GR US

Ο νέος πρόεδρος του UConn, ο ομογενής Δρ. Τομ Κατσουλέας μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα»

Εθνικός Κήρυξ

Αναμνηστική φωτογραφία της οικογένειας Κατσουλέα από τις διακοπές το καλοκαίρι του 2017 στο νησί Σκόπελος στην Ελλάδα. Διακρίνονται: Φιλιώ Βολιώτη, Κατερίνα Κατσουλέας, Σωτήριος Κατσουλέας, Σωτήρης –Κλάρκ- Κατσουλέας, Τόμας Κατσουλέας και η Αννα-Μαρία Σιέγκα-Ριζ σύντροφος του καθηγήτρια επιδημιολογίας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του κ. Κατσουλέα.

Ο Ελληνοαμερικανός Δρ. Τόμας Κατσουλέας (Thomas C. Katsouleas) εκλέχτηκε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου παμψηφεί ως ο 16ος πρόεδρος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, γνωστό ως UConn. Ηταν μέχρι τώρα πρόβοστ και εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (University of Virginia).

Ο Δρ. Κατσουλέας δεν είναι μόνο ένας επιφανής ακαδημαϊκός και διοικητής ανώτερων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, αλλά επίσης και ένας περήφανος Ελληνοαμερικανός, ο οποίος αγαπά και τιμά τις ρίζες του, λατρεύει την Ελλάδα στην οποία περνά τα καλοκαίρια του μαζί με την σύζυγό του, τα δυο τους παιδιά και τους γονείς του οι οποίοι όταν συνταξιοδοτήθηκαν επέστρεψαν στην Ελλάδα όπου ζουν μόνιμα εκεί. Ο πατέρας του ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός και είχε δική του εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών στην Αριζόνα.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη με τον «Εθνικό Κήρυκα» ο Δρ. Κατσουλέας είπε ότι «ο πατέρας μου γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Εξαχώρι στη Μάνη, ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν 19 ετών. Τον έφερε εδώ ο προθείος μου ο οποίος είχε έλθει μέσω του Ελις Αϊλαντ (Ellis Island) το 1902 από την Καλαμάτα. Ο πατέρας μου έδωσε το όνομά του αντί του παππού μου που είναι η ελληνική παράδοση και ο βαφτιστικό μου όνομα είναι Αθανάσιος.

Εθνικός Κήρυξ

Ο κ. Τόμας Κατσουλέας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του ίδιου.

»Η μητέρα μου είναι Αμερικανίδα και γνωρίστηκαν με τον πατέρα μου στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, όπου σπούδασε ο πατέρας μου και έγινε ηλεκτρολόγος μηχανικός. Οταν πούλησε την εταιρεία του κατασκευής ηλεκτρονικών και συνταξιοδοτήθηκε επέστρεψαν στην Ελλάδα όπου διαμένουν μόνιμα και μοιράζονται τον χρόνο τους μεταξύ του χωριού και της Αθήνας στο Νέο Ψυχικό. Πηγαίνουμε με την οικογένεια κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα».

Οταν τον ρωτήσαμε τι τον προσέλκυσε στη Φυσική, είπε πως «όταν ήμουν δέκα ετών ο πατέρας μου μου είπε σε θέλω να γίνεις μηχανικός αλλά πρέπει πρώτα να μάθεις φυσική. Στην αρχή αντέδρασα αλλά κατόπιν με συνεπήρε από αυτά που με δίδασκε».

Τόνισε πως από τη φυσική τον συνεπαίρνει το πώς λειτουργεί ο Κόσμος, «η χαρά της ανακάλυψης, αλλά άρχισα να κλίνω προς τη Μηχανολογία. Αυτό που με κέρδισε ήταν η δύναμη του σχεδιασμού καινούργιων πραγμάτων και η προσπάθεια της κατασκευής, κάτι το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο» και συμπλήρωσε «τελικά αυτό με κατακτούσε περισσότερο από το να προσπαθώ να κατανοήσω τον κόσμο».

Ωστόσο, η φύση εξακολουθεί να τον καταπλήττει. Οταν τον ρωτήσαμε για την αρχή πριν από την αρχή απάντησε ως εξής: «Οταν η κόρη μας ήταν έξι ετών την πήγαμε στο Σμισθόνιαν στην Ουάσιγκτον και είδε μία ταινία με τους πλανήτες και στο τέλος μου είπε ότι μερικές φορές με την μαμά παίζουμε αυτό το παιχνίδι με τους πλανήτες, θέλεις να το παίξουμε και μαζί;

»Της απάντησε και βέβαια Κατερίνα να παίξουμε, οπότε κάποια στιγμή με ρώτησε τι ήταν πριν από τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang); Είχα αφιερώσει τη ζωή μου στη μελέτη της Φυσικής, είχα διδακτορικό δίπλωμα και δεν μπορούσα να απαντήσω στην πρώτη ερώτηση που μου υπέβαλλε η κόρη μου έξι ετών, οπότε γύρισε και μου είπε δεν είσαι τόσο έξυπνος όσο είναι η μητέρα μου».

Μιλώντας για την παμψηφεί εκλογή του στην προεδρία του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, ο Δρ. Κατσουλέας υπογράμμισε ότι «αισθάνομαι τιμή και παράλληλα το βάρος της ευθύνης που θα ηγηθώ ενός τέτοιου ιδρύματος για το οποίο χιλιάδες άνθρωποι τρέφουν μεγάλο σεβασμό. Συνάμα είμαι ενθουσιασμένος που μου δίνεται το προνόμιο και η ευκαιρία να συμβάλλω να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του Πανεπιστημίου και των ανθρώπων του οι οποίες είναι πολύ υψηλές από τα όσα έμαθα κατά τις επισκέψεις μου σ’ αυτό».

Ο Δρ. Κατσουλέας έχει όραμα για το Πανεπιστήμιο. «Εχω κατά νουν ένα τριμερές σχέδιο. Πρώτον, την αναβάθμιση του ερευνητικού προγράμματος και της ακαδημαϊκότητας. Δεύτερον, την ώθηση του Πανεπιστημίου στην Εθνική Συζήτηση που γίνεται στη χώρα γύρω από το μέλλον της Παιδείας και τρίτον την ευθυγράμμιση του Πανεπιστημίου με τις προτεραιότητες του νέου κυβερνήτη της πολιτείας, προσαρμόζοντας τα προγράμματα με τις ανάγκες εργασίας και τις ανάγκες των φοιτητών και επίσης την οικονομική ενίσχυση του Πανεπιστημίου», πρόσθεσε.

Οταν του αναφέραμε για την ύπαρξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» που έχει ιδρυθεί από την ομώνυμη εταιρεία υπό τον καθηγητή Ηλία Τομάζο, είπε ότι «χαίρομαι που πληροφορούμαι για την ελληνική παρουσία εκεί και θα μάθω περισσότερα γι’ αυτήν».

«Αισθάνομαι πολύ περήφανος για την ελληνοαμερικανική μου ταυτότητα και κληρονομιά. Θαυμάζω τις αξίες της φιλοξενίας, τον σύνδεσμο που αισθάνεται κανείς όπου κι αν πάει που συναντά ανθρώπους από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα», συμπλήρωσε ο Δρ. Κατσουλέας.