GR US

Μία ακόμη καινοτομία για την αναπτυσσόμενη ομογενειακή αλυσίδα εστιατορίων «Cava»

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η ταχέως αναπτυσσόμενη ομογενειακή αλυσίδα εστιατορίων «Cava», άνοιξε την πρώτη της Κουζίνα Καινοτομίας (Innovation Kitchen) στο κατάστημα της Ουάσιγκτον.

Στην κουζίνα αυτή, η εταιρεία θα δοκιμάζει νέα συστατικά, καινούρια πιάτα και τεχνολογία για να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών στα υπόλοιπα 85 καταστήματά της, δήλωσε στο «Forbes» ο διευθύνων σύμβουλος της «Cava», Μπρετ Σούλμαν (Brett Schulman).

«Προσπαθούμε συνεχώς να επαναπροσδιορίσουμε την εμπειρία του πελάτη», λέει ο Σούλμαν. «Στα εστιατόρια ‘Cava’ αναλύουμε σε μεγάλο βαθμό τις πληροφορίες και την γνώμη των πελατών μας και πλέον θα μπορούμε να τα κάνουμε πράξη σε σταθερή βάση» τόνισε.

Οι νέες προσθήκες στο μενού που θα μπουν στον δοκιμαστικό σωλήνα της Κουζίνας Καινοτομίας της «Cava» περιλαμβάνουν μια βίγκαν σάλτσα σκόρδου, τραγανά ρεβίθια και κοτόπουλο με μέλι και χαρίσα. Οι νέοι ηλεκτρονικοί πίνακες του μενού θα εμφανίζουν την σειρά των παραγγελιών των πελατών που θα προετοιμάζονται από τον σεφ και τον συνιδρυτή των εστιατορίων, Δημήτρη Μοσχοβίτη (Dimitri Moshovitis).

Ο Δημήτρης Μοσχοβίτης, ο Τεντ Ξενοχρήστος (Ted Xenohristos) και ο Αϊκ Γρηγορόπουλος (Ike Grigoropoulos), όλοι τους παιδικοί φίλοι και παιδιά Ελλήνων μεταναστών πρώτης γενιάς, άνοιξαν το πρώτο «Cava» στο Ρόκβιλ του Μέριλαντ το 2006. Οι τρεις τους θέλησαν να ενώσουν την ελληνική κουζίνα των παιδικών τους χρόνων με την μοντέρνα μαγειρική, υπογράφοντας ταυτόχρονα και τις δικές τους συνταγές.

Για να μπορέσουν να πουλήσουν τα δικά τους προσωπικά προϊόντα, βασισμένα σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές σε περισσότερα καταστήματα, οι τρεις φίλοι απευθύνθηκαν σε κάποιον που γνώριζε την αγορά καλά.

Ο Σούλμαν δούλευε τότε ως οικονομικός διευθυντής στο «Snikiddy Snack» και είχε βοηθήσει την εταιρεία της συζύγου του να πουλήσει τα εν λόγω αλμυρά σνακ σε 5.000 καταστήματα σε όλη την επικράτεια. Το 2010 εντάχθηκε στο προσωπικό της «Cava» με μειωμένο ωράριο για να κάνει το ίδιο για τα συσκευασμένα προϊόντα της εταιρείας.

Αργότερα εκείνη την χρονιά, ο Σούλμαν προσλήφθηκε από την εταιρεία ως διευθύνων σύμβουλος και μετέτρεψε την «Cava» από ένα απλό εστιατόριο με τραπέζια σε μια εταιρεία με 350 καταστήματα, αξίας 578,67 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το «Pitchbook», έχοντας έσοδα ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018.

Ο Γρηγορόπουλος και ο Ξενοχρήστος εξακολουθούν να συμμετέχουν στην εταιρεία και να αποφασίζουν για τα πιάτα και τα προϊόντα, αλλά δεν κατέχουν επίσημους εκτελεστικούς ρόλους.

«Δεν πιστεύω ότι κάποιος από εμάς περίμενε ότι η εταιρεία θα έφτανε στο σημερινό επίπεδο», λέει ο Σούλμαν. «Σίγουρα δεν περιμέναμε ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν στ’ αλήθεια».

Η εξαγορά της αλυσίδας «Zoes Kitchen» με 260 καταστήματα σε 20 πολιτείες, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων επιτυχιών του Σούλμαν από τότε που ανέλαβε την θέση του διευθυντή. Η «Cava» αγόρασε την επιχείρηση για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια το 2018, τριπλασιάζοντας στην ουσία το πελατολόγιό της.

Τα επώνυμα προϊόντα της «Cava» βρίσκονται πλέον στα ράφια και των 479 «Whole Foods Markets» στις ΗΠΑ, από τα μόλις οκτώ καταστήματα που υπήρχαν, πριν ο Σούλμαν πιάσει δουλειά στην εταιρεία.

Ο Σούλμαν αποδίδει την επιτυχία της «Cava» στην κατανόηση των αναγκών των πελατών και στη συνεχή εξέλιξη των παροχών της. Οι αναλυτές δεδομένων εργάζονται πλέον πάνω στα στοιχεία που αντλούν από την νεοεισαχθείσα Κουζίνα Καινοτομίας.

«Θέλω να πάρω αυτά που μαθαίνουμε από την Κουζίνα Καινοτομίας και να τα εφαρμόσω σε κάθε κομμάτι της επιχείρησής μας, από τα επώνυμα προϊόντα μας έως τα καταστήματα «Zoes» και τα εστιατόρια ‘Cava’», λέει ο Σούλμαν. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε και βλέπουμε τι πιστεύουν οι πελάτες μας» καταλήγει.