GR US

Μηνάς Καφάτος, ο ομογενής αστροφυσικός που... παίζει ζάρια με το Σύμπαν μιλά στον «Ε.Κ.»

Εθνικός Κήρυξ

Ο κ. Μηνάς Καφάτος. Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του ίδιου στον «Ε.Κ.».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Γεννήθηκε στην Κρήτη. Ο πατέρας του ήθελε να τον στείλει στο Παρίσι να γίνει ζωγράφος, γιατί από παιδί ζωγράφιζε με ταλέντο τον κόσμο που έβλεπε γύρω του. Ομως ο Μηνάς Καφάτος (Menas C. Kafatos) προτίμησε τα τηλεσκόπια από τα πινέλα.

Αλλωστε, αυτό που γοήτευε τον μελλοντικό αστροφυσικό, ήταν η προέλευση των χρωμάτων και όχι τόσο το σχήμα που έδιναν στον καμβά. Ηρθε στην Αμερική αμέσως μετά το γυμνάσιο. Αριστούχος παντού πήρε το πτυχίο Φυσικής στο Cornell, το διδακτορικό του στο ΜΙΤ και το Μεταδιδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και μετά στη NASA.

Δίδαξε στο πανεπιστήμιο George Mason, έγινε κοσμήτορας εκεί και μετά στο πανεπιστήμιο Chapman και επικεντρώθηκε στην κοσμολογία, αστροφυσική, κβαντομηχανική, στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και στην τηλεπισκόπηση.

Συνεργάζεται με αστρονομικά κέντρα, έχει γράψει πολλά βιβλία και δίνει παντού διαλέξεις, για το πώς οι άνθρωποι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο με βάση τις αρχές της κβαντικής φυσικής που πρεσβεύει και ακολουθεί πιστά στην καθημερινότητα του.

Τα δυο τελευταία του βιβλία το «You are the Universe» που έχει συγγράψει με τον διάσημο γιατρό και γκουρού του Χόλιγουντ Deepak Chopra έγινε best seller και το «Βιώνοντας την Ζωντανή Παρουσία», πρόσφατη προσωπική του συγγραφή στα Ελληνικά, είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση για τους Ελληνες αναγνώστες.

Πάρτε λοιπόν μια βαθειά εισπνοή και εκπνοή και ελάτε μαζί μου στο ταξίδι των εξισώσεων του Διαστήματος, ακολουθώντας αυτόν τον εκλεκτό επιστήμονα και διανοητή, που με την βαθειά γνώση του, με απογείωσε από τον πλανήτη Γη και με προσγείωσε στο κβαντικό του σύμπαν, δίνοντάς μου ένα συγκλονιστικό μάθημα ζωής, μια αλησμόνητη μοναδική εμπειρία.

«Εθνικός Κήρυκας»: Ας ξεκινήσουμε μια ερώτηση που αφορά τη Γη μας πρώτα. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η υπερθέρμανση των ωκεανών δημιουργούν αυτές τις τρελές καιρικές αλλαγές, που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια;

Εθνικός Κήρυξ

Ο κ. Μηνάς Καφάτος. Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του ίδιου στον «Ε.Κ.».

Μηνάς Καφάτος: Δυστυχώς το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα 300 χρόνια από την στιγμή που εμφανίζεται. Ισως η τεχνολογία τα καταφέρει να βρει τρόπους να το απορροφήσει. Υπάρχουν και τα δέντρα και οι ωκεανοί που το απορροφούν, αλλά πόση ποσότητα να απορροφήσουν;

Τα μοντέλα μέτρησης που έχουμε δεν μπορούν να προσδιορίσουν επαρκώς τον βαθμό απορρόφησης και έτσι δεν έχουμε σαφή αποτελέσματα. Αυτό όμως που είναι πιο σοβαρό είναι η υπερθέρμανση των ωκεανών. Αν λιώσουν οι πάγοι, δεν είναι καθόλου εύκολο να μπορέσουμε να τους επαναφέρουμε στην στερεά κατάσταση που ήταν. Ο επιστημονικός κόσμος δεν μπορούσε να φανταστεί πριν 15 χρόνια, ότι οι ωκεανοί αντιδρούσαν τόσο γρήγορα στην άνοδο της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας. Τώρα ξέρουμε, ότι λειτουργούν σαν θερμοστάτες του πλανήτη και δυστυχώς η ευθύνη να τον ισορροπήσουν πέφτει στους νέους.

«Ε.Κ.»: Με τόσες αντιθέσεις που έχουμε οι άνθρωποι μεταξύ μας, πώς μπορεί να επιτευχθεί μια συνεργασία για την σωτηρία μας;

Μ. Καφάτος: Ο Ηράκλειτος είχε πει ότι «Τα πάντα γεννώνται μέσα από τη σύγκρουση και την αναγκαιότητα» και ότι «οι Ελληνες προσεύχονται στους θεούς να τους πάρει τα κακά και δεν ξέρουν, ότι έτσι θα φέρουν το τέλος του κόσμου». Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι δεν υπάρχει κόσμος χωρίς αντιθέσεις. Το συν συμπληρώνει το πλην, το όχι το ναι. Οι αντιθέσεις θα υπάρχουν πάντα, γιατί είναι φυσικός νόμος. Αυτό που εμείς οι άνθρωποι πρέπει να κάνουμε, είναι να βρούμε τη χρυσή τομή και να τις ισορροπήσουμε και όχι να τις εξαλείψουμε.

«Ε.Κ.»: Στο βιβλίο «Εμείς είμαστε το σύμπαν» («We are the Universe») ισχυρίζεστε πως κατοικούμε σε ένα ενσυνείδητο κβαντικό σύμπαν που ανταποκρίνεται στη σκέψη και στα αισθήματά μας. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Μ. Καφάτος: Το σύμπαν είναι ένας κοχλάζων ωκεανός ενέργειας. Δεν έχει όραση, ήχο, ακοή ή αίσθηση. Στο σύμπαν δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε χώρος, ούτε χρόνος. Είναι να τεράστιο κενό που το λέμε άπειρο και κλείνει μέσα του τα πάντα, όλες τις πιθανότητες. Δεν μετριέται και διαστέλλεται συνεχώς. Ολα ρέουν και όλα πάλλονται και αυτοί οι παλμοί επηρεάζουν και αυτά που είναι κοντά μας και αυτά που είναι μακριά.

Η αέναη ύπαρξή του στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία γνώση. Η πρώτη Αρχή της Συμπληρωματικότητας έχει την έννοια του ότι «τα αντίθετα δημιουργούν ζεύγη». Η δεύτερη Αρχή της Αναδρομής «Οπως στον Ουρανό έτσι και στη Γη» ή «όπως εδώ έτσι και αλλού» και η τρίτη Αρχή που στηρίζεται στον Ηράκλειτο «Πάντα ρει» ορίζει, ότι όλα αλλάζουν και τίποτα δεν μένει σταθερό. Επιπλέον, το σύμπαν υπάρχει μόνον εφόσον υπάρχει παρατήρηση. Εμείς οι άνθρωποι συμμετέχουμε και παρατηρούμε, δημιουργώντας αυτό που αποκαλούμε και βλέπουμε σαν «πραγματικότητα», που όμως είναι ψευδαίσθηση του νου.

«Ε.Κ.»: Ακούγεται σαν συμπαντικό θρίλερ. Δηλαδή τα χρώματα που βλέπουμε οι μυρωδιές, οι ήχοι που ακούμε, όλα όσα ζούμε δεν είναι αληθινά;

Μ. Καφάτος: Αντιλαμβανόμαστε τις εικόνες του σύμπαντος, επάνω σε ένα καθρέφτη που φτιάχνει το μυαλό μας. Η πραγματικότητα υπάρχει, εφόσον υπάρχει η παρατήρηση και όπως ήδη είπα πριν οι άνθρωποι συμμετέχουμε στην πραγματικότητα που φτιάχνουμε και βλέπουμε ή ακούμε. Βλέπουμε ό,τι μας αφήνει ο ήλιος να δούμε, δηλαδή ελάχιστα από το φάσμα του, που η ατμόσφαιρα επιτρέπει να περάσει σαν ακτίνες και να φτάσουν μέχρι τη Γη. Τα χρώματα λοιπόν δημιουργούνται μέσω των νευρώνων του εγκεφάλου, που προσλαμβάνουν αυτές τις ακτίνες και τις μετατρέπουν σε χρώμα.

«Ε.Κ.»: Ενα απλό βλεφάρισμα του σύμπαντος είμαστε δηλαδή και μόνο ο νους μπορεί να μας φέρει σε επαφή με το ασύλληπτο της δημιουργίας του.

Μ. Καφάτος: Ο νους είναι ένα σπουδαίο εργαλείο και ταυτόχρονα μια μεγάλη παγίδα, που πιανόμαστε μόνοι μας από τις σκέψεις που κάνουμε. Ο νους όμως δεν πρέπει να συγχέεται με τον εγκέφαλό μας. Ο νους έχει την ιδιότητα να μας συνδέει με το σύμπαν με τον Συμπαντικό Νου, αφού είμαστε ένα με το σύμπαν. Ο ανθρώπινος νους είναι μέρος της κοσμικής συνείδησης. Μπορεί να ταξιδέψει σε πιο μακρινά σημεία του σύμπαντος και δεν μπορούμε να τον εντοπίσουμε σε κανένα σημείο του φυσικού σώματος.

«Ε.Κ.»: Το σώμα μας είναι φτιαγμένο από αστρόσκονη, γράφετε στο βιβλίο σας.

Μ. Καφάτος: Και όχι μόνο. Είμαστε φτιαγμένοι από αστρόσκονη, από νου, από σώμα, από 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα η πλειονότητα των οποίων δεν είναι καν ανθρώπινη. Είναι βακτήρια, ξένα κύτταρα, τα οποία υπερέχουν αριθμητικά 10 προς 1 έναντι των ανθρώπινων κυττάρων. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε, πως το σώμα μας είναι μια αποικία εξωγήινων, ένας ξένος πλανήτης. Ολα αυτά όμως τα κύτταρα συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους και μας προσδίδουν την έννοια του ανθρώπινου όντος.

«Ε.Κ.»: Αρα υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί;

Μ. Καφάτος: Σκεφτείτε ότι υπάρχουν 10 δισεκατομμύρια μέχρι και 100 τρισεκατομμύρια πλανήτες στο σύμπαν σαν τη Γη. Σκεφτείτε ότι το σύμπαν είναι άπειρο, διαστέλλεται συνεχώς και από μια σταγόνα σύμπαντος γεννιέται άλλο σύμπαν, που ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να συλλάβει και εμείς οι επιστήμονες δεν μπορούμε να δούμε με τα τηλεσκόπια που διαθέτουμε σήμερα. Αρα ο όγκος του πλανήτη Γη είναι μια σταγόνα στον ωκεανό του σύμπαντος. Δεν θα ήταν πολύ εγωιστικό, να πιστεύουμε, ότι μόνο εμείς υπάρχουμε στο αχανές σύμπαν;

«Ε.Κ.»: Τι σχέση έχει ο νους με τη βίωση της ζωντανής παρουσίας, που είναι και ο τίτλος του βιβλίου σας;

Μ. Καφάτος: Η βίωση της ζωντανής παρουσίας είναι η συνειδητότητα, η έννοια τού ότι υπάρχουμε. Είναι το συναίσθημα που έχουμε από την στιγμή που γεννιόμαστε, μέχρι να φύγουμε από τον κόσμο αυτό. Είναι η εμπειρία πέρα από τον χρόνο και τον χώρο, πέρα από την επιστήμη. Η συνειδητότητα απελευθερώνει τον νου να ξεφύγει από τα δεσμά των ψευδαισθήσεων που μας χωρίζουν. Είμαστε όλοι το ίδιο. Εχουμε έρθει από το άπειρο, παραμένουμε στο άπειρο και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε στο άπειρο.

Το φυσικό μας σώμα που φθείρεται, έχει να κάνει με τους νόμους του σύμπαντος, της δημιουργίας, της διατήρησης και της εξαφάνισης, που το καθορίζει ο χρόνος, που στην ουσία δεν υπάρχει. Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, βλέπουμε ότι μεγαλώνουμε, κάνουμε ρυτίδες. Δεν σκεφτόμαστε ποτέ, όταν κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, ότι αυτό που βλέπουμε μπροστά μας είναι δισεκατομμύρια κύτταρα. Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας είναι το Εγώ και το Αυτό, που η σύνδεσή τους μας κάνει την Τριάδα Αυτογνωσίας «Εγω Είμαι Αυτό». Βιώνω δηλαδή την ζωντανή μου παρουσία.

«Ε.Κ.»: Δεν είναι και τόσο εύκολο να αισθανθούμε το άπειρο μέσα μας. Εσείς το αισθάνεστε;

Μ. Καφάτος: Δεν είναι τόσο εύκολο. Συμφωνώ. Διότι πέφτουμε στη φάκα του νου. Μπορούμε όμως εύκολα να το αισθανθούμε. Κυρίως όταν συναντάμε αγαπημένα μας πρόσωπα και τα αγκαλιάζουμε, δεν κλείνουμε τα μάτια μας; Γιατί τα κλείνουμε; Γιατί νοιώθουμε πλήρη ευδαιμονία. Μέσα στην αγκαλιά αυτή παύει να υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος, που δεν μας αφήνει ήσυχους. Οταν κοιτάζεις το ηλιοβασίλεμα δίπλα στη θάλασσα ή είσαι ξαπλωμένος στη ζεστή άμμο, ή όταν ακούς μια συμφωνία του Μότσαρτ, ή μια κρητική μαντινάδα, παύει το μυαλό, σωπαίνει, δεν μιλάει, δεν λέει Εγώ ξέρω. Μέσα σε αυτή τη σιωπή, το φως της ύπαρξης ανατέλλει.

«Ε.Κ.»: Τι προσφέρει η κβαντική φυσική στις ανθρώπινες σχέσεις και πώς εφαρμόζεται;

Μ. Καφάτος: Οι Κβαντικές Αρχές μπορούν να εφαρμοστούν στο επίπεδο των ανθρωπίνων σχέσεων με ειδικές τεχνικές που υπάρχουν στα δυο βιβλία «You are the Universe «και το «Βιώνοντας την Ζωντανή Παρουσία». Αυτές οι Αρχές αφορούν κυρίως την φύση του ανθρώπινου πνεύματος. Εφαρμόζοντας τις Αρχές μαθαίνει ο άνθρωπος να μην παίρνει τα πράγματα προσωπικά, ούτε να επιμένει σε δυσλειτουργικές σχέσεις.

Σε μαθαίνει να μην κυνηγάς τον χρόνο, που δεν υπάρχει και να συγκατοικείς ήρεμα με τον εαυτό σου, χωρίς ανθρώπους και σύγχυση διαρκώς γύρω σου και το Εγώ σου στην επίθεση και τον ανταγωνισμό. Σε μαθαίνει να χρησιμοποιείς την εισπνοή και την εκπνοή σου για να αποκτήσεις την Επίγνωση. Διδάσκει με απλά λόγια την εφαρμογή των 3 αρχών της κβαντικής φυσικής, «ελεύθερος, ρέων και διασκεδαστικός», ώστε να ρέουμε και εμείς μαζί με το παγκόσμιο ρεύμα και να ζούμε ενσυνείδητα με το Σύμπαν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι η Γη είναι το σπίτι μας και σαν πολίτες πρέπει να κάνουμε τις σωστές επιλογές έχοντας πάντα σαν αρχή μας τη ρήση του Σωκράτη «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα».

www.menaskafatos.com