GR US

Ο επιφανής ομογενής Μανώλης Βεληβασάκης μιλάει στον «Ε.Κ.»

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο πρώην Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανόλης Βεληβασάκης./Η φωτογραφία είναι παραχώρηση του ίδιου στον «Ε.Κ».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρώην πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής και Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Μανώλης Βεληβασάκης, μιλάει για τους δεσμούς του με την Κρήτη, την ψήφο των ομογενών, το όνειρό του για τα «ομογενειακά χωριά» αλλά και την παλιά συνεργασία του με τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Βεληβασάκης εργάστηκε για πολλά χρόνια ως πολιτικός μηχανικός στην εταιρεία Thornton Tomasetti όπου πλέον είναι σύμβουλος. Η συζήτησή μας ξεκινάει με τι άλλο; το επίμαχο θέμα της ψήφου των ομογενών, ένα θέμα που «καίει» τους Ελληνες της Διασποράς και αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης στα ελληνικά στέκια αυτή την περίοδο. Μάλιστα, ο ίδιος πρόσφατα απέστειλε και μια επιστολή με τις σκέψεις τους προς το νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη.

«Ε.Κ.»: Πως βλέπετε τις εξελίξεις με το επίμαχο θέμα της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς;

Μανώλης Βεληβασάκης: Οποιος θεσμός κεντρίζει την Ομογένεια να βρίσκεται πιο κοντά με την Ελλάδα το θεωρώ θετικό. Πιστεύω ότι αν ψηφιστεί ο νόμος πολλοί από εμάς θα πηγαίνουν να ψηφίζουν και το θεωρώ κάτι θετικό να γίνει. Το πιο φοβερό θα είναι να μας δοθεί η ευκαιρία να ψηφίζουμε και να μην πηγαίνουμε!

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο πρώην Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανόλης Βεληβασάκης./Η φωτογραφία είναι παραχώρηση του ίδιου στον «Ε.Κ».

Προσωπικά, συγχαίρω τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί παρ’ όλες τις υποσχέσεις όλων των πολιτικών που πέρασαν, όλες ήταν ψεύτικες. Τώρα, βρέθηκε ένας άνθρωπος με εξωστρέφεια που σπούδασε στην Αμερική, έχει δει τον κόσμο, δεν έχει μείνει σε αυτό το στενό κύκλο της Ελλάδας ή και ακόμα της Ευρώπης. Είμαι στο πλευρό των προσπαθειών του αλλά και του υφυπουργού Εξωτερικών, του κ. Αντώνη Διαματάρη, για να βρεθεί ο τρόπος να κεντρίσουμε την Ομογένεια και να την φέρουμε πιο κοντά στην Ελλάδα.

Είχα πάει σε όλες τις ομιλίες των πρωθυπουργών που είχαν επισκεφθεί την Αμερική. Ο Πρωθυπουργός για εμάς τους ομογενείς, άσχετα με ποιο κόμμα τάσσεται, είναι Πρωθυπουργός όταν είναι εκτός Ελλάδος.

«Ε.Κ.»: Ομογενειακά χωριά. Μιλήστε μας για αυτή την ιδέα που έχετε.

Μ. Βεληβασάκης: Πρέπει να συνδέσουμε την Ομογένεια με την Ελλάδα. Να πάρουμε τα παιδιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς και να τα πάμε στην Κρήτη, στην Ηπειρο, στη Μακεδονία. Να τα «βαφτίσουμε», να τα ποτίσουμε ρακή, να τα μάθουμε να χορεύουν, να τα πάμε στα βουνά. Να τους δώσουμε το ελληνικό βάπτισμα. Δεν είναι εύκολο, δεν υπάρχουν προγράμματα.

Πρέπει να αρχίσουμε να στήνουμε ελληνικά χωριά. Οχι για να πηγαίνουμε εμείς οι ομογενείς και να κάνουμε παρέα μεταξύ μας. Αλλά να βρούμε μέρη να στέλνουμε τα παιδιά μας.

Για παράδειγμα, το Ιονικό χωριό, οι κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής στην Πάτρα είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα που υπάρχει. Γιατί να μην έχουμε 25 Ιονικά χωριά;

Οι Εβραίοι το έχουν κάνει. Εμείς ξέρουμε να στήνουμε χορούς, να κάνουμε γαμοπίλαφα, να περνάμε καλά αλλά όταν είναι καιρός για τα παιδιά μας... Οσοι έχουν τα στέλνουν, όσοι δεν έχουν δεν τα στέλνουν. Αυτή δεν είναι η Ομογένεια όμως. Αυτή είναι ένα μικρό κομμάτι της.

Πρέπει να ανοίξουμε το μυαλό μας περισσότερο. Δεν το έχουμε κάνει.

Αλλη μια ιδέα του κ. Βεληβασάκη είναι η οργάνωση Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα για τη νεολαία της Ομογένειας: «Θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο γεγονός της νεολαίας στην Ελλάδα. Και κάθε σύλλογος ή εκκλησία να πληρώνει τα έξοδα της νεολαίας της. Και να γίνεται μια μεγάλη γιορτή για 1-2 εβδομάδες κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια για τα ελληνόπουλα όλου του κόσμου. Το κόστος δεν είναι μεγάλο αλλά κάποιος να τα βάλει σε πρόγραμμα, να τα οργανώσει και να τα υλοποιήσει.

