GR US

Με τέσσερις συμβουλές του πατέρα του έγινε εκατομμυριούχος

Εθνικός Κήρυξ Archive

O Tρύφων Χουβαρδάς, με τη σύζυγό του, Ειρήνη. Ευχαριστεί τον πεθερό του, γιατί όπως λέει, «μου έδωσε την καλύτερη γυναίκα»

ΤΑΜΠΑ. Ο Τρύφων Χουβαρδάς, είναι σήμερα 47 ετών. Και είναι εκατομμυριούχος στη Φλόριδα. Εχει πολλά ακίνητα και μαζί με γνωστούς του, είναι από τα ιδρυτικά στελέχη μαζί με φίλους του, δύο ασφαλιστικών εταιριών και μιας τράπεζας οι οποίες λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία.

«Η βάση μου, όπως και των αδελφών μου, ήταν το εστιατόριο του πατέρα μας στο Μπάρτοου στην κεντρική Φλόριδα, στο οποίο μάθαμε από μικροί να δουλεύουμε», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα». «Ο πατέρας μας έμαθε να έχουμε καθαρό όνομα και μας έδωσε τέσσερα μαθήματα. Να δουλεύουμε σκληρά, να κάνουμε οικονομία, βάσει προϋπολογισμών, να έχουμε πρόγραμμα με στόχους και να έχουμε σωστές γνωριμίες και ειλικρινείς φίλους Μ’ αυτά τα τέσσερα μαθήματα του πατέρα μου προχώρησα και προχωρώ στη ζωή μου και τον ευγνωμονώ. Στους νέους, δίνω σαν συμβουλή να ακολουθήσουν κι αυτοί τα ίδια μαθήματα που πήρα από τον πατέρα μου».

Εθνικός Κήρυξ Archive

, Mια ευτυχισμένη οικογένεια. Ο Τρύφων Χουβαρδάς με τα παιδιά του που υπεραγαπά, Μανώλη και Κωνσταντίνο και την σύζυγό του, Ειρήνη, που λατρεύει.

Ο πατέρας του κ. Χουβαρδά, Μανώλης, από την Κάρπαθο, με σκληρή εργασία και πρόγραμμα στη ζωή του, ήταν το πρώτο και μεγάλο παράδειγμα για τα παιδιά του, αφού από το μηδέν , δημιούργησε επιχειρήσεις εστιατορίων και στη συνέχεια επένδυσε σε ακίνητα. Με δική του πρωτοβουλία, ιδρύθηκε πριν πολλά χρόνια ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας στο Γουίντερ Χέιβεν.

«Ολοι οι συγγενείς μας τον έχουν τον πατέρα μου, όχι σαν θείο, αλλά σαν πατέρα και όλοι τον θεωρούν σοφό», είπε με υπερηφάνεια ο κ. Χουβαρδάς.

Η μητέρα του Τρύφωνα Χουβαρδά, Πιπίνα, που πέθανε πριν χρόνια, καταγόταν από την Τένεδο και συνέβαλε αποφασιστικά στο να αγαπήσουν τα παιδιά την Ελλάδα. Ο κ. Χουβαρδάς μιλά για τη μητέρα του και βουρκώνουν τα μάτια του. «Επειδή στο Μπάρτοου που μέναμε δεν είχαμε εκκλησία, η μητέρα μου έφερνε μια φορά το μήνα ιερέα ο οποίος έκανε Θεία Λειτουργία σε μικρή αίθουσα μέσα στο εστιατόριό μας», είπε. «Κάθε Σάββατο μας έφερνε εκεί και  δασκάλα από την Τάμπα, για να μάθουμε Ελληνικά».

O Tρύφων Χουβαρδάς, είναι ο μικρότερος από τους αδελφούς του που όλοι γεννήθηκαν στο Τολίντο του Οχάιο. Με τον Πολ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος, είναι μαζί στις επιχειρήσεις, ενώ ο Τόνυ μένει κοντά στο Νιου Σμύρνα της βορειοανατολικής Φλόριδας.

«Πρέπει να κρατήσουμε τα Ελληνικά», είπε. «Εγώ, τουλάχιστον, έτσι μεγάλωσα  Η ελληνική γλώσσα, είναι οι ρίζες μας, η Ιστορία μας και ο πολιτισμός μας. Ο,τι έμαθα από τη μητέρα και τον πατέρα μου, τα ίδια κάνω κι εγώ στα δικά μου παιδιά».

Εθνικός Κήρυξ Archive

O Tρύφων Χουβαρδάς, με τη σύζυγό του, Ειρήνη. Ευχαριστεί τον πεθερό του, γιατί όπως λέει, «μου έδωσε την καλύτερη γυναίκα»

Ο κ. Χουβαρδάς είναι παντρεμένος με την σύζυγό του, Ειρήνη, την οποία κυριολεκτικά λατρεύει και  οποία γεννήθηκε και έμενε στη Βαλτιμόρη. Εχουν δύο γιους, τον Μανώλη, 12 χρονών και τον Κωνσταντίνο, 10 χρονών, τους οποίους υπεραγαπά. «Πηγαίνω τα παιδιά τα καλοκαίρια στο νησί μας, την Κάρπαθο», είπε. «Οι γιοι μου, μιλάνε περισσότερο τα Ελληνικά, με την πεθερά μου και τον πατέρα μου».

«Από μικρά παιδιά ο πατέρας μας, μας έμαθε να αγαπάμε τη δουλειά και να κάνουμε οικονομίες», είπε ο κ. Χουβαρδάς. «Μας έσπρωχνε να κάνουμε σπουδές στο κολέγιο και στα πανεπιστήμιο. Και τα τρία αδέλφια αρχίσαμε σπουδές, αλλά δεν τις συνεχίσαμε. Eγώ είχα ξεκινήσει να φοιτώ για διαχείριση ξενοδοχείων και εστιατορίων. Προχωρήσαμε με τις δουλειές».

Η πρώτη επένδυση που έκανε ο κ. Χουβαρδάς, ήταν ένα μικρό οικόπεδο όπου έχτισε ένα σπίτι το οποίο και νοίκιασε. «Από εκεί ξεκίνησα και άρχισα να αγοράζω σπίτια», είπε. «Είχα καλό όνομα και καλό κρέντιτ και με δάνεια από την τράπεζα, κάποια στιγμή είχα αγοράσει μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια 100 σπίτια. Αγόραζα σε πολύ καλή τιμή, ώστε μπορούσα να τραβήξω τα λεφτά μου πίσω. Μετά από τα μεμονωμένα σπίτια αγόραζα συγκροτήματα κατοικιών και είχα φτάσει συνολικά στα 180. Είχα κάνει έτσι τα δάνεια, ώστε όλα τα ακίνητά μου να έχουν εξοφληθεί στο τέλος 15 χρόνων. Με τον αδελφό μου τον Πολ, που είναι εξαιρετικός αδελφός, αγοράσαμε αρκετά εστιατόρια. Πολλές ήταν και οι αγορές σε κτίρια με γραφεία, εμπορικά κέντρα και άλλες επενδύσεις. Εν τω μεταξύ, πήρα και την άδεια μεσίτη»

Πριν 6-7 χρόνια ο κ. Χουβαρδάς γνώρισε μια ομάδα νέων επιχειρηματιών στο Κλίαργουότερ που ήταν ομογενείς και άλλοι, οι οποίοι συγκέντρωναν κεφάλαια για να αρχίσουν ασφαλιστική εταιρία για σπίτια. Ο κ. Χουβαρδάς έγινε από την αρχή μέτοχος, μαζί με φίλους του. Η εταιρία αυτή είναι σήμερα στο Χρηματιστήριο Ν. Υόρκης. Αργότερα, ο κ. Χουβαρδάς και άλλοι, συγκέντρωσαν χρήματα και δημιούργησαν τράπεζα. Πρόκειται για την First Home Bank της Φλόριδας στην οποία ο ίδιος είναι μέλος του Δ. Συμβουλίου. Πριν δύο χρόνια, ο κ. Χουβαρδάς μαζί με άλλους νέους ομογενείς και άλλους επενδυτές δημιούργησαν άλλη ασφαλιστική εταιρία για σπίτια, γνωστή με το όνομα Heritage Insurance. Ο ίδιος είναι, επίσης, μέλος του Δ. Συμβουλίου.

Ο κ. Χουβαρδάς μιλά με βαθύ σεβασμό και για τον πεθερό του, Κωνσταντίνο Σταυράκη, που πέθανε πριν πέντε χρόνια. «Τον ευχαριστώ πάντα, γιατί μου έδωσε την καλύτερη γυναίκα», είπε. «Ηταν άνθρωπος θαρραλέος, που δεν φοβόταν τίποτα. Μου έλεγε να μη φοβάμαι αν υπάρχει κάποια ευκαιρία στις μπίζνες. Μου έλεγε να προχωρώ, γιατί αυτοί που έχουν προοδεύσει έχουν πέσει πολλές φορές πριν φθάσουν εκεί που έφθασαν».

Ο νονός του κ. Χουβαρδά, Κρις Ζέρβας, που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εργολάβους, αλλά και επενδυτής στο Τολίντο του Οχάιο, τον συμβούλευε κι αυτός, όταν ερχόταν στη Φλόριδα.

«Ας είναι καλά για όσα μου έμαθε, καθώς  και η νονά μου, η Κλειώ», είπε ο κ. Χουβαρδάς.