GR US

Μόνο ο Βελγίου Αθηναγόρας και οι Αρχοντες της Αμερικής αντιδρούν στις δηλώσεις Πούτιν

Δύο μόνο εκκλησιαστικοί παράγοντες, μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η έντυπη έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα», βγήκαν δημόσια και στήριξαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι επιδιώκει να προσεταιριστεί την Ουκρανική Εκκλησία και στη συνέχεια να αποκομίσει οικονομικά οφέλη εκμεταλλευόμενός την.

Ο μόνος από τους ιερωμένους που έκανε δήλωση είναι ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας και από την Αμερική μόνο οι Αρχοντες του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, με δήλωση του διοικητού του Αντωνίου Λυμπεράκη.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, από τα Μέσα Ενημερώσεως, την πρωτοφανή και άκρως προσβλητική φραστική επίθεση που εξαπολύθηκε κατά του προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και του θεσμού της Μητρός Εκκλησίας.

Τέτοιου είδους επιθέσεις αποκαλύπτουν τους εκφραστές και τους εμπνευστές τους. Νομοτελειακά οι ύβρεις και οι συκοφαντίες επιστρέφουν πάντα σε εκείνους που τις διατυπώνουν. Γι’ αυτό και λυπούμαστε για εκείνους και παρακαλούμε τον Κύριο, εν όψει, μάλιστα, της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων, να τους συγχωρήσει. ‘Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι’.

Εμείς δοξολογούμε το Ονομα του εν Τριάδι αληθινού Θεού, ο Οποίος μας χάρισε στις δύσκολες αυτές ημέρες έναν τόσο ικανό Πατριάρχη, εμφορούμενο υπό γνησίου εκκλησιαστικού φρονήματος και εκδαπανώντα εαυτόν υπέρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Ακολουθώντας το παράδειγμά του, συνεχίζουμε τον ανιδιοτελή αγώνα μας υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως και της κανονικής τάξεως, έτσι όπως μας τη διδάσκουν οι αυθεντικές πηγές και τα κείμενα της Ιστορίας μας. Ευχόμαστε σε όλους ανεξαιρέτως, Καλά Χριστούγεννα!».

Ο Αντώνιος Λυμπεράκης σε γραπτή του δήλωση έγραψε, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής: «Το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου σημειώνει με απογοήτευση τα λόγια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Σε άλλο σημείο, αναφέρει πως «δεν αληθεύει κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς. Η χορήγηση Αυτοκεφαλίας ουσιαστικά καθιστά την Ουκρανική Εκκλησία λιγότερο εξαρτώμενη και όχι περισσότερο εξαρτώμενη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο ο Πούτιν το ονομάζει εμπαικτικά ως ‘Τουρκικό Πατριαρχείο’». Ο κ. Λυμπεράκης τονίζει επίσης πως «η οργή του Πούτιν είναι διότι η Ουκρανική Εκκλησία δεν εξαρτάται πλέον από τη Ρωσική Εκκλησία ή εν πάση περιπτώσει από την ρωσική πολιτεία».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε τον νόμο που υποχρεώνει την Εκκλησία που ανήκει στη δικαιοδοσία της Ρωσίας να αναφέρει στον τίτλο της, ότι είναι του Πατριαρχείου Μόσχας.

Δήλωσε πως «οι αλλαγές αυτές στον νόμο δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για την υλοποίηση ενός τέτοιου δικαιώματος για εκείνους που θα αποφασίσουν σε ποια Ορθόδοξη δικαιοδοσία θα προσχωρήσουν: Είτε στην κανονική πλέον Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, είτε στην Εκκλησία που επιμένει να διατηρεί σύνδεση και εξάρτηση από το Πατριαρχείο Μόσχας».