GR US

Μεγαλειώδης και δυναμική η Παρέλαση λένε πολιτικοί και ομογενείς (vid)

Cameras

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Μεγαλειώδης», «λαμπρή», «δυναμική», «μαζική», «πειθαρχημένη», «με παλμό», «με ρυθμό», «αισιόδοξη» ήταν μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποίησαν οι τελετάρχες, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, οι ηγέτες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, οι εθελοντές και πρόεδροι συλλόγων για να σχολιάσουν την παρέλαση της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη. Η παρέλαση, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής 10 Απριλίου, διήρκησε τρεις ώρες και ήταν επιτυχημένη τόσο ως προς τη διοργάνωσή της και τη συμμετοχή, όσο και ως προς τα μηνύματα που εξέπεμψε. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε στον «Ε.Κ.»:

«Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για την Ομογένεια, για την Ελλάδα, αλλά και για μένα που είχα τη δυνατότητα να ζήσω ετούτη τη μεγαλειώδη παρέλαση. Νομίζω ότι είχε μια πολύ μεγάλη επιτυχία και απέδειξε ότι η Ομογένεια είναι ενωμένη ως μια γροθιά και μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα τους ανθρώπους ετούτους που προσπαθούν να γίνουν πολίτες ετούτης της χώρας, αλλά συγχρόνως παλεύουν για να κρατήσουν τα ήθη, τα έθιμα και την αγάπη προς την πατρίδα. Αυτή η αγάπη πρέπει να εκδηλωθεί και από τις δύο πλευρές και να μην μείνει ένας έρωτας από την μία πλευρά χωρίς ανταπόδοση από την άλλη, αλλά να γίνει ένας αιώνιος σύνδεσμος». «Εχει πολύ μεγάλη σημασία οι ομογενείς να βοηθήσουν την Ελλάδα και υπάρχει πλούσιο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο για να το κάνουν και η Ελλάδα να βοηθήσει τους ομογενείς όχι μόνο να είναι υπερήφανοι για τις επιτυχίες τους, αλλά να είμαστε και η βάση για τις επιτυχίες τους», κατέληξε ο κ. Βίτσας.

DSC_2749

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, μιλώντας στον «Ε.Κ.», τόνισε: «Σήμερα είχαμε μια πάρα πολύ ωραία μέρα και μια όντως μεγαλειώδη παρέλαση. Πανηγυρίζουμε τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού και της Αναστάσεως του γένους. Είχαμε μια πάρα πολύ λαμπρή παρέλαση εφέτος και περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη χρονιά». «Με ρώτησαν αν είμαι αισιόδοξος και τους απάντησα ότι δεν είναι αυτή η λέξη που με εκφράζει. Εγώ είμαι της πίστεως και της ελπίδας και με αυτόν τον κόσμο έχω ένα πολύ μεγάλο όραμα για το αύριο. Είναι το όραμα του Θεού που μας κράτησε ζωντανούς και είμαστε σε αποστολή. Είδα πόσο εντυπωσιάστηκαν οι προσκεκλημένοι από την Ελλάδα. Εύχομαι η Ομογένεια να είναι πάντα σε θέση και δράση αποστολής για Ελληνισμό και Ορθοδοξία», κατέληξε ο κ. Δημήτριος. Ο επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος επεσήμανε: «Συμμετέχω στην παρέλαση από μικρό παιδί με την κοινότητα του Τζέρσεϊ Σίτι και συμμετέχω κάθε χρόνο. Χαίρομαι που διατηρείται και ενδυναμώνεται αυτός ο θεσμός και εφέτος έχουμε πολύ κόσμο που παρελαύνει με υπερηφάνεια». Ο τελετάρχης της παρελάσεως Δρ. Σπύρος Σπυρέας, απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα», τόνισε: «Η παρέλαση ήταν λαμπρή. Ηταν μεγαλειώδης και απέδειξε την ενότητα και την ομόνοια των Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών. Μακάρι κάθε μέρα να ήταν παρέλαση και να υπάρχει όπως σήμερα σύμπνοια, ομόνοια και αγάπη».

