GR US

Κουντουρά σε «Ε.Κ.»: Ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, εθνική μας δύναμη και μας ενώνει

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη.

Του Δημήτρη Τσάκα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, είναι η εθνική μας δύναμη και μας ενώνει όλους», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στους στόχους της επισκέψεώς της στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο και στις επαφές που είχε με τους ομογενείς.

Οπως τόνισε, «οι ομογενείς όχι μόνο στηρίζουν θερμά τις προσπάθειες προβολής και προώθησης της Ελλάδας και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, αλλά δείχνουν και μεγάλο ενδιαφέρον για τις θετικές προοπτικές να επενδύσουν στον ελληνικό τουρισμό».

Επωφελούμενη της ευκαιρίας, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στους ομογενείς να επισκεφθούν τη γενέτειρα. «Να φέρετε μαζί τους φίλους σας για να γνωρίσουν και αυτοί την ελληνική ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό, και τις απίθανες ομορφιές της χώρας μας και να γευτούν τις μοναδικές εμπειρίες που η πατρίδα μας απλόχερα προσφέρει όλο τον χρόνο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση «N.Y. Times Travel Show» είπε: «Συμμετέχουμε σε αυτήν την σημαντική έκθεση με περίπτερο του ΕΟΤ, και για πρώτη φορά είμαστε εδώ η ηγεσία του υπουργείου και του ΕΟΤ με φυσική παρουσία για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον την πιο ανταγωνιστική πρόταση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, που προσφέρει τα πάντα στους επισκέπτες της πλέον όλο το χρόνο. Εχουμε προγραμματίσει συναντήσεις με παράγοντες της τουριστικής αγοράς και της Ομογένειας, και με πρόσθετες δράσεις προβολής στα ΜΜΕ υποστηρίζουμε τη συνολική προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος για το 2017 και το 2018 στην Αμερική, ως αγορά στρατηγικής σημασίας για τον τουρισμό μας».

Εθνικός Κήρυξ

Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, αριστερά και η διευθύντρια του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη Γρηγορία Καματερού κατά την επίσκεψή τους στα γραφεία του Εθνικού Κήρυκα. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Κώστας Μπέη.

Σε ερώτηση σχετικά με τον εξ Αμερικής Τουρισμό για το 2016, η κ. Κουντουρά, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Οσον αφορά την Αμερική, μέχρι το 2015 υπήρχε μόνο μία απευθείας πτήση προς την Ελλάδα τη θερινή περίοδο από αμερικανικό αερομεταφορέα. Με σκληρές διαπραγματεύσεις και με τη στήριξη της Ομογένειας, εξασφαλίσαμε τη θερινή περίοδο του 2016, απευθείας δρομολόγια από τρεις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες αντί για μίας.

Από τις ΗΠΑ, το 2015 είχαμε διψήφια αύξηση και σε απόλυτο αριθμό 750.000 επισκέπτες. Για το 2016, δεν έχουμε ακόμη τα τελικά στοιχεία, όμως σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία από τους συνεργάτες μας tour operators, από το γραφείο του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, και από τις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια, η αμερικανική αγορά κατέγραψε νέα διψήφια αύξηση σε σχέση με το 2015».

Ερωτηθείσα ποια είναι οι προβλέψεις της για το 2017, απάντησε: «Για το 2017 και για την αγορά της Αμερικής, υπάρχει μία πολύ θετική εξέλιξη που αφορά στην έναρξη του νέου δρομολογίου της ‘Emirates’, Ντουμπάι - Αθήνας - Νέας Υόρκης, που διεκδικήσαμε επίμονα το 2016 και το εξασφαλίσαμε. Είναι μία τεράστια επιτυχία της Ελλάδας, διότι θα συνδέει καθημερινά τη χώρα μας με την Αμερική και μάλιστα όλο τον χρόνο, που για εμάς αποτελούσε κυρίαρχο ζητούμενο έτσι ώστε να ανοίξουμε την αγορά και να ενισχύσουμε το μερίδιό μας στον εξερχόμενο τουρισμό από τις ΗΠΑ. Οσον αφορά την Αμερική, όπου έχουμε κάνει ήδη σημαντική προεργασία για το 2017, εκτιμούμε ότι η σημαντική αύξηση θα συνεχιστεί για τρίτη συνεχή χρονιά».

Σχετικά με τον ρόλο των ομογενών ταξιδιωτικών και τουριστικών πρακτόρων στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού υπογράμμισε: «Είμαστε σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τους ελληνικής καταγωγής tour operators και ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών γραφείων που συμβάλλουν δυναμικά στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα. Δίνουμε έμφαση στην προώθηση πακέτων για μορφές Τουρισμού, όπως ο Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός, ο Πολιτιστικός Τουρισμός, ο Εκπαιδευτικός Τουρισμός, ο Θαλάσσιος Τουρισμός, το Γιότινγκ και οι Καταδύσεις, ενώ είμαστε και σε επαφή με τους παράγοντες της κινηματογραφικής βιομηχανίας για την προσέλκυση μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών.

Είναι πολύ σημαντικό ότι σε όλες τις επαφές και τα ταξίδια μου στις ΗΠΑ την τελευταία διετία, οι ομογενείς όχι μόνο στηρίζουν θερμά τις προσπάθειες προβολής και προώθησης της Ελλάδας και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, αλλά δείχνουν και μεγάλο ενδιαφέρον για τις θετικές προοπτικές να επενδύσουν στον ελληνικό τουρισμό».

Οσον αφορά στους τομείς που μπορούν να επενδύσουν οι ομογενείς και τις ευκαιρίες που υπάρχουν, η Υπουργός Τουρισμού επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει πλέον μεγάλες ευκαιρίες για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής ποιότητας. Μέσα από τη συμμετοχή μας τα δύο τελευταία χρόνια στο ΝΥ Capital Link Forum και από τις συνεχείς επαφές μας με ενδιαφερόμενους επενδυτές, διαπιστώνουμε ότι πλέον υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από την Ομογένεια που διερευνά πλέον συγκεκριμένες ευκαιρίες στον τουρισμό και το real estate. Ο τουρισμός είναι προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Την τελευταία διετία προχωρήσαμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο ένα πιο φιλικό και ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, και με έμφαση στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας».

«Ποιο είναι το μήνυμά σας για τους ομογενείς εν όψει της επικείμενης τουριστικής σεζόν;» την ρωτήσαμε. «Επιθυμούμε οι Ελληνες του εξωτερικού που νοσταλγούν τον τόπο τους να τον επισκέπτονται και να γνωρίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους τις μοναδικές ομορφιές και νέες πτυχές της Ελλάδας», τόνισε. Και συνέχισε: «Φέρνουν τους φίλους τους και διαφημίζουν την μοναδική χώρα μας και στο αμερικανικό ταξιδιωτικό κοινό. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας, όχι μόνο για την προβολή του ελληνικού τουρισμού, αλλά για την συνολική εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο, και το έργο τους σε αυτήν την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Οι ομογενείς είναι η ζωντανή γέφυρα που συνδέει την Ελλάδα με τον Κόσμο και προβάλλει τον Ελληνικό Πολιτισμό. Με την αρωγή και το έργο της Εκκλησίας, προάγουν τα ελληνικά ιδανικά και αξίες, την κουλτούρα μας, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, την ομορφιά της χώρας μας και των ανθρώπων της. Στην εθνική μας προσπάθεια για να γυρίσουμε σελίδα, αφήνοντας πίσω μας τις δυσκολίες των προηγουμένων ετών, και να ανοίξουμε νέους δρόμους για την ανάπτυξη και την ευημερία, τους ευχαριστώ για τη στήριξή τους, γιατί η κάθε επιτυχία μας είναι και δική τους. Ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, είναι η εθνική μας δύναμη και μας ενώνει όλους».