείλεται στις χαμηλές αποδοχές, όπως κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν στον αθηναϊκό Τύπο, ο Δρ. Κατσικιώτης είπε: «Εάν εγώ δεν ήμουν Ελληνας και δεν μπορούσα να διαβάσω την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δεν θα γνώριζα ποτέ ότι επικυρώθηκε ο διορισμός μου και κάτω από ποιες συνθήκες και όρους».

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι η επιτροπή και ο διεθνής σύμβουλος επιλογής στελεχών Κορνφέρι (Kornferry) επιβεβαίωσαν ότι ο διορισμός είναι για ολόκληρη τη θητεία και λήγει το 2020. Στις περιπτώσεις που διενεργείται διεθνής διαγωνισμός και επιλέγεται στέλεχος που διαμένει και εργάζεται στο εξωτερικό και μάλιστα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πάγια η πρακτική της προσφοράς ασφάλισης, κόστους μεταφοράς και μεταφοράς οικοσκευής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή υπέβαλε την short list στον Υπουργό στις 12 Οκτωβρίου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ανακοίνωση της απόφασης για τον διορισμό του καθυστέρησε πάνω από δύο εβδομάδες.

Αν και πέρασαν οκτώ μέρες από την έκδοση της απόφασης του Υπουργού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Δρ. Κατσικιώτης μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει από τον Υπουργό ή το Ταμείο, ούτε την απόφαση και ούτε τη σύμβαση βάσει της οποίας θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

«Πώς μπορεί να παραιτηθεί κανείς από το υπάρχον αξίωμα, προκειμένου να αναλάβει τα νέα καθήκοντα χωρίς σύμβαση (και μάλιστα για επτά μήνες;) και χωρίς να διευθετηθούν όλα τα απαραίτητα για τη μετακόμιση και εγκατάσταση στην Αθήνα», επεσήμανε ο κ. Κατσικιώτης.

Ερωτηθείς εάν θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, υπογράμμισε ότι εάν και εφόσον αποσαφηνιστούν και διευθετηθούν όσα προαναφέραμε είναι έτοιμος να μεταβεί στην Αθήνα για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Ο διορισμός του ομογενή έγινε την ίδια χρονική στιγμή με τον διορισμό του Eric Henri Paul Tourret του Roger στη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ καθώς επίσης και του Δημητρίου Φραγγέτη του Δημοσθένη, στη θέση του μέλους της εν λόγω επιτροπής.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 (Ν. 3864/2010) ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου όπως ισχύει.