GR US

Kέφι και νοσταλγία με Μάλαμα και Καρακώστα στο Μανχάταν (βίντεο)

Cameras

Στιγμιότυπο από την συναυλία του ΚΕΠ με τον Σωκράτη Μάλαμα και την Λαμπρινή Καρακώστα.

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στιγμές γεμάτες κέφι, αλλά και νοσταλγία, βίωσαν οι εκατοντάδες ομογενείς που έδωσαν το «παρών» στο «Symphony Center» του Μανχάταν για τη συναυλία του δημοφιλούς τραγουδοποιού, Σωκράτη Μάλαμα, και της νεαρής ερμηνεύτριας, Λαμπρινής Καρακώστα, οι οποίοι κέρδισαν το χειροκρότημα, στη μουσική εκδήλωση για τα 42 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.

Παρουσία περίπου 1.000 ομογενών, που αψήφησαν τις -ασυνήθιστα κακές για την εποχή- καιρικές συνθήκες, ο Σωκράτης Μάλαμας ξεδίπλωσε επί σκηνής ένα προσεγμένο μουσικό πρόγραμμα, το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, παρέσυρε τους ακροατές σε τραγούδι ή ακόμη και χορό που θύμισε... Ελλάδα, με τη συναυλία να ολοκληρώνεται λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Η «Πριγκηπέσσα», «Της αγκαλιάς η ξενιτιά» και ασφαλώς το πάντα επίκαιρο και «ταιριαστό» με την περίσταση «Στην Αμερική», ήταν μεταξύ των κομματιών που άγγιξαν τους παρευρισκόμενους και κέρδισαν παρατεταμένο χειροκρότημα. Τον Σωκράτη Μάλαμα πλαισίωσαν, εκτός από την Λαμπρινή Καρακώστα, οι Γιάννης Παπατριανταφύλλου (μπάσο), Νίκος Μαγνήσαλης (τύμπανα), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα) και Κυριάκος Ταπάκης. Στην ηχοληψία ήταν ο Τίτος Καργιωτάκης και στην επιμέλεια σκηνής ο Δημήτρης Κατέβας.

Λίγο νωρίτερα, το πρόγραμμα ξεκίνησε με το ομογενειακό μουσικό συγκρότημα «Νισάφι», που ερμήνευσε γνωστά κομμάτια του έντεχνου ρεπερτορίου και επίσης απέσπασε χειροκρότημα από τους θεατές.

Πρώτη φορά στην Αμερική

Παρά τις μουσικές αναφορές του στη μετανάστευση και δη τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σωκράτης Μάλαμας δεν είχε τραγουδήσει ποτέ μέχρι χθες στη Νέα Υόρκη. Αυτό ήταν και ένα προσωπικό στοίχημα για τον πρόεδρο του ΚΕΠ, Ηλία Κρεμμύδα, ο οποίος, όπως δήλωσε στον «Ε.Κ.», επέμεινε πολύ στην προσπάθεια για να τον πείσει να περάσει τον Ατλαντικό.

«Για τον Μάλαμα κάποτε θεωρείτο αδύνατο να έρθει στην Αμερική. Εγώ απάντησα ‘ο Μάλαμας θα έρθει και θα πει ένα τραγούδι’. Τελικά ήρθε και είπε πολλά τραγούδια σήμερα», είπε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε στη συνέχεια ότι η παρουσία του γνωστού μουσικού είναι απόλυτα επίκαιρη, με δεδομένο το νέο μεταναστευτικό κύμα που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Cameras

Το κατάμεστο Symphony Space, όπου έλαβε χώρα η συναυλία του ΚΕΠ με τον Σωκράτη Μάλαμα.

«Πραγματικά είναι μεγάλη μας τιμή ότι καταφέραμε να έχουμε τον Μάλαμα στην καρδιά της Νέας Υόρκης ,να μας τραγουδήσει και να γίνει ένα αφιέρωμα στη νεολαία, με τίτλο ‘Ελλάδα στην Αμερική σαν αγριόχορτο φύτρωσε κι εκεί’. Είναι σημαντικό για τη νεολαία που, σήμερα, δυστυχώς, φεύγει πάλι από την Ελλάδα.», συνέχισε ο κ. Κρεμμύδας, ο οποίος ευχαρίστησε «τον Σωκράτη Μάλαμα, την Λαμπρινή Καρακώστα αλλά και την Λίλα Παπαματθαιάκη. Ασφαλώς, μας τιμάει με την παρουσία της η κ. Μάλαμα, που συνοδεύει τον ερμηνευτή εδώ».

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Μάλαμας ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και επικοινωνιακός καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Μάλιστα, δεν παρέλειπε να σχολιάζει τους φρενήρεις ρυθμούς της Νέας Υόρκης, αλλά και τα αυστηρά μέτρα περιορισμού του καπνίσματος, για τα οποία ανέφερε πολλές φορές ότι δεν τον έκαναν να νοιώσει άνετα. «Οταν κάπνιζα, με κοιτούσαν με ύφος που με έκανε να πιστέψω ότι είμαι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης», είπε χαρακτηριστικά.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Χριστόδουλος Αθανασάτος.

Λίγο αργότερα ευχαρίστησε τον Ηρακλή Κρεμμύδα αλλά και την φίλη του δημοσιογράφο Ντίνα Γιαννούτσου, η οποία τόνισε ότι τον ενθάρρυνε συνεχώς να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι. «Δεν είναι ‘ένα τσιγάρο δρόμος’ η Νέα Υόρκη, ούτε ήρθαμε για καφέ εδώ. Του χρόνου όμως, θα ξανάρθουμε οπωσδήποτε!», ήταν η υπόσχεσή του προς την Ομογένεια.

Από πλευράς του ΚΕΠ εκφράστηκε ικανοποίηση για την ανταπόκριση της συναυλίας, αφού έγινε λόγος για «sold out», με μοναδικό μειονέκτημα τον καιρό, ο οποίος όμως δεν αποδείχθηκε αποτρεπτικός.

«Θα το πω και απερίφραστα. Εμείς στο ΚΕΠ τραγουδάμε με την ψυχή μας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως ήρθε ένα πλήρες συγκρότημα από την Ελλάδα, μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα, κάτι που δεν ήταν εύκολο να καταφέρουμε, αλλά έγινε πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Κρεμμύδας, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά και τον «Ε.Κ.» για την προσφορά του και τη στήριξη στη διοργάνωση της συναυλίας.