GR US

Κέντρο Ορθόδοξης Θεολογίας μέσα στο Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης

Cameras

Οι Ελληνορθόδοξοι καθηγητές Θεολογίας του Κέντρου Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης κύριοι Αριστοτέλης Παπανικολάου και Γεώργιος Δημακόπουλος Φωτογραφία Center of Orthodox Christian Studies

Στο Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης υπάρχει και λειτουργεί με επιτυχία το Κέντρο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών, στο οποίο διδάσκουν δύο Ελληνορθόδοξοι θεολόγοι, οι καθηγητές Αριστοτέλης Παπανικολάου και Γεώργιος Δημακόπουλος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού στον «Εθνικό Κήρυκα» είπαν ότι «το πρόγραμμα της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης άρχισε επίσημα στο Πανεπιστήμιο Fordham το 2004 με τη διάλεξη του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου ‘Η Ορθοδοξία στην Αμερική’».

Για την αποστολή του Κέντρου είπαν πως είναι «η προαγωγή της γνώσης της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης σε ακαδημαϊκό, εκκλησιαστικό και δημόσιο επίπεδο και η παροχή χώρου για συζήτηση ερωτήσεων και προβληματισμών που είναι βασικά δύσκολο να προσεγγισθούν σε ενοριακό επίπεδο».

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Από την ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο Κέντρο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fordham. Στον Πατριάρχη απενεμήθη επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα Θεολογίας. Φωτογραφία Center of Orthodox Christian Studies

Στην ερώτηση πώς είναι να υπάρχει ένα Ορθόδοξο Ακαδημαϊκό Κέντρο μέσα στην καρδιά ενός επιφανούς Ρωμαιοκαθολικού Πανεπιστημίου, απάντησαν πως «από τη Δεύτερη Βατικάνεια Σύνοδο, οι Ρωμαιοκαθολικοί και ιδιαίτερα οι Ιησουίτες (το Fordham είναι Ιησουϊτικό Πανεπιστήμιο) έχουν πολύ καλούς φίλους στην Ορθοδοξία. Ακόμα κι αν οι Ορθόδοξοι δεν έχουν ανταποκριθεί. Οι Ιησουίτες είναι πολύ καλοί μαζί μας στο Fordham και έπειτα από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου το 2009 στον οποίον απονεμήθηκε επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα το Fordham ήταν στην αποκορύφωσή του».

Αναφορικά αν το Κέντρο είναι ένα όχημα μάθησης ή είναι επίσης μία μαρτυρία της Ορθόδοξης πίστης, παράδοσης και σκέψης, είπαν πως «είναι και τα δύο» και συμπλήρωσαν πως «υπάρχει πολύ λίγη κατανόηση της Ορθοδοξίας. Αν και υπάρχει μία ευρύτερη επιθυμία για μαθητεία της από τον ευρύτερο Χριστιανικό Κόσμο. Υπάρχει σίγουρα μαρτυρία της Ορθοδοξίας, αλλά επίσης προάγουμε και ενθαρρύνουμε κριτική ακαδημαϊκή σύνδεση με την Ορθόδοξη Θεολογία και με τους μερικές φορές άκαμπτους τρόπους με τους οποίους γίνεται αντιληπτή η Ορθοδοξία.

»Αυτή η κριτική είναι αμφότερα εξωτερική και εσωτερική και ανάγεται στον τρόπον τον οποίον μερικές φορές οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί συντηρούν λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από την ίδια τους την πίστη, όπως λόγου χάρη που πολλοί Ορθόδοξοι ισχυρίζονται πως η Ορθοδοξία δεν έχει αλλάξει ποτέ σε δυο χιλιάδες χρόνια. Αυτό είναι απολύτως λανθασμένο».

Cameras

Οι Ελληνορθόδοξοι καθηγητές Θεολογίας του Κέντρου Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης κύριοι Αριστοτέλης Παπανικολάου και Γεώργιος Δημακόπουλος Φωτογραφία Center of Orthodox Christian Studies

Οταν τους ρωτήσαμε τι έχει να προσφέρει η Θεολογία στους σημερινούς αυτοματοποιημένους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, οι περισσότεροι εκ των οποίων θεωρούν την πίστη περισσότερο ως μία ιδεολογία και λιγότερο ως μία σύναψη σχέσης με τον Θεό, είπαν πως «η πρόκληση είναι να πεισθούν οι άνθρωποι πως το να είναι ‘θρησκευόμενοι’ είναι σε προσωπική σχέση με τον Θεό, κι αυτό είναι δύσκολο σήμερα που οι άνθρωποι διακηρύττουν ότι ‘είναι πνευματικοί, αλλά όχι θρησκευόμενοι’. Η ερώτηση που οφείλει να ερωτηθεί σήμερα και αυτό προσπαθεί να κάνει το Κέντρο είναι ‘γιατί να είσαι Ορθόδοξος;’.

