GR US

Ο Γιώργος Γαρταγάνης «χρυσώνει» ομογενείς και Αμερικανούς στη Βοστώνη

Εθνικός Κήρυξ Archive

Μικρό μέρος από την συλλογή σταυρών έργων τέχνης του Γεωργίου Γαρταγάνη. Φωτογραφία παραχωρηθείσα από τον Γεώργιο Γαρταγάνη

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το όνομα του κ. Γιώργου Γαρταγάνη είναι συνώνυμο στη Βοστώνη με τα χρυσαφικά ποιότητας και μοναδικότητας, καθότι επί μακρά σειρά ετών εφοδιάζει την Ομογένεια, αλλά και εκατοντάδες Αμερικανών συμπολιτών μας με ό,τι πιο όμορφο και πολύτιμο μπορεί να παραχθεί με τον χρυσό. Τα χέρια του Γιώργου Γαρταγάνη φαίνεται πως είναι πραγματικά «χρυσά» με την έννοια ότι ξέρει να δημιουργεί.

Το κατάστημά του βρίσκεται σε μία από τις πλέον περίοπτες και εμπορικές περιοχές της Βοστώνης και συγκεκριμένα στη διεύθυνση 33 Washington Street Suite 618 Boston με τηλεφωνικό αριθμό (617) 227-4550.

Πριν λίγο καιρό συναντήσαμε τον Γιώργο Γαρταγάνη με την σύζυγό του Αιμιλία στο ελληνικό φεστιβάλ του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης, με μία θαυμάσια συλλογή σταυρών. Ο κ. Γαρταγάνης είπε πως «είναι η πρώτη φορά που κάνω κάτι τέτοιο και πηγαίνω σε φεστιβάλ» και συμπλήρωσε πως «αυτό το κάνω τώρα για χόμπι για να περνά και η ώρα μου. Φτιάχνω χρυσούς σταυρούς ή άλλους που είναι επιχρυσωμένοι με 18 καράτια στα μαγαζί μου». Είπε πως «δεν δουλεύω όπως δούλευα, αλλά τώρα δουλεύω με την άνεσή μου και με ραντεβού».

Κατάγεται «από το χωριό που βγάζει χρυσοχόους, από τη Στεμνίτσα Αρκαδίας όπου έχουμε μεγάλη παράδοση». Η κυρία Αιμιλία Γαρταγάνη συμπλήρωσε πως έχει σχολή αργυροχρυσοχοΐας η οποία είναι μία από τις λίγες στην Ελλάδα και στην οποία φοιτούν περί τους σαράντα με πενήντα σπουδαστές από όλη την Ελλάδα και την έχει αναλάβει το υπουργείο».

Ο κ. Γαρταγάνης συνεχίζει επάξια αυτή την μοναδική χρυσή παράδοση του χωριού του και την έχει κομίσει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε ότι «είμαι από μικρός στη δουλειά». Στην ερώτηση πόσα χρόνια βρίσκεται στην Αμερική, χαμογέλασε και μας είπε «κοντεύω να κλείσω πενήντα, αλλά τώρα είμαι μισοσυνταξιούχος».

Εθνικός Κήρυξ

Το ζεύγος Γεωργίου και Αμαλίας Γαρταγάνη οι οποίοι πρεομηθεύουν με χρυσαφικά ποιότητας σωστά έργα τέχνης τους ομογενείς και αμερικανούς συμπολίτες μας στη Βοστώνη. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας - Θεόδωρος Καλμούκος.

Οι ομογενείς τον προτιμούν, ενώ είπε ότι «μας προτιμούν και οι Αμερικανοί γιατί ασχολούμαστε και με κάποιο άλλο προϊόν, τα δακτυλίδια αρραβώνων και γάμου, με το Gartaganis Brothers Jewelers, αυτό το μαγαζί το έχει τώρα ο αδελφός μου και κάνει όχι μόνο λιανική, αλλά και χονδρική πώληση σε άλλα μαγαζιά. Τώρα έχω ανοίξει το δικό μου μαγαζί το George Gartaganis Jeweler και ασχολούμαι μόνο με σταυρούς».

Τα σχήματα αυτά που βλέπουμε εδώ στη βιτρίνα πώς τα εμπνέεσθε; τον ρωτήσαμε. «Επειτα από τόσα χρόνια μαθαίνεις να δημιουργείς, να κάνεις κάτι που σου αρέσει, άλλοτε έχει επιτυχίες, άλλοτε λιγότερες διότι δεν μπορείς να συλλάβεις το νόημα τι θέλει ο καθένας. Το θέμα δεν είναι μόνο τι αρέσει σε μας, αλλά τι αρέσει στον κόσμο».

Το ζεύγος Γεωργίου και Αιμιλίας Γαρταγάνη έχει δύο παιδιά αγόρια και τρία εγγονάκια. Οταν τους ρωτήσαμε εάν κάποιο από τα δύο τους αγόρια ακολούθησε τον κλάδο της χρυσοχοΐας, η κυρία Γαρταγάνη απάντησε «όχι, σπούδασαν οικονομικά» και ο κ. Γαρταγάνης είπε ότι ο ανιψιός μου έχει αναλάβει την επιχείρηση μαζί με τον αδελφό μου κι έτσι συνεχίζουν την παράδοση του χωριού μας. Το μαγαζί του αδελφού μου είναι στην ίδια διεύθυνση με το δικό μου, είμαστε δίπλα-δίπλα ο ένας στον άλλον και βοηθά ο ένας τον άλλον».