GR US

O Δημήτρης Τσίρκος απαντά μέσα από τον «Ε.Κ.» για το «σκάνδαλο των παγωτών» στη ΝΥ

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - Στην αντεπίθεση πέρασε ο ομογενής επιχειρηματίας, Δημήτρης Τσίρκος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει στο επίκεντρο δημοσιευμάτων ως ο βασικός οφειλέτης μιας σειράς ληξιπρόθεσμων προστίμων προς την πολη της Νέας Υόρκης, που καταγράφονται σε βάθος οκταετίας και ξεπερνούν τα 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με τις απλήρωτες κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε 76 φορτηγά - παγωτατζίδικα, οι οποίες είχαν βεβαιωθεί κατά την περίοδο από το 2009 έως το 2017. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες - διαχειριστές των 76 αυτών φορτηγών, φέρονται να «έκρυβαν» τα χρέη μέσω μεταβίβασης των οχημάτων από τη μια βραχύβια εταιρεία - «ομπρέλα» στην άλλη, προκειμένου να βγαίνουν στους δρόμους με νέους αριθμούς κυκλοφορίας και εικονικά διαφορετική ιδιοκτησία, σε σχέση με αυτήν στην οποία είχαν βεβαιωθεί τα πρόστιμα.

Στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.», ο κ. Τσίρκος, ο οποίος είναι ιδρυτής της «New York Ice Cream», διευκρινίζει το ποσοστό της δικής του εμπλοκής, που φαίνεται κατά πολύ μικρότερο από αυτό που παρουσιάζεται, την επαγγελματική σχέση του με τους υπεύθυνους διαχειριστές των υπολοίπων φορτηγών, καθώς και τις κινήσεις του, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει περαιτέρω συνέπειες από την υπόθεση.

Παράλληλα, εκφράζει την οργή του για δημοσιεύματα που αφορούν στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή, τα οποία θεωρεί επίθεση στο ήθος του και «χτύπημα κάτω από την ζώνη».

«Το πραγματικό χρέος είναι κάτω από 160.000 δολάρια» Σύμφωνα με τον κ. Τσίρκο, οι Αρχές παρέπεμψαν στα αρμόδια όργανα τους διαχειριστές 76 «αμαρτωλών» φορτηγών πώλησης παγωτού, τα οποία και κατασχέθηκαν μέχρι νεωτέρας διοικητικής πράξης. Οπως αναφέρει ο επιχειρηματίας από την Κατερίνη, από τα 76 αυτά φορτηγά, ο ίδιος έχει τη διαχείριση και τις πωλήσεις μόλις στα 5. Εκτός αυτών, στο γκαράζ του βρέθηκαν και άλλα 26 με συσσωρευμένες και «κρυμμένες» παραβάσεις, αλλά ακόμη κι αν φέρουν τη φίρμα της «New York Ice Cream», δεν του ανήκουν. Οσο για τα υπόλοιπα 45, δεν ήταν καν σταθμευμένα στον δικό του χώρο.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

«Το αρχικό ποσό των οφειλών των δικών μου από τα πέντε αυτά φορτηγά, για τα οποία είμαι προσωπικά υπεύθυνος και υπόλογος, ανερχόταν στις 47.000 δολάρια, για παραβάσεις από το 2009 έως το 2017. Λόγω προσαυξήσεων, το ποσό αυτό εκτοξεύθηκε λίγο παραπάνω από 159.000 δολάρια. Στα υπόλοιπα φορτηγά εμφανιζόταν μπροστά το όνομά μου είτε επειδή στάθμευαν στο γκαράζ μου, είτε επειδή είχαν τη φίρμα της ‘New York Ice Cream’, στην οποία είμαι ιδρυτής», τονίζει ο κ. Τσίρκος, για να διευκρινίσει στη συνέχεια τη φύση της συνεργασίας με τους άλλους επαγγελματίες.

«Για να καταλάβει ο κόσμος, θα πρέπει να διευκρινίσω το εξής: Τα φορτηγά αυτά, επειδή εμπεριέχουν και συντηρούν γαλακτοκομικά προϊόντα, πρέπει εκ του νόμου να σταθμεύουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Εγώ διαθέτω αυτόν τον χώρο και οι επαγγελματίες αυτοί είναι συμβεβλημένοι μαζί μου, καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο. Επίσης, προμηθεύονται τα προϊόντα από εμένα. Αρα είναι πελάτες μου, δεν έχω καμία εμπλοκή ούτε στην οδηγική συμπεριφορά των χειριστών των φορτηγών, ούτε κερδίζω από τις πωλήσεις. Το γκαράζ μου φιλοξενεί σήμερα 121 φορτηγά. Ελέγχθησαν και τα 121, με 31 εξ αυτών να βρίσκονται με παραβάσεις, εκ των οποίων τα 5 είναι δικά μου. Τα υπόλοιπα 45 δεν ήταν καν στο δικό μου γκαράζ. Μπορεί σε κάποια να εμφανίστηκε το όνομά μου επειδή παλαιότερα συνεργάζονταν με τη ‘New York Ice Cream’, δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Αλλά δεν έχω καμία συνεργασία μαζί τους. Δεν είμαι υπόλογος στις Αρχές για κανένα επιπλέον αυτών των 5 και ούτε τίθεται κίνδυνος ή στοιχειοθετούνται κατηγορίες για να αντιμετωπίσω περαιτέρω συνέπειες για κάποιο από τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην υπόθεση», εξηγεί ο κ. Τσίρκος.

