GR US

O διακεκριμένος καρδιολόγος Διονύσης Κατέχης μιλά για ένα από τα ευγενή όργανα

Εθνικός Κήρυξ

Ο Δρ. Διονύσης Κατέχης με τη σύζυγο του Στέφανι και τις δύο του κόρες τη Σοφία και Ιουλία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Κατέχη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Οι καρδιακές παθήσεις και τα καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η στεφανιαία καρδιακή νόσος, οι ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι υπερτασικές καρδιακές παθήσεις και οι φλεγμονώδεις καρδιακές παθήσεις, μπορούν να προληφθούν με τον σωστό και υγιή τρόπο ζωής, ενώ με τα σημερινά μέσα τεχνολογίας και τις γνώσεις της Ιατρικής όλες σχεδόν οι παθήσεις της καρδιάς μπορούν να θεραπευτούν με την έγκαιρη διάγνωση έτσι ώστε ο ασθενής να έχει μία υγιή και φυσιολογική ζωή», αναφέρει στον «Ε.Κ.» ο επιφανής καρδιολόγος Δρ. Διονύσης Κατέχης.

Ο Δρ Κατέχης υπηρετεί με σεβασμό, συμπόνια και ανθρωπιά την Ομογένεια στο ιατρείο του (διεύθυνση Englewood Health Physician Network 177 North Dean Street Englewood Νέα Ιερσέη, τηλ. 201-5694901). Είναι αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο Seton Hall University School of Medicine.

Ειδικεύεται σε θέματα μετά-επεμβατικής αντιμετώπισης του εμφράγματος του μυοκαρδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και προληπτική αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι μέλος του American College of Cardiology και του American Society of Echocardiography και του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.

Κατάγεται από τους Οθωνούς Κέρκυρας, είναι παντρεμένος με την Στέφανι και έχει δύο κόρες, την Σοφία και την Ιουλία.

Εθνικός Κήρυξ

Ο διακεκριμένος καρδιολόγος Δρ. Διονύσης Κατέχης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Κατέχη.

Για τους παράγοντες που κάνουν κακό στην καρδιά, ανέφερε στον «Ε.Κ.» ότι διακρίνονται σε γενετικούς που δεν μπορούν να ελεγχθούν, όπως είναι η φυλή, το φύλο, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό και σε παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν όπως είναι το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή, η καθιστική ζωή, η υπνική άπνοια, το άγχος και η κατάθλιψη.

Όπως ανέφερε, «το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την καρδιά ενός ατόμου, καθώς παράγονται ορμόνες του στρες οι οποίες μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην καρδιά. Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς (Takotsubo) που αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1990 είναι ένα σύνδρομο αναστρέψιμης συστολικής δυσλειτουργίας της καρδιάς.

»Η επίπτωσή του υπολογίζεται στο 2% των ασθενών που αρχικά διαγιγνώσκονται με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Στην πλειονότητά του προσβάλλει μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και κύριοι εκλυτικοί παράγοντες του συνδρόμου αυτού αποτελούν το ψυχικό και σωματικό στρες. Και στις δύο περιπτώσεις ο ασθενής με τη γρήγορη πρόληψη και τη σωστή θεραπευτική αγωγή μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει».

Στην ερώτηση σε ποια ηλικία θα πρέπει να αρχίσουν προληπτικές εξετάσεις καρδιάς, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του καθενός και από την γνωμάτευση του προσωπικό του γιατρού.

«Οι εξετάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν έλεγχο της χοληστερίνης, της πίεσης, το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, το LDL, το σάκχαρο και να γίνεται μια καρδιολογική εξέταση τουλάχιστον με ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Το τεστ κοπώσεως και το υπερηχοκαρδιογράφημα είναι πολλές φορές μέρος της προληπτικής εξέτασης του ασθενούς. Σήμερα ζούμε μία πραγματική επανάσταση στο χώρο της καρδιολογίας, όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία.

»Η Επεμβατική Καρδιολογία σήμερα και τα φάρμακα που δεν υπήρχαν πριν από 20-25 χρόνια και σώζουν κυριολεκτικά ζωές αποτελούν τον κύριο λόγο της αύξησης του μέσου όρου ηλικίας στις ανεπτυγμένες χώρες και έχουν ένα τεράστιο όφελος τόσο στην οξεία όσο και στην χρόνια έκβαση των ασθενών. Η εφαρμογή σωτήριων στεφανιαίων παρεμβάσεων (μπαλονάκι), η ευρεία χρήση ενός «παλιού» φαρμάκου, της ασπιρίνης, η χρήση υπολιπιδαιμικών φαρμάκων και συγκεκριμένων αντιυπερτασικών φαρμάκων είναι οι κύριοι λόγοι που σήμερα γίνονται θαύματα τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη του καρδιαγγειακού θανάτου».