GR US

Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Γεώργιος Μπεχράκης ομιλεί στον «Ε.Κ.» για την πόλη του το Λόουελ

Εθνικός Κήρυξ

Η προβληθείσα φωτογραφία με το γραμματόσημο που εξέδωσε πρόσφατα η Ελλάδα προς τιμήν του Γεωργίου Μπεχράκη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Λόουελ (University of Massachusetts Lowell History Department) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Πολιτισμού και Κληρονομιάς του Λόουελ, διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στους πρωτοπόρους Ελληνες μετανάστες, με τίτλο «Λόουελ: Η Ακρόπολη του Ελληνισμού της Αμερικής» με φωτογραφική έκθεση και αφήγηση αναμνήσεων.

Ενας εκ των πλέον επιφανών επιχειρηματιών και φιλάνθρωπων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο Γεώργιος Μπεχράκης, περήφανο παιδί του Λόουελ της Μασαχουσέτης, γνωστό ως «Ακρόπολη του Ελληνισμού της Αμερικής», μίλησε στον «Ε.Κ.» με αφορμή την ομώνυμη φωτογραφική έκθεση στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (University of Massachusetts). Ο κ. Μπεχράκης, ο οποίος είναι σεβαστός και αγαπητός από όλους στο Λόουελ, μίλησε για την ελληνική κοινότητα της πόλης, τον Ελληνισμό, την Παιδεία, την Οικογένεια και την Ορθοδοξία».

Ο κ. Μπεχράκης είπε πως «ο Ελληνισμός αρχίζει από το σπίτι. Οι Ελληνες πρωτοπόροι μετανάστες εγκαταστάθηκαν από πολύ νωρίς στο Λόουελ το οποίο κατέστη η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική παροικία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχαν έλθει από όλα τα μέρη της Ελλάδος, από την ενδοχώρα, την Πελοπόννησο και τα νησιά ακόμα κι από την Τουρκία».

Υπογράμμισε πως «είμαστε πολύ περήφανοι που το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης διοργάνωσε αυτή την έκθεση την οποία θα πρέπει να δουν και χαρούν όλοι, ιδιαίτερα οι νέοι μας, όχι μόνο από το Λόουελ αλλά και από τις γύρω περιοχές της Νέας Αγγλίας. Να έλθουν και να δουν τους ανθρώπους μας οι οποίοι ήλθαν μέσω του Ellis Island (Ελις Αϊλαντ) ή από άλλα μέρη όπως μέσω του Καναδά ή της Σαβάνα της Τζόρτζια. Είναι μία μεγάλη αναγνώριση για τα όσα επιτεύγματα κατόρθωσαν οι Ελληνες μετανάστες μέσα σε εκατό χρόνια».

Ο κ. Μπεχράκης υπενθύμισε πως «έχουμε παντού μεγάλους φιλάνθρωπους, επιχειρηματίες, καθηγητές, γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς» και συμπλήρωσε πως «οι Ελληνες έχομε γίνει πολύ επιτυχημένοι στην Αμερική».

Είπε ακόμα πως «βλέποντας τις φωτογραφίες θυμήθηκα τα μικρά μου χρόνια που μεγάλωνα στην οδό Market Street με τα αδέλφια μου και όλοι μας πήγαμε στο Κολέγιο. Παρόλο που οι γονείς μας δεν είχαν χρήματα, εργάζονταν τόσο σκληρά γιατί ήθελαν όλοι μας, όλα τα αδέλφια, να πάμε να μορφωθούμε διότι οι γονείς μου πίστευαν πως η Παιδεία, η μόρφωση είναι πολύ μεγάλη υπόθεση». Συμπλήρωσε πως «θυμάμαι μια φορά που είχε γράψει η εφημερίδα ‘Boston Globe’ πως οι Ελληνες είναι πολύ μορφωμένοι. Οταν ήλθαν από την Ελλάδα επιδίωξαν ώστε τα παιδιά τους να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη και υψηλότερη δυνατή παιδεία και μόρφωση και να διακριθούν μέσα στην αμερικανική κοινωνία».

Ο κ. Μπεχράκης τόνισε πως «η Παιδεία ήταν πάντοτε πολύ σπουδαία υπόθεση για τους Ελληνες και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ήταν οι πατέρες της παιδείας. Θυμηθείτε ότι όλοι οι φιλόσοφοι, οι επιστήμονες, οι ψυχολόγοι, οι αρχαιολόγοι, οι πάντες όλοι προήλθαν από την Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες ακολούθησαν. Θέλουν να κάνουν τις χώρες τους να μοιάζουν σαν την Ελλάδα».

Ο κ. Μπεχράκης ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τους νέους και νέες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Είπε πως «νομίζω πως είναι σπουδαίο να δώσουμε αυτό το μήνυμα στους νέους μας σήμερα για να δουν πόσο επιτυχημένη είναι η Ομογένειά μας στην Αμερική. Είτε οι Ελληνες είναι στο Λόουελ, στην Αστόρια, στο Σικάγο, στον Αγιο Φραγκίσκο, στην Ατλάντα, στο Ντένβερ, στο Λος Αντζελες, έχουν βάλει τη σφραγίδα τους παντού, πράγμα για το οποίο οφείλουμε να είμαστε περήφανοι».

Πρόσθεσε πως «είμαστε μία μικρή αριθμητικά κοινότητα, αλλά όμως πολύ επιτυχημένη. Θυμηθείτε τον Μιχάλη Δουκάκη, τον Πολ Τσόγκα οι οποίοι έφτασαν να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Θυμηθείτε τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, τον γιο του σήμερα τον Ιωάννη Σαρμπάνη ή τον Γκας Μπιλιράκη στη Φλόριδα. Δείτε τους βουλευτές, τους γερουσιαστές παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς και πρέπει όλοι μας να τους υποστηρίζουμε».

Ανέφερε ακόμα ότι «έχουμε πάει πολύ καλά και έχουμε μπολιαστεί στην εδώ κουλτούρα, αλλά εξακολουθούμε να διατηρούμε τις ρίζες μας, την Ελληνορθόδοξη πίστη μας και την ελληνική μας γλώσσα. Πιστεύω ότι είναι πολύ σπουδαίο τα παιδιά να συνεχίσουν να μιλούν και να καταλαβαίνουν την ελληνική γλώσσα. Είναι βέβαια μία δύσκολη γλώσσα, αλλά πολλές λέξεις στην Αγγλική προέρχονται από την ελληνική γλώσσα» και συμπλήρωσε πως «είμαι πολύ περήφανος που είμαι Ελληνας και Ελληνοαμερικανός».

Ευρωκίνηση

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Γιώργος Μπεχράκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ).