GR US

Με επιτυχία η εξ' αποστάσεως διδασκαλία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο Σπύρος Δημητράτος με την οικογένεια του. Από αριστερά: Κατερίνα, Ελισάβετ, Δημήτρης και το ζεύγος Δημητράτου, Ελένη και Σπύρος. Φωτογραφία παραχώρηση Σπύρος Δημητράτος.

ΒΟΣΤΩΝΗ.- Το Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ  Νέας Υόρκης, γνωστό ως «Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο» , ήταν από τα πρώτα σχολεία σε ετοιμότητα που υιοθέτησαν την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία και μάθηση (remote learning) όταν προέκυψε η θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Την ετοιμότητα αυτή τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της Ζωοδόχου Πηγής, Σπύρος Δημητράτος. Ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας επί μακρά σιόρα ετών είναι ο Αρχιμανδρίτης Συλβέστρος Μπερμπέρης.

Ο κ. Δημητράτος επιχειρηματίας πετρελαιοειδών, είναι από τα πλέον δραστήρια και επιφανή μέλη της κοινότητας, έχει ανατραφεί μέσα στα σπλάχνα της από μικρό παιδί που οι γονείς του ήταν ενεργά μέλη της κοινότητας επί πολλές δεκαετίες.

Απαντητικά στην ερώτηση τι κλίμα επικρατεί στην κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής τώρα με τον κορωνοϊό, ο κ. Δημητράτος είπε πως «είναι λίγο δύσκολο τώρα με τους περιορισμούς, αλλά μπορούμε να παρακολουθούμε τη Λειτουργία από το Ιντερνέτ και το YouTube».

Αναφορικά αν υπάρχει κάποιος φόβος γενικά ανάμεσα στους ανθρώπους, είπε, «δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος, έλληνας ή ξένος, που να μην έχει φοβηθεί με αυτά, που γίνονται. Ολοι έχομε φοβηθεί, αλλά είμαστε άνθρωποι που ξέρουμε ότι θα έλθει η μέρα που θα ξυπνήσουμε και θα μπορούμε να πάμε στην εκκλησία μας, θα μπορούμε να κοινωνήσουμε, θα μπορούμε να πάμε στο σπίτι του φίλου μας. Δεν ξέρουμε πότε θα έλθει αυτή η μέρα σε,  2, σε 3 ή σε 4 μήνες πάντως θα έλθει γιατί μένουμε σε μία χώρα αναπτυγμένη και θα περάσει κι αυτό το τρομερό πράγμα».

Είπε ακόμα, πως, «στην εκκλησία μας έχομε και πολλούς ηλικιωμένους οι οποίοι περιμένουν με λαχτάρα να έλθει η Κυριακή να βγουν από το σπίτι τους να πάνε στην εκκλησία για τη Λειτουργία και μετά να πιουν κι έναν καφέ, να μιλήσουν με τους γνωστούς και φίλους τους, δηλαδή έχουν χάσει και την παρέα τους αυτοί οι άνθρωποι» και συμπλήρωσε «είναι οικογενειακή εκκλησία».

Ερωτηθείς για το Σχολείο, είπε πως «πηγαίνει μια χαρά. Φέτος είχαμε αύξηση μαθητών, έχομε 241 παιδιά, και έχομε ένα από τα καλύτερα Ελληνικά Προγράμματα». Υπογράμμισε πως «είδαμε τι γινόταν την περασμένη εβδομάδα και καταλάβαμε ότι οι Αρχές θα έδιναν οδηγίες να κλείσουν τα Σχολεία. Κι έτσι, οι δασκάλες μας με τον διευθυντή Γιάννη Αττάνα, τις υποδιευθύντριες Σύνθια Δαφίνη και Γιώτα Παπαγρηγορίου, και τον Δήμο Λορέντζο παιδί της κοινότητας μας,  χωρίς να σταματήσουν ούτε ένα λεπτό επί τρεις μέρες δημιούργησαν κάτι που δεν είχαμε διόλου, την μαθητεία και διδασκαλία εξ’ αποστάσεως».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητράτο η κοινότητα συγκροτείται «από 250 με 300 οικογένειες οι οποίες συνεισφέρουν οικονομικώς».

Ο Σπύρος Δημητράτος έχει μία θαυμάσια οικογένεια. Είπε πως «η σύζυγός μου η Ελένη είναι από τη Ναύπακτο, είναι δασκάλα, έχομε δύο κόρες κι έναν γιο. Η μεγάλη μας κόρη η Κατερίνα είναι φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο St. John’s University και σπουδάζει φαρμακοποιός. Η Ελισάβετ η οποία είναι στο τρίτο έτος στο πανεπιστήμιο  Villanova  και σπουδάζει neuroscience και ο Δημήτρης είναι δευτεροετής στο Λύκειο Great Neck South High School. Τώρα λόγω του κορωνοϊού και τα τρία παιδιά είναι στο σπίτι και παρακολουθούν μαθήματα μέσω του Ιντερνέτ, το καθένα από το δικό του δωμάτιο».

Ο Σπύρος Δημητράτος είναι απόφοιτος του Ελληνοαμερικανικού  Ινστιτούτου ης κοινότητας Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ. Είπε πως «τότε που είχαν έλθει από την Ελλάδα οι γονείς μου, μερικοί Ελληνες πήγαιναν στην Αστόρια, άλλοι πήγαιναν αλλού, αλλά οι γονείς πήγαιναν στο Μπρονξ και μείναμε εδώ κι έτσι οι αδελφές μου κι εγώ τελειώσαμε το Ελληνικό Σχολείο».

Εθνικός Κήρυξ

Ο Σπύρος Δημητράτος, πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας Ζωοδόχου Πηγής του Μπρόνξ Νέας Υόρκης. Φωτογραφία παραχώρηση Σπύρος Δημητράτος.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο Σπύρος Δημητράτος με την οικογένεια του. Από αριστερά: Κατερίνα, Ελισάβετ, Δημήτρης και το ζεύγος Δημητράτου, Ελένη και Σπύρος. Φωτογραφία παραχώρηση Σπύρος Δημητράτος.