DSC_2632 Η Δρ. Αμαλία Σπυρέα, σύζυγος του τελετάρχη, συμπλήρωσε: «Ημασταν τυχεροί, διότι είχαμε υπέροχο καιρό και μια λαμπρή και εξαιρετικά επιτυχημένη παρέλαση. Μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και πρωτοφανής ενθουσιασμός. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές της παρελάσεως, στους εθελοντές και πάνω από όλα σε όλους αυτούς που παρέλασαν με υπερηφάνεια». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος Κώστας Κατσάνος, ο οποίος κάθε χρόνο ασχολείται με τη διάταξη και κίνηση των αρμάτων και των τμημάτων των ομογενών που παρελαύνουν ανέφερε ότι «η παρέλαση εφέτος ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες και συνάμα πιο πειθαρχημένες από άποψη κίνησης. Αρχισε και ξεκίνησε στην ώρα της και είναι από τις ελάχιστες φορές που γίνεται παρέλαση χωρίς να χρειαστεί να κληθεί η Αστυνομία να επιβάλει την τάξη». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας επεσήμανε: «Χθες, Σάββατο, ο καιρός έκλαιγε, σήμερα ο καιρός βοήθησε και μας έδωσε τη δυνατότητα να διοργανώσουμε αυτή τη μεγαλειώδη παρέλαση που βλέπουμε σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που ξενύχτησαν, που έτρεξαν, που δούλεψαν να αντιμετωπίσουν πολλά θέματα, προκειμένου να γίνει μια σωστή παρέλαση και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όχι μόνο της Ομογένειας και των Ελλήνων και όλων των ομογενών διότι μέσω του ‘Εθνικού Κήρυκα’ και των τηλεοράσεων θα το δουν σε όλη την Αμερική και στην Ελλάδα».

DSC_2660

Και συνέχισε: «Τα μηνύματα που εξέπεμψε η φετινή παρέλαση είναι πολλαπλά και απευθύνονται στη νέα γενιά των ομογενών. Η παρέλαση απέδειξε ότι η Ελλάδα βγάζει ήρωες σε κάθε εποχή και το είδαμε στο πρόσωπο του τελετάρχη του Αλεκ Σκαρλάτου, του νεότερου ήρωα της Ομογένειας και της Ελλάδας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι είχαμε δύο νέους τελετάρχες με παράλληλη ιστορία, τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Και των δύο οι γονείς ήταν πολιτικοί οι οποίοι σημάδεψαν την πολιτική ζωή, ο μεν Πολ Σαρμπάνης στις ΗΠΑ και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην Ελλάδα. Και οι δύο τελετάρχες είναι νέοι και πρέπει να καταλάβουν ότι φέρουν μια βαριά κληρονομιά στους ώμους τους και να γίνουν καλύτεροι από τους γονείς τους. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς, τα παιδιά, τα οποία έκαναν αισθητή την παρουσία τους εδώ και εξέπεμψαν το μήνυμα ότι με τέτοια νιάτα η Ομογένεια και η Ελλάδα έχουν λαμπρό μέλλον. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν οικονομικά για την επιτυχία της παρέλασης».

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Βασίλειος Γκουρνέλος είπε ότι η φετινή παρέλαση ήταν καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Η Πέμπτη Λεωφόρος έγινε ελληνική και είχαμε χρόνια να δούμε τόσο πολύ κόσμο. Ο Γιώργος Παράλαιμος, ο οποίος παρέλασε με τους συμπατριώτες του τους Ικαριώτες, επεσήμανε: «Είχαμε μια υπέροχη μέρα, μια γαλανόλευκη Πέμπτη Λεωφόρο και μια Ομογένεια που παρέλασε ενωμένη και εξέφρασε την αλληλεγγύη για την Ελλάδα». Ο Θεόδωρος Τόσκος, πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννησις», ανέφερε πως «η παρέλαση ήταν ενθουσιώδης. Ηταν φανταστική και μας έκανε όλους υπερήφανους. Η παρέλαση δίδει το έναυσμα στις νεώτερες γενιές για να αγωνιστούν για τη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων».