«Παραδέχομαι ότι έκανα παρατυπία, αλλά...»

Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι ο Δημήτρης Τσίρκος, έστω και με τα 5 αυτά φορτηγά, επιχείρησε να «κρύψει» τα πρόστιμα των παραβάσεων, μεταβιβάζοντας τα οχήματα, με άλλες πινακίδες κυκλοφορίας, σε νέες «καθαρές» εταιρείες, οι οποίες επίσης τα μεταβίβαζαν σε άλλες, όταν συγκέντρωναν χρέη. Ολα αυτά, αξιοποιώντας τη σχετική ευέλικτη νομοθεσία της Πολιτείας Νέας Υόρκης.

«Παραδέχομαι ότι πρόκειται για παρατυπία. Αξιοποίησα την δυνατότητα να αλλάζω εύκολα εταιρείες, κάτι όμως που είναι συχνό φαινόμενο στον χώρο των επιχειρήσεων εδώ. Αναμφίβολα, δεν είναι σωστό να αφήνουμε απλήρωτες παραβάσεις και να προσπαθούμε να τις κάνουμε να μην φαίνονται. Ομως, πριν από δυο χρόνια ζήτησα διακανονισμό, αλλά δεν πήρα ποτέ απάντηση. Ξαφνικά, δυο χρόνια και μερικούς μήνες αργότερα, έγινε αυτό που έγινε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

Παρ’ όλα αυτά, ο ομογενής επιχειρηματίας ξεκαθαρίζει ότι «δεν προκύπτει κανένα θέμα ποινικής δίωξής του», ενώ τονίζει ότι «βρίσκεται ήδη σε διαδικασίες επίτευξης διακανονισμού», που ουσιαστικά θα «σβήσει» την όποια υπόνοια «βαριάς» απάτης, που θα τον απειλούσε με πιο σκληρές συνέπειες του νόμου, πέρα από τις οικονομικές.

«Θα κάνουμε διακανονισμό και θα πληρώσουμε τα χρέη. Δεν υπάρχει καμία ποινική διαδικασία. Εάν μπορούσαν θα το είχαν κάνει. Δεν πρόκειται να πάμε φυλακή για αυτό».

«Ψέματα όσα γράφτηκαν για την προσωπική μου ζωή»

Τα δημοσιεύματα στα αμερικανικά ΜΜΕ, που παρουσίασαν τον Δημήτρη Τσίρκο ως «ενορχηστρωτή» του σκανδάλου των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, είχαν αναφορές και στην προσωπική του ζωή, οι οποίες μόνο κολακευτικές δεν ήταν για τον γνωστό ομογενή.

Ειδικότερα, έγινε λόγος ότι διάγει «πολυτελή βίο», με σαφή υπαινιγμό για σχέση αίτιου - αιτιατού με την ουσία της υπόθεσης, ενώ παρουσιάστηκαν ως ενδείξεις, μεταξύ άλλων, και το οπτικό υλικό από τον γάμο της κόρης ενός συνεταίρου του, όπου επιδιδόταν στην - παραδοσιακή στους ελληνικούς γάμους και ειδικά στην Ομογένεια - ρίψη «μονοδόλαρων», κατά τη διάρκεια της δεξίωσης.

«Λένε για ‘χλιδάτη ζωή’, για ‘βίλα με πισίνα’ όπου δήθεν κατοικώ. Δεν λέω ότι ζω στο μεροκάματο, αλλά διαμένω σε ένα συνηθισμένο σπίτι, σε μια γειτονιά στο Whitestone, στους 148 δρόμους. Με ενόχλησε που αναφέρθηκαν στην οικογενειακή και την προσωπική μου ζωή, παραθέτοντας στοιχεία που δεν ισχύουν, αφού έχω άριστες σχέσεις τόσο με την οικογένειά μου όσο και την πρώην σύζυγό μου. Επίσης, βρήκαν στο Facebook εικόνες π.χ. που πετάμε δολάρια στον γάμο της κόρης του συνεταίρου μου -ένα ελληνικότατο έθιμο σε κάθε γάμο- και το εμφάνισαν ως απόδειξη χλιδής και ότι εγώ... πετάω λεφτά! Γενικότερα, όλες αυτές τις ημέρες χρησιμοποίησαν ελαφρά τη καρδία το όνομά μου για όλα αυτά και με έχει θορυβήσει αυτό. Θα ήθελα, λοιπόν, να επανορθώσουν», τονίζει ο κ. Τσίρκος.

Τέλος, εκφράζει την λύπη του για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και ξεκαθαρίζει ότι μίλησε στον «Ε.Κ.» διότι «αισθάνεται την ανάγκη να διευκρινίσει στην Ομογένεια και μόνο» τι ακριβώς συμβαίνει.

«Στην Ομογένεια με ξέρουν όλοι, δεν έχω δώσει δικαίωμα ποτέ. Ασχολούμαι με τα κοινά, με συλλόγους, με τα πάντα. Είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Πιερίας, ενώ είμαι μέλος και του συμβουλίου στην Παμμακεδονική. Με ενδιαφέρει συγκεκριμένα να ξέρει η Ομογένεια τι έχει συμβεί. Σε αυτήν ανδρώθηκα, στην Αστόρια έχω τις επιχειρήσεις μου, από το 1985 που ήρθα στην Αμερική. Λυπάμαι για όλα αυτά και αισθάνθηκα την ανάγκη να δώσω εξηγήσεις», καταλήγει ο κ. Τσίρκος.