GR US

Ο ομογενής Γ. Παπαδόπουλος oμολόγησε ότι είπε ψέματα στο FBI για την υπόθεση της «Ρωσίας»

Εθνικός Κήρυξ

Ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, αριστερά, και ο καθηγητής του Rutgers University Δρ. Μιχάλης Κατεχάκης. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ομογενής Γιώργος Παπαδόπουλος (George Papadopoulos), πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχθηκε ότι είχε προχωρήσει σε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) σχετικά με την επικοινωνία που είχε με Ρώσους αξιωματούχους.

Ετσι, ο κ. Παπαδόπουλος μαζί με τους Πολ Μάναφορτ και Ρικ Γκέιτς έγιναν τα πρώτα άτομα που αντιμετωπίζουν διώξεις από την έρευνα που διεξάγει για την υπόθεση της «Ρωσίας» ο ειδικός ανακριτής, Ρόμπερτ Μόλερ. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, είπε πως ο ρόλος του κ. Παπαδόπουλου στην εκστρατεία ήταν «εξαιρετικά περιορισμένος».

Οι προσπάθειες από την πλευρά του «Ε.Κ.» για επικοινωνία με τον Γιώργο Παπαδόπουλο δεν καρποφόρησαν. Ο πατέρας του, Δρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες εις βάρος του γιου του.

Ο δικηγόρος του κ. Παπαδόπουλου, Thomas Breen, εξέδωσε μία ανακοίνωση, αρνούμενος να σχολιάσει. «Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε σχόλιο για την εμπλοκή του Γιώργου, όταν κληθούμε από το δικαστήριο σε μεταγενέστερη ημερομηνία», ανέφερε, σύμφωνα με το CNN.

Το FBI αρχικά ρώτησε τον κ. Παπαδόπουλο για σχέσεις του με Ρώσους στις 27 Ιανουαρίου, μία εβδομάδα μετά την τελετή ανάληψης καθηκόντων από τον κ. Τραμπ. Ο κ. Παπαδόπουλος συνελήφθη το καλοκαίρι στο Dulles International Airport και έκτοτε συναντήθηκε με την κυβέρνηση «σε αρκετές περιπτώσεις για να παράσχει πληροφορίες και να απαντήσει σε ερωτήσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ με δύο tweet του, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των εξελίξεων αυτών, έκανε αναφορά μόνο στο όνομα του Μάναφορτ σχολιάζοντας ότι οι κατηγορίες αφορούν δραστηριότητα πολύ πριν εκείνος εμπλακεί στην προεκλογική του εκστρατεία. Στον Παπαδόπουλο (όπως και στον Γκέιτς) ο Πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά.

Ο ομογενής που είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, ειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα και συμμετείχε στην ομάδα συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Δήλωσε ένοχος την 5η Οκτωβρίου ότι είπε ψέματα στους ομοσπονδιακούς πράκτορες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μόλερ.

«Ο Παπαδόπουλος μέσω των ψευδών δηλώσεών του παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016» υπογραμμίζεται στο έγγραφο που υπέγραψε ο κ. Μόλερ.

Υπενθυμίζεται πως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιήλθαν σε γνώση της εφημερίδας «Washington Post» το καλοκαίρι καταδείκνυαν ότι ο ομογενής πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, κατέβαλε προσπάθειες να φέρει σε επαφή τον Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και ακόμα και με τον ίδιο τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οπως ανέφερε η «WP», τρεις ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τα μέλη της ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής της προεκλογικής του εκστρατείας, τον Μάρτιο του 2016, ο Γιώργος Παπαδόπουλος («ο νεότερος από τους συμβούλους του», σημείωνε η εφημερίδα) έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε επτά στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας υπό τον τίτλο: «Συναντήσεις με ρωσική ηγεσία - Συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν».

Δεν ήταν σαφές, σύμφωνα το δημοσίευμα, εάν ο Παπαδόπουλος ενεργούσε ως ενδιάμεσος για τη ρωσική κυβέρνηση, αν και ο ίδιος δήλωσε στους αξιωματούχους της εκστρατείας Τραμπ ότι ήταν. Ενώ τα μηνύματα δείχνουν την προθυμία του να ενισχύσει τις συνδέσεις της εκστρατείας Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση, ο Παπαδόπουλος δεν διευκρινίζει σε αυτούς γιατί αυτό θα ήταν προς το συμφέρον του Τραμπ να το πράξει.

Εν τω μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, παραδόθηκε στις Αρχές ο Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Σε βάρος του Μάναφορτ και ενός συνεργάτη του στις επιχειρήσεις, απαγγέλθηκαν από Ομοσπονδιακό Σώμα Ενόρκων 12 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων και παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι και τις τράπεζες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ.

«Η παραπομπή περιλαμβάνει 12 κατηγορίες: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό» αναφέρεται στη δήλωση του Πίτερ Καρ, του εκπροσώπου του Ρόμπερτ Μόλερ.

Στο κατηγορητήριο συνολικής έκτασης 31 σελίδων, δεν γίνεται πάντως καμιά αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ούτε αφήνεται να εννοηθεί πως υπήρξε κάποια σύμπραξη ανάμεσα στην ομάδα του τότε υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών υποψηφίου και τις ρωσικές Αρχές με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Ο Μάναφορτ και ο συνεργάτης του, ο Ρικ Γκέιτς, κατηγορούνται κυρίως ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες ομοσπονδιακές Αρχές όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από λογαριασμούς offshore που διαχειρίζονται οι δύο άνδρες. Ο Πολ Μάναφορτ κατηγορείται ότι μόνον αυτός ξέπλυνε 18 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μάναφορτ μετέβη στο γραφείο του FBI στην Ουάσιγκτον και ήταν πιθανό να εμφανιστεί αμέσως μετά ενώπιον δικαστηρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρόμπερτ Μόλερ.

Σύμφωνα με τους «New York Times» που επικαλούνται το πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση, οι δικαστικές αρχές ζήτησαν και την παράδοση του πρώην συνεργάτη του Μάναφορτ, Ρικ Γκέιτς, στο FBI.

Το όνομα του Ρικ Γκέιτς εμφανίζεται σε έγγραφα εταιρειών με έδρα την Κύπρο, μέσω των οποίων ο Πολ Μάναφορτ φαίνεται ότι έλαβε πληρωμές προερχόμενες από την ανατολική Ευρώπη.

Ο Πολ Μάναφορτ διηύθυνε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τον Αύγουστο 2016, πριν υποχρεωθεί να παραιτηθεί μετά κυρίως τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με φιλορώσους Ουκρανούς ολιγάρχες.

Στα τέλη Ιουλίου το FBI είχε ερευνήσει μια από τις κατοικίες του και είχε κατασχέσει έγγραφα.