Περιμένω πολλά από τον νέο υφυπουργό μας τον κ. Αντώνη Διαματάρη. Γιατί έχει βαθιά γνώση της Ομογένειας. Ξέρει τα προβλήματα. Εχω επίσης μεγάλες ελπίδες στο νέο Αρχιεπίσκοπο. Είναι ένας νέος, δυναμικός άνθρωπος, φωτισμένος, ο οποίος πολύ γρήγορα θα μπει στο ρυθμό της Ομογένειας. Εξάλλου, ομογενής είναι και αυτός. Ηδη βλέπω τα πρώτα βήματα. Είμαστε σε μια συγκυρία που πιστεύω θα γίνουν πολλά πράγματα».

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο πρώην Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανόλης Βεληβασάκης./Η φωτογραφία είναι παραχώρηση του ίδιου στον «Ε.Κ».

«Ε.Κ.»: Πώς βλέπετε το μέλλον της Ομογένειας στην Αμερική;

Μ. Βεληβασάκης: Η Ομογένεια της Αμερικής πάει καλά, αλλά όχι σαν σύνολο αλλά σαν πολίτες αυτής της χώρας. Γενικά βλέπω ότι υπάρχει φθορά. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι αυτή η χώρα είναι ένα τεράστιο χωνευτήρι. Χάσαμε ήδη τις πρώτες γενιές, τους πρώτους μετανάστες. Εχουμε πλέον Αμερικανοέλληνες οι οποίοι είναι 100% Αμερικανοί. Γνωρίζουν κατά βάθος ότι έχουν μια ελληνική καταγωγή αλλά τίποτε περισσότερο. Ξέρουν τον μπακλαβά και το σουβλάκι. Πάρα πολλοί είναι και Ορθόδοξοι. Αλλοι έχουν απομακρυνθεί.

Οι περισσότεροι από εμάς όταν μιλάμε για Ομογένεια μιλάμε για Ομογένεια των Ελληνοαμερικανών, δηλαδή της τελευταίας φουρνιάς μετά από το ’50 οι οποίοι ακόμη έχουν το στίγμα της Ελλάδας. Δεν πάμε και τόσο καλά γιατί δεν κάνουμε και τίποτε να τους κρατήσουμε κοντά.

Οι σύλλογοι έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Δεν υπάρχουν άνθρωποι με μεγάλες ιδέες. Εχουμε συλλόγους για να κάνουμε τον ετήσιο χορό και να έχουμε ένα καφενείο. Πού είναι η νεολαία; Αν δεν λάβουν μέτρα να παραδώσουν τα ηνία μέσα σε 15 χρόνια θα έχουν διαλυθεί. Διότι αυτοί που διαχειρίζονται τους συλλόγους είναι μεγάλοι. Κι αυτό ισχύει για όλους. Βλέπω μια ανοδική τάση της AHEPA με νέα παιδιά μέσα. Τους συγχαίρω πραγματικά. Πρέπει να φύγουμε εμείς οι παλιοί. Οταν τα λέω αυτά, πολλοί με κοιτάνε περίεργα. Πώς να έρθει η νεολαία σε ένα σύλλογο που μπαίνεις μέσα και όλοι καπνίζουν, παίζουν χαρτιά, φωνάζουν και κάνουν όλες αυτές τις ελλαδίστικες συμπεριφορές; Η Ομογένεια πάσχει από ηγεσία.

«Ε.Κ.»: Πριν από μερικά χρόνια συνεργαστήκατε με τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ;

Μ. Βεληβασάκης: Δούλεψα ως μηχανικός σε ένα μέρος του κτιρίου του Τραμπ. Τον ξέρω πολύ καλά. Κάναμε συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα. Θυμάμαι έμπαινε μέσα στην αίθουσα με ένα ύφος αλαζονικό. Ακουγε πέντε λεπτά, έβγαζε και ένα «θρησκευτικό» λόγο, τσακωνόταν με 5-10 ανθρώπους που θεωρούσε ότι δεν έκαναν καλή δουλειά, φώναζε και έφευγε. Δεν είχε σεβασμό για κανέναν, ούτε για τους συνεργάτες του. Θυμάμαι μια αρχιτεκτόνισσα, την έκανε συνεχώς να κλαίει.

Δεν έχει αλλάξει ο άνθρωπος. Είναι ατομιστής, δεν μπορεί να συνεργαστεί με κανέναν και τα προβλήματά του είναι φανερά. Οσο για την επιστολή που είχε στείλει πρόσφατα στον Ερντογάν; Θυμάμαι τις επιστολές που έγραφε στους εργολάβους. Τα ίδια ακριβώς. Δεν άλλαξε ούτε μια οξεία. Ημουν για 3 χρόνια μαζί του. Οταν τέλειωσα, είπα «αυτό είναι το πρώτο και το τελευταίο έργο που κάνω μαζί του». Δεν με πλήρωσε στο τέλος. Οχι μόνο εμένα, αλλά όλους. Είπε «πήρατε ό,τι πήρατε αρκετά είναι». Και η τελευταία κουβέντα που είπε; «Αν δεν σας αρέσει πηγαίνετε στο δικαστήριο». Του εύχομαι να του δώσει ο Θεός φώτιση γιατί έχουμε ακόμη ένα χρόνο. Είπε θα διαλύσει το κατεστημένο αλλά θα διαλύσει την Αμερική.