DSC_2738 Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Σταύρος Ζιώγκας επεσήμανε ότι «ο σύλλογος παρέλασε με το πρώτο τάγμα διότι εφέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια από της ιδρύσεώς του». «Είχαμε μια λαμπρή παρέλαση και είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι διότι οι κόποι και οι θυσίες πολλών ευοδώθηκαν και επέφεραν καρπούς», υπογράμμισε ο κ. Ζιώγκας, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας. O πρόεδρος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού Μπρούκλιν Δημήτριος Καλαμαράς, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε ότι «η παρέλαση είναι επιτυχημένη, διότι παρέχει τη δυνατότητα στους ομογενείς να διατρανώσουν την αφοσίωσή τους στα ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης Απόστολος Τομόπουλος δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα απέδειξε ότι ο Θεός αγαπάει την Ομογένεια και την Ελλάδα και γι’ αυτό είχαμε εξαιρετικό καιρό και τόσο πολύ κόσμο στην 5η Λεωφόρο». Ο Γιώργος Κίτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, επεσήμανε: «Η φετινή παρέλαση είναι καλύτερη από πέρσι. Εύχομαι πάντα οι παρελάσεις να γίνονται καλύτερες και πιο δυνατές».

Φωτογραφίες-βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

DSC_2591 DSC_2605 DSC_2609 DSC_2615 DSC_2628 DSC_2642 DSC_2649 DSC_2652 DSC_2663 DSC_2668 DSC_2700 DSC_2725 DSC_2738 DSC_2743  DSC_2749 DSC_2776 DSC_2777 DSC_2793 DSC_2796 DSC_2797 DSC_2806 DSC_2819 DSC_2826 DSC_2828 DSC_2834 DSC_2836 DSC_2842 DSC_2849 DSC_2856 DSC_2881 DSC_2891 DSC_2901 DSC_2910 DSC_2911

DSC_2916 DSC_2933 DSC_2954 DSC_2964 DSC_2972 DSC_2977 DSC_2988 DSC_2994 DSC_3037 DSC_3040 DSC_3074 DSC_3083 DSC_3115 DSC_3132 DSC_3135

Cameras

Τι έγραψε ο Εθνικός Κήρυκας για την Παρέλαση

Η 5η Λεωφόρος της Νέας Υόρκης αντηχούσε από τα εμβατήρια, τις ιαχές και τα συνθήματα υπέρ της Ομογένειας, της Ελλάδας, της Κύπρου και των εθνικών θεμάτων, τα οποία αναφωνούσαν οι χιλιάδες των ομογενών που παρέλασαν με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο εμφανώς συγκινημένος από τον ενθουσιασμό των ομογενών φώναξε «Σήμερα είμαστε όλοι Ελληνες». Ο καταγάλανος ουρανός γινόταν ένα με τις γαλανόλευκες σημαίες που είχαν τοποθετηθεί στις κολώνες της Con Edison και στα δέντρα και τα λάβαρα τα οποία κρατούσαν οι ομογενείς από την τριπολιτειακή περιοχή. Η διοργάνωση της δεξίωσης πριν την παρέλαση στο ιστορικό ξενοδοχείο «Πλάζα» συνέβαλε στην επιμήκυνση της παρελάσεως σε τέσσερα επί πλέον τετράγωνα και τράβηξε το ενδιαφέρον των τουριστών και των Νεοϋορκέζων που με σύμμαχο τον καλό καιρό είχαν ξεχυθεί στους δρόμους και στα πάρκα. Τα χορευτικά, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία μπροστά στο ξενοδοχείο «Πλάζα», δημιουργούσαν μια ανεπανάληπτη εορταστική ατμόσφαιρα και προμήνυαν τη μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού της Αμερικής. Μάλιστα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και οι άλλοι τελετάρχες, καθώς και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έκαναν λόγο για μια από τις πιο επιτυχημένες παρελάσεις των τελευταίων ετών.

