GR US

Μαζική προσέλευση και συγκίνηση στο Σταθάκειο για την ταινία «Σμύρνη» (βίντεο)

Cameras

Ο Αλέξανδρος Κιτροέφ (δεξιά) απαντάει σε ερωτήσεις του κοινού, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, υπό το βλέμμα του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου (αριστερά).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, αλλά και την διαχρονική σφραγίδα που άφησε στον Ελληνισμό η μικρασιατική πόλη της Σμύρνης, από την περίοδο της ακμής της μέχρι την τραγική καταστροφή της, από την οποία συμπληρώνονται φέτος 96 χρόνια, παρουσίασε ο καθηγητής Ιστορίας του Χέιβορντ Κόλετζ, Αλέξανδρος Κιτροέφ, μέσω της προβολής της ταινίας «Σμύρνη - Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922», στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια.

Πρόκειται για μια ταινία-ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Μαρίας Ηλιού, με τον κ. Κιτροέφ να έχει τον ρόλο του ιστορικού συμβούλου, σε έναν συνδυασμό οπτικοακουστικών ντοκουμέντων, αλλά και μαρτυριών απογόνων Ελλήνων προσφύγων, που βίωσαν την δραματικότερη, ίσως, στιγμή της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Βίντεο: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη

Μιλώντας στον «Ε.Κ.», ο Αλέξανδρος Κιτροέφ τόνισε πως, εκτός από τον εφιάλτη της καταστροφής, το ντοκιμαντέρ έχει σκοπό να εστιάσει στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα αλλά και την ισχυρή κληρονομιά της Σμύρνης, η οποία, μοιραία, επισκιάζεται από την δολοφονική ισοπέδωσή της το 1922.

«Φέραμε την ταινία εδώ στην Αστόρια, στην καρδιά του Ελληνισμού της Αμερικής, για να δείξουμε αυτήν την πλευρά μιας πολύ ιστορικής επετείου. Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι κομβικό σημείο στην Ιστορία της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Προσπαθούμε στην ταινία να δείξουμε ακριβώς το τι έγινε, αντικειμενικά, χωρίς όμως να μην σεβόμαστε όσους χάθηκαν και όσους έζησαν αυτές τις τρομερές στιγμές, ιδιαίτερα στην προκυμαία της Σμύρνης», είπε ο κ. Κιτροέφ, τονίζοντας πως ο χαρακτήρας της Σμύρνης σε καμία περίπτωση δεν χάθηκε στις φλόγες της καταστροφής.

Εθνικός Κήρυξ

Πλήθος κόσμου στην προβολή της ταινίας «Σμύρνη» στο Σταθακειο. Φωτογραφίες: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος.

«Κλείνουμε με έναν αισιόδοξο τόνο, βάσει του οποίου υπάρχει μια παράδοση. Η Σμύρνη μάς έχει αφήσει πράγματα. Ναι την κατέστρεψαν οι Τούρκοι, την έκαψαν, σκοτώθηκε τόσος κόσμος, αλλά μένει μια Ιστορία, μια παράδοση κοσμοπολιτισμού και προόδου των Ελλήνων. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε», κατέληξε ο Αλέξανδρος Κιτροέφ.

Στην κατάμεστη αίθουσα του «Σταθάκειου» έδωσαν το «παρών» ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, η πρόξενος, Λάνα Ζωχιού, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Φαίδωνος-Valdet, ο διευθυντής του Γραφείου ΟΕΥ του Γενικού Προξενείου Ελλάδος, Γεώργιος Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και ο πρώην πρόεδρος, Πέτρος Γαλάτουλας.

«Να προβληθεί και στο αμερικανικό κοινό»

Η πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Αυγερινή Κατέχη, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε και στο βιογραφικό του κ. Κιτροέφ.

Εθνικός Κήρυξ

Ο κ. Αλέξανδρος Κιτροέφ. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Κλεάνθης Μεϊμάρογλου αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία των γεγονότων και τόνισε πως όσα συνέβησαν σε Ελληνες και Αρμένιους δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Λίγο πριν την έναρξη της προβολής, ο Αλέξανδρος Κιτροέφ έκανε ειδική αναφορά στην Σμύρνη και πώς η ιστορία ξετυλίγεται στο ντοκιμαντέρ, αλλά και την ιδιαίτερη σκηνοθετική τεχνική της Μαρίας Ηλιού.

Ακολούθησε η προβολή, η οποία απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των θεατών, οι οποίοι στη συνέχεια απηύθυναν ποικίλες ερωτήσεις στον Ελληνα ιστορικό.

Μια εξ αυτών, Ελληνοαμερικανίδα με καταγωγή από την Σμύρνη, ζήτησε από τον κ. Κιτροέφ να την προωθήσει και στο αμερικανικό κοινό, είτε μέσω κινηματογράφου, είτε μέσω τηλεόρασης, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστή η ιστορική αλήθεια.

Σύμφωνα με τον κ. Κιτροέφ, η ταινία έχει προβληθεί στο PBS στο Σικάγο, αλλά η προσπάθεια περαιτέρω προβολής, που συνεπάγεται παραχώρηση δικαιωμάτων, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα αποσβέσει σε ένα σημείο το κόστος της παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι η ταινία είχε προβληθεί πάλι στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, αλλά και στην Ελλάδα, με μέριμνα του Μουσείου Μπενάκη. Επίσης, προβολές έγιναν και σε 22 Πανεπιστήμια, τα οποία διαθέτουν Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών.