GR US

O κ. Μαλλιάς για τη συνεισφορά της Ομογένειας και της ΑΗΕΡΑ στην ελληνική ιστορία

Εθνικός Κήρυξ

Διάλεξη ΑΗΕΡΑ στην Παλαιά Βουλή για την συνεισφορά της Ομογένειας και της ΑΗΕΡΑ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία από τον πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά (δεύτεροςε απόα ριστέρα στη δεύτερη σειρά. Μπροστά απόα ριστερά διακρίνονται η πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης Εve Jean Fomalont, o ταμίας της οργάνωσης Γιώργος Χωριάτης, ο ύπατοις πρόεδρος Carl Hollister και ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ. (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»).

«Η συνεισφορά της Ομογένειας των ΗΠΑ και της ΑΗΕΡΑ στην σύγχρονη ελληνική ιστορία» ήταν το θέμα διάλεξης του πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρου Μαλλιά αλλά και των παρισταμένων εκπροσώπων της ΑΗΕΡΑ σε εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Η εκδήλωσε διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης σε ανώτατο επίπεδο με την παρουσία του ύπατου προέδρου Καρλ Χόλιστερ ( Carl Hollister) και της υπάτης προέδρου των Θυγατέρων της Πηνελόπης Ιβ Τζιν Φόμαλοντ (Εve Jean Fomalont).

Tην εκδήλωση διοργάνωσε το Τμήμα HJ-10 Pericles και η ΑΗΕΡΑ Ελλάδας και εκτός των ομογενών από τις ΗΠΑ και Καναδά υπήρξαν και πολλά μέλη της ΑΗΕΡΑ από τα διάφορα παραρτήματα ανά την Ελλάδα.

Εθνικός Κήρυξ

Διάλεξη ΑΗΕΡΑ στην Παλαιά Βουλή για την συνεισφορά της Ομογένειας και της ΑΗΕΡΑ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία από τον πρέσβη επί τιμή ΑΛέξανδρο Μαλλιά. (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»).

Παρών ήταν και ο υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ, που αφού αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της οργάνωσης είπε ότι η ελληνική Πολιτεία έχει την ΑΗΕΡΑ πολύ ψηλά σε εκτίμηση γιατί δεν ασχολείται με την πολιτική αλλά με τις προσφορές που κανείς δεν μπορεί να ξεχνάει.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι όταν ανέλαβε το υπουργείο του είπε ότι «αρνείται να συναλλάσσεται με επαγγελματίες πατριώτες. Εσείς όμως δεν είστε από αυτούς, είστε γνήσιοι πατριώτες». Τέλος τους ζήτησε κάθε 9η Φεβρουαρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας να προσπαθήσουν οι ΑΗΕΡΑΝς να την προωθούν και να την προβάλλουν.

Εθνικός Κήρυξ

Διάλεξη ΑΗΕΡΑ στην Παλαιά Βουλή για την συνεισφορά της Ομογένειας και της ΑΗΕΡΑ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία από τον πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά (δεύτεροςε απόα ριστέρα στη δεύτερη σειρά. Μπροστά απόα ριστερά διακρίνονται η πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης Εve Jean Fomalont, o ταμίας της οργάνωσης Γιώργος Χωριάτης, ο ύπατοις πρόεδρος Carl Hollister και ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ. (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»).

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός Κωνσταντίνος Γκιουλέκας χαιρέτισε επίσης την εκδήλωση με δύο λόγια λέγοντας ότι τώρα που η οργάνωση ξεπέρασε τα γεωγραφικά όρια των ΗΠΑ και απλώθηκε παντού, είναι σημαντικό αν συνεχίζουν τον αγώνα υπέρ των ελληνικών δικαίων.

Οπως κάνει και η Ελλάδα που αγωνίζεται να βρει από την κρίση και που θα βρει το δρόμο της μέσα από την ενότητα και την ομόνοια.

Η υπάτη πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης Ιβ Τζιν Φόμαλοντ ζήτησε συγγνώμη που δεν μιλάει ελληνικά αλλά όπως είπε όλοι γνωρίζουν στην μεγάλη επαγγελματική της καριέρα ότι είναι Ελληνίδα. «Γιατί αυτό τους λέω, επειδή δεν ξεχνώ ότι εδώ είναι οι ρίζες μου» είπε καταχειροκροτούμενη.

Εθνικός Κήρυξ

Διάλεξη ΑΗΕΡΑ στην Παλαιά Βουλή για την συνεισφορά της Ομογένειας και της ΑΗΕΡΑ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία από τον πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά. (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»).

Η κα Φόμαλοντ, το γένος Δημητρουλκάκη, είναι δεύτερης γενιάς ομογενής με αξιόλογη καριέρα ως αντιπρόεδρος στον σύνδεσμο των ασφαλιστικών εταιρειών Αμερικής και κάτοικος Νέας Ιερσέης.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο ταμίας του Supreme Lodge Γιώργος Χωριάτης, από τη ΦΙλαδέλφεια, δικηγόρος, άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πρώην πρόεδρος της Πανικαριακής Αδερφότητας. Οπως είπε στα ελληνικά ηΑΗΕΡΑ ήταν και θα είναι συνέχεια της Φιλικής Εταιρείας γιατί όπως τότε έτσι και τώρα είμαστε Ελληνες στο Εξωτερικό και μπορεί να μην μιλάμε όλοι Ελληνικά αλλά είμαστε διπλά Ελληνες.

Εθνικός Κήρυξ

Διάλεξη ΑΗΕΡΑ στην Παλαιά Βουλή για την συνεισφορά της Ομογένειας και της ΑΗΕΡΑ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία από τον πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά, που διακρινεται στο βήμα. (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»).

Τελευταίος χαιρέτησε ο ύπατος πρόεδρος που καταχειροκροτήθηκε με τους προσκεκλημένους όρθιους και ο ίδιος συγκινημένος και αφού χαιρέτισε πολλά πρόσωπα που αναγνώρισε στο κοινό, αναφέρθηκε στις προσφορές της ΑΗΕΡΑ στην ιστορία της, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ομογένεια των ΗΠΑ.

Εθνικός Κήρυξ

Ο κ. Γεώργιος Χωριάτης (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»).

Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΑΛΛΙΑ

Ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς που έχει υπηρετήσει στην Ουάσιγκτον από το 2005 μέχρι το 2009, αφού αναφέρθηκε στις εμπειρίες του στην Ουάσιγκτον αλλά και στην δράση της ΑΗΕΡΑ είπε ότι ο ίδιος είναι πραγματιστής και πως αναγνωρίζοντας όπως και η ΑΗΕΠΑ την ελληνική πραγματικότητα «θα συμφωνήσουμε σε ένα.

Ειδικότερα ξεκίνησε λέγοντας «θερμά ευχαριστώ την ΑHEPA για την τιμητική αυτή πρόσκληση. Νιώθω πράγματι το μέγεθος της τιμής που μου κάνετε προτείνοντάς με ως κεντρικό ομιλητή στην σημερινή αυτή πανηγυρική εκδήλωση . Επιστρέφω νοερά πίσω κάμποσα χρόνια. Δεκατέσσερα για την ακρίβεια. Ως πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον είχα την ευκαιρία και την χαρά να συνεργασθώ στενά και παραγωγικά με τρείς διαδοχικούς Υπάτους Προέδρους της ΑΧΕΠΑ τους Gus James ,ο οποίος δυστυχώς δεν είναι πλέον μαζί μας , Ike Gulas και Nikola Karakostas . Ιδιαίτερα αποδοτική διαχρονικά είναι η συνεργασία με τον Εκτελεστικό Διευθυντή Basil Mossaidis. ..».

Εθνικός Κήρυξ

Διάλεξη ΑΗΕΡΑ στην Παλαιά Βουλή για την συνεισφορά της Ομογένειας και της ΑΗΕΡΑ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία από τον πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά. Στο βήμα ο ύπατος πρόεδρος Carl Hollister.(Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»).

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η Δημοκρατία, ο Ανθρωπισμός, η Ελευθερία ,ο σεβασμός και η ανοχή στην διαφορετικότητα , η αλληλεγγύη και ο αγώνας κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας αποτελούν τον λόγο της δημιουργίας και την ραχοκοκαλιά των αρχών και ιδεωδών που προβάλλει και υπηρετεί η ΑΧΕΠΑ». Πρόσθεσε όμως ότιθ «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι 100 χρόνια περίπου από της ίδρυσης της ΑΧΕΠΑ στην Ατλάντα, οι αρχές αυτές ολοένα και πιο σπάνιες γίνονται στον σημερινό κόσμο και κλονίζονται στην γειτονιά μας , στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Δοκιμάζονται δε σε αυτό που αποκαλούμε σύστημα διεθνών σχέσεων. Επικρατεί το δίκαιον της ισχύος αντί της ισχύος του δικαίου. »Πεποίθησή μου παραμένει ότι η Ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ- τα τρία δηλαδή κατά την εκτίμηση του State Department εκατομμύρια Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής- αποτελεί τον θεμελιώδη παράγοντα της σταθερής υπεραξίας την Ελλάδος στην Αμερική. Το διαπίστωσα ως πρέσβης της Ελλάδος έχοντας επισκεφθεί περίπου τριάντα Πολιτείες. Η συνεχής παρουσία και δραστηριοποίηση της Ομογένειας αποτελεί μία ανεκτίμητη συμβολή και πολλαπλασιάζει την προστιθέμενη αξία της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δράση και η παρουσία της Ομογένειας ειδικά στο Κογκρέσο φέρνει θετικά αποτελέσματα , παρά την έλλειψη ενός κεντρικά συντονισμένου σχεδιασμού. Οταν η κρισιμότητα των στιγμών επέβαλε τον συντονισμό είχαμε πολλαπλάσια αποτελέσματα.

Γνωρίζω ότι η ΑΧΕΠΑ υποστηρίζει συστηματικά κάθε προσπάθειά για την προώθηση των Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων, των θέσεων της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ , καθώς και για την διασφάλιση και σεβασμό των θεμελιωδών θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως .

Θυμάμαι επίσης τα πρώτα αλλά τόσο παραγωγικά βήματα που είχαμε κάνει ήδη για συνεργασία κυρίως στο Κογκρέσο με τις Αμερικανό- Εβραϊκές Οργανώσεις . Σήμερα η συνεργασία είναι αυτονόητη και αποδοτική. Αξίζει στο σημείο αυτό να κάνω ειδική μνεία στον Άντριου Άθενς , πρωτοπόρο και πρωτεργάτη της συνεργασίας μεταξύ των Ελληνο-Αμερικανικών και Αμερικανικών-Εβραϊκών Οργανώσεων ήδη στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Εθνικός Κήρυξ

Διάλεξη ΑΗΕΡΑ στην Παλαιά Βουλή για την συνεισφορά της Ομογένειας και της ΑΗΕΡΑ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία από τον πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά. Δεξιά ο βουλευτής ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»).

Γνωρίζω ότι σταθερή προσπάθεια και μέλημα της ΑΧΕΠΑ είναι η ανάδειξη της ετοιμότητας, της αξιοπιστίας και της αποφασιστικότητας της Ελλάδος να υπερασπισθεί την σταθερότητα την Ελευθερία ,την Δημοκρατία και τις ανθρωπιστικές αξίες .

Στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, στην γειτονιά μας δηλαδή, κυριαρχούν το έλλειμμα δημοκρατίας και ελευθεριών , ο πόλεμος , οι συγκρούσεις και οι εθνικές εκκαθαρίσεις . Επίσης, η θρησκευτική και εθνο-φυλετική μισαλλοδοξία και ο φανατισμός. Τα πάντα είναι και θα παραμείνουν ρευστά. Για πολύ χρόνο. Το τέλος των συγκρούσεων και ανατροπών δεν είναι ορατό. Θα καθυστερήσει ακόμη πολύ…».

Ο πρέσβης συνεχίζοντας είπε πως «γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα αντιλαμβάνομαι ότι η οι ερμηνείες που έχετε ακούσει και η ανάλυση της κατάστασης δεν είναι ταυτόσημες. Διαφέρουν. Ας συμφωνήσουμε όμως σε μία επισήμανση: Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη πού έχασε σωρευτικά σχεδόν στο ένα τρίτο του εθνικού της εισοδήματος δεν έδειξε τέτοια αντοχή, καρτερία και υπομονή όσο η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός στα χρόνια αυτά της μεγάλης και βαθιάς μας κρίσης. Μίας κρίσης που μας οδήγησε σε προσωπική, οικογενειακή και εθνική αυτό-ταπείνωση και απαξίωση. Το σύγχρονο ευρωπαϊκό παρελθόν έχει κραυγαλέα παραδείγματα χωρών που στην δίνη της δικής τους κρίσης προκάλεσαν παγκόσμιες καταστροφές , πόλεμο και βαρβαρότητα».\ Στη συνέχεια ο κ.Μαλλιάς αναφέρθηκε στις συνεχείς απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας που όπως τόνισε «κλονίζει την συνοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».\ Κατά τον κ. Μαλλιά, «όταν η Τουρκία ένα μέλος του ΝΑΤΟ εμπράκτως αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος, χρησιμοποιώντας αμερικανικής ή ΝΑΤΟϊκής προέλευσης οπλικά συστήματα, πώς περιμένουμε να μην φθαρεί και υπονομευθεί το κύρος του; Ορθώς ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ καταδικάζουμε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Γεωργία και στην Ουκρανία. Όμως , η Μόσχα ακολούθησε κατά πόδας το ατιμώρητο ‘πρότυπο’ παράνομης δράσης της Τουρκίας στην Κύπρο. Όταν η εισβολή και παράνομη κατοχή εδαφών από μέλος του ΝΑΤΟ και η δημιουργία ‘τετελεσμένων γεγονότων’ αντιμετωπίζονται με απάθεια και με δήθεν ‘αμερόληπτη και ουδέτερη’ στάση , τότε τι αξιοπιστία και ποιο ειδικό βάρος έχουν οι κατηγορίες μας προς την Μόσχα; Η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών ( double standards) υπονομεύει το κύρος του ΝΑΤΟ…».