Το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, όπως και τα προηγούμενα χρόνια κέντρισε το ενδιαφέρον των ομογενών και των Αμερικανών οι οποίοι καθ’ όλη την διαδρομή τούς επευφημούσαν και προσπαθούσαν με τις φωτογραφικές μηχανές, τις βιντεοκάμερες και τα κινητά τους τηλέφωνα και τα ipad να τους απαθανατίσουν. Τα πεζοδρόμια από την 63η μέχρι και την 67η Οδό όπου ήταν η εξέδρα των επισήμων ήταν ασφυκτικά γεμάτα από ομογενείς και άλλους Νεοϋορκέζους που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Οι ηγέτες της Ομοσπονδίας και της Επιτροπής Παρελάσεως απέδωσαν το γεγονός στην άρτια προετοιμασία της παρελάσεως, στους τελετάρχες, ενώ υπενθύμισαν ότι η παρέλαση είναι υπόθεση ολόκληρης της Ομογένειας. Ολο το τετράγωνο μεταξύ της 63ης και 67ης Οδού και Ανατολικά της 5ης Λεωφόρου μέχρι και τη Λεωφόρο Παρκ είχε κατακλυστεί από τους ομογενείς που ανέμεναν να παρελάσουν.

Parade Evzones Οι Σύλλογοι, οι κοινότητες, τα σχολεία, τα χορευτικά, οι ομοσπονδίες, οι μπάντες και τα άρματα είχαν παραταχτεί στις οδούς από την 63η μέχρι και την 67η και ανέμεναν με λαχτάρα να παρελάσουν ενωμένοι με τις γαλανόλευκες και τις αστερόεσσες, καθώς επίσης και με τα λάβαρα των συλλόγων, των Ομοσπονδιών και των κοινοτήτων και να βροντοφωνάξουν «Ζήτω η Ελλάδα και η Κύπρος», «Ζήτω η 25η Μαρτίου», «Ζήτω η Ομογένεια» και «God Bless America». Οπως και τα προηγούμενα χρόνια η παρέλαση ξεκίνησε με τα αγήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης, του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Αστυνομικών και το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Ακολούθησε το τιμητικό τάγμα με τους τελετάρχες Κυριάκο Μητσοτάκη, Δρ. Σπύρο Σπυρέα, Τζον Σαρμπάνη και Αλεκ Σκαρλάτο, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, τον γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ, τους ομοσπονδιακούς βουλευτές, τους πρέσβεις και γενικούς προξένους Ελλάδας και Κύπρου στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη και στον ΟΗΕ, και την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και την Επιτροπή Παρελάσεως.

Parade Evzones Η φετινή παρέλαση ήταν αφιερωμένη στην 195η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και στα εθνικά μας θέματα με κυρίαρχο το Κυπριακό και το Μακεδονικό. Κάθε φορέας και κάθε άρμα προέβαλε κάτι το ξεχωριστό και μοναδικό για τον τόπο καταγωγής τους και για τα επιτεύγματά τους στην Αμερική και αποτελούσαν πολύτιμο πετραδάκι στο μωσαϊκό των θεμάτων που η Ομογένεια προβάλλει κάθε χρόνο στην 5η Λεωφόρο. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και τα τμήματά της προέβαλαν το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ η Πανηπειρωτική και οι Ηπειρώτες προέβαλαν το Βορειοηπειρωτικό και εξέφρασαν την υπερηφάνεια για την 110ετή επέτειο της ιδρύσεως του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος».