GR US

Μια ελεύθερη γυναίκα με κατακόκκινα μάτια...

Εθνικός Κήρυξ Archive

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια μέρα στη ζωή της συγγραφέως και ποιήτριας Ιωάννας Καρατζαφέρη, δεν ήταν ποτέ συνηθισμένη και αυτά που η ίδια καταγράφει στα βιβλία της είναι περιστατικά που αποδεικνύουν ότι πράγματι η συγγραφέας έχει όχι μόνο τα βιώματα αλλά και τις εμπειρίες και την αισθητική να γοητεύσει και τον πιο δύσκολο αναγνώστη με τον λόγο της.

Η ίδια η κ. Καρατζαφέρη διάβασε αποσπάσματα από τη δουλειά της, τα τελευταία βιβλία της και ιδιαίτερα το πιο πρόσφατο βιβλίο της, με τον τίτλο «Ο τόπος μου είναι παντού», στη διάρκεια μια όμορφης λογοτεχνικής, και όχι μόνο, εκδήλωσης που διοργάνωσε η δραστήρια Ενωση Ελληνοαμερικανίδων Γυναικών γνωστή με τα αρχικά «AGAPW», στο Γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης, ανήμερα της επετείου της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Η πρόεδρος της Ενωσης, Ολγα Αλεξάκου, που προλόγισε την όμορφη αυτή πολυμορφική εκδήλωση, μίλησε σύντομα για την ευκαιρία να τιμήσουν την κ. Καρατζαφέρη και οι παρόντες ανυποψίαστοι περίμεναν μια κοινή λογοτεχνική παρουσίαση, αλλά έφυγαν ωφελημένοι τόσο από τη γνωριμία τους με μια μεγάλη κυρία της ελληνικής και ομογενειακής λογοτεχνίας όσο και επειδή τελικά παρακολούθησαν ένα πολυθέαμα, με απαγγελίες και χορό και μουσική, που σε καμμία παρόμοια εκδήλωση μέχρι τώρα δεν είχαν ξαναζήσει.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση του έργου της Ιωάννας Καρατζαφέρη, η σύζυγος του προξένου της Ελλάδας κα Κουμπαράκη, η κα Πένυ Τσίλα, o διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο επιχειρηματίας Νίκος Τσακανίκας και ο γνωστός τροβαδούρος Σεραφείμ Λάζος, φίλοι και οι δύο της συγγραφέως εδώ και πολλά χρόνια.

Χρέη εισηγήτριας της εκδήλωσης ανέλαβε η δεσποινίδα Δήμητρα Νικολού, που την περίοδο αυτή συμμετέχει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Η παρουσία της ήταν μια ακόμα ένδειξη ότι η Ενωση Γυναικών «AGAPW» έχει καταφέρει να ανακαλύπτει και να προβάλει νέους ανθρώπους με φρέσκες ιδέες και αντιλήψεις. Εκτός από την κ. Καρατζαφέρη αποσπάσματα διάβασαν η Νατάσα Κατερινοπούλου και ο Ηλίας Νεοφώτιστος, ενώ για το έργο της μίλησαν στα Ελληνικά ο Σαμ Τσέκουα και στην Αγγλική ο καθηγητής Σπύρος Ευθυμιάδης. Το πολυθέαμα επιμελήθηκε μουσικά η συνθέτρια Νανά Σιμοπούλου και στο τραγούδι η Τέρι Βακιρτζόγλου.

 

Συνέχεια...

 

Παρουσιάζοντας η κ. Καρατζαφέρη το απόσπασμα του βιβλίου της που αναφέρεται στο ξεπροβόδισμα της μητέρας της από το αεροδρόμιο «Κένεντι», τόνισε ότι της είχε κάνει εντύπωση το ολοστρόγγυλο Αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ο ανθρώπινος πόνος, συμπλήρωσε, είναι ιδιωτική υπόθεση και επιστρέφοντας στο σπίτι της, έκοψε όλα τα μαλλιά της.

Μάλιστα, οι κινήσεις της με το ψαλίδι, ήταν τόσο επικίνδυνες που υπήρχε ο κίνδυνος να βλάψει τα μάτια της. Δέχθηκε τότε την επίσκεψη του γλύπτη Νίκου Ικαρη, που όπως είπε, μου έσωσε τα μάτια. Εκείνη την εποχή ο γλύπτης παρουσίασε στους μαθητές του στο Μπρούκλιν Κόλετζ ένα έργο του, που το ονόμασε κουκουβάγια. Οταν οι μαθητές τον ρώτησαν γιατί η κουκουβάγια έχει κόκκινα μάτια, ο γλύπτης ανέφερε ότι τα κατακόκκινα μάτια είναι τα μάτια της Ιωάννας Καρατζαφέρη.