»Πιστεύομε ότι η αιτία που οι άνθρωποι απορρίπτουν την θρησκεία γενικά και ο λόγος που οι δικοί μας οι άνθρωποι φεύγουν από την Εκκλησία είναι διότι συχνά εμφανίζεται η Ορθοδοξία ως μία θρησκεία κανονισμών που πρέπει να ακολουθηθούν για να πάνε στον ουρανό». Τόνισαν οι δύο καθηγητές Αριστοτέλης Παπανικολάου και Γεώργιος Δημακόπουλος πως «αυτό το οποίο λησμονείται πολλές φορές είναι πως η Ορθοδοξία έχει μία πλούσια πνευματική παράδοση σκέψης και μαθητείας για την επίτευξη της Θέωσης στη ζωή μας, η οποία, εάν ο Θεός είναι αγάπη, σημαίνει να είμαστε περισσότερο αγαπητοί μέσα στον κόσμο».

Τα μαθήματα των δύο Ελληνορθόδοξων θεολόγων Αριστοτέλη Παπανικολάου και Γεωργίου Δημακόπουλου, τα παρακολουθούν «περισσότερο μη Ορθόδοξοι φοιτητές οι οποίοι αρέσκονται να συζητούν για την Θεολογία μας και να επιθυμούν να μαθαίνουν γύρω από την Ορθοδοξία. Εχουμε πρόγραμμα βασικής ειδίκευσης (minor) στις Ορθόδοξες Χριστιανικές Σπουδές και είμαστε οι πρώτοι που θεσπίσαμε αυτό το πρόγραμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζουμε να ιδρυθούν περισσότερα παρόμοια προγράμματα σε άλλα κολέγια και πανεπιστήμια».

«Εχει η Ιδρυματική Εκκλησία να κάνει τίποτε σήμερα με τη Θεολογία στη θεωρία, αλλά το σπουδαιότερο στην πράξη;» τους ρωτήσαμε.

«Η Ιδρυματική Εκκλησία ζει πάντοτε μία ιδιαίτερη Θεολογία, αλλά η ερώτηση είναι εάν ζει τη Θεολογία της Εκκλησίας. Υπάρχουν εκείνοι, ακόμα και Επίσκοποι στην Εκκλησία, οι οποίοι επικρίνουν τους θεολόγους, και κάνουν πολύ συχνά να φαίνεται πως ασχολούμαστε με θεωρίες που δεν έχουν πραγματικό πρακτικό αντίκρισμα, κι αυτή είναι μία λανθασμένη εντύπωση. Η Θεολογία είναι παντού και είμαστε όλοι θεολόγοι. Η πρόκληση είναι να ενσωματώνεις μία θεολογία η οποία είναι πιστή στη λογική της Ενανθρωπήσεως του Χριστού. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία λόγου χάρη επιδίδεται πολλές φορές σε ενέργειες οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με την εκκλησιολογία της Ορθόδοξης Θεολογίας. Γι’ αυτό η Θεολογία είναι σπουδαία, ο ρόλος της εν μέρει είναι να επικρίνει τις ενέργειες της Ιδρυματικής Εκκλησίας».

Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» πως μερικές φορές υπάρχει η εντύπωση πως χάνεται το σωτηριώδες μήνυμα του Χριστού μέσα στην Ιδρυματική δομή της Εκκλησίας με όλη αυτή τη μεγαλοπρέπεια, τους φανφαρονισμούς και τον ηθικισμό, οι καθηγητές Αριστοτέλης Παπανικολάου και Γεώργιος Δημακόπουλος, απάντησαν: «Ναι, χάνεται, κι αυτό είναι ατυχές. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερα Κέντρα Ορθόδοξων Σπουδών σε πανεπιστήμια και κολέγια».

Στην ερώτηση πως βλέπει η Αμερική την Ορθοδοξία, είπαν πως «η Αμερική γνωρίζει πολύ λίγο γύρω από την Ορθοδοξία, και η κύρια πηγή γνώσης της είναι πράγματι αυτά που μαθαίνει γύρω από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία από τα Μέσα Ενημέρωσης, που δεν είναι μία καλή αντιπροσώπευση».