Εθνικός Κήρυξ

Διάλεξη ΑΗΕΡΑ στην Παλαιά Βουλή για την συνεισφορά της Ομογένειας και της ΑΗΕΡΑ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία από τον πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά. Δεξιά ο βουλευτής ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»).

Στη συνέχεια ο κ. Μαλλιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ από εποχής Ομπάμα και για το ταξίδι του πρωθυπουργού Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Στο καλύτερο δυνατό σημείο είναι τώρα οι σχέσεις κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.\ «Η ανάλυση των επισήμων ανακοινώσεων και δηλώσεων του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Αντιπροέδρου Μάϊκ Πένς επιβεβαιώνει ότι : οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας , ως χώρα κλειδί , σε μία ασταθή περιοχή που φλέγεται και πού παράγει ανατροπές και αβεβαιότητα. Η αμυντική μας συνεργασία είναι ο αληθινός στρατηγικής σημασίας πυλώνας των Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων. ...H Ελλάδα βάσει Συμφωνίας φιλοξενεί τις αμερικανικές διευκολύνσεις στην Σούδα. Κατά την επίσημη αμερικανική παραδοχή αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή . Κατά το Πεντάγωνο “Sοuda Bay is a key enabler of U.S. strategic objectives in the region’’».

Εθνικός Κήρυξ

Παλαιά Βουλή για την συνεισφορά της Ομογένειας και της ΑΗΕΡΑ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία από τον πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά (δεύτερος από αριστέρα στη δεύτερη σειρά). Εμπρός, αριστερά διακρίνονται η πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης Εve Jean Fomalont, o ταμίας της οργάνωσης Γιώργος Χωριάτης, ο ύπατος πρόεδρος Carl Hollister και ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ. (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»).

Απευθυνόμενος πάντως στην κυβέρνηση ο κ. Μαλλιάς επανέφερε την πρόταση-έκκληση που έχει πει και στο παρελθόν: «Την στιγμή αυτή η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει την συγκυριακή και ιστορική αυτή ευκαιρία για την προώθηση και ενίσχυση των δικών μας συμφερόντων και την θωράκιση της εθνικής μας ασφάλειας. Είναι αναγκαίο η νέα αμοιβαία επωφελής Συμφωνία για τις Αμερικανικές Διευκολύνσεις στην Σούδα η οποία θα αντικαταστήσει την καθιερωμένη ετήσια η οποία λήγει σε τρείς μήνες: Πρώτον, να υπογραφεί σε Υπουργικό τουλάχιστον επίπεδο, Δεύτερον ,να έχει μεγαλύτερη του έτους διάρκεια και Τρίτον να έλθει αναγκαστικά προς κύρωση από την Βουλή των Ελλήνων. »Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την εξασφάλιση για την Ελλάδα και ουσιαστικών πολιτικών ανταλλαγμάτων . Αυτό βέβαια προϋποθέτει βούληση και δυνατότητα εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο συμμάχων, φίλων και θιασωτών του δόγματος της ‘κοινότητας αξιών’». Ολοκληρώνοντας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το μήνυμα που η ΑΧΕΠΑ θα φέρει πίσω στην Ουάσινγκτον είναι : «Η σταθερότητα και η πολιτική, οικονομική και αμυντική ενίσχυση της Ελλάδος , ειδικά σήμερα , υπαγορεύεται από τα ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα Εθνικής Ασφαλείας. “Always bear in mind that your own resolution to succeed is more important than any other thing”. H χαρακτηριστική αυτή αποστροφή του Αβραάμ Λίνκολν ας είναι ο οδηγός μας».-