GR US

Ο πατέρας του δολοφονημένου ομογενούς Ζακ Κωστόπουλου μιλάει για τον γιο του

Ευρωκίνηση

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

ΑΘΗΝΑ. Συνέντευξη στην ιστοσελίδα «Popaganda» και την δημοσιογράφο Μαρία Λουκά παραχώρησε ο πατέρας του δολοφονημένου ομογενούς Ζακ (Ζαχαρία) Κωστόπουλου, ο οποίος επέστρεψε πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα για να κάνει το μνημόσυνο του γιου του.

«Ο Ευθύμιος Κωστόπουλος, ένας» απλός άνθρωπος από ένα χωριό της Φωκίδας, μετανάστης – εργάτης στην Αμερική, όταν αποχαιρετούσε τα παιδιά του τον περασμένο Αύγουστο και ανέβαινε στο αεροπλάνο για Νέα Υόρκη πίστευε ότι θα ξανασυναντηθούν όλοι μαζί το επόμενο καλοκαίρι στην Ιτέα. Σε λιγότερο από ένα μήνα γύρισαν με τη γυναίκα του στην Ελλάδα. Για να θάψουν τον Ζακ, τον Ζαχαρία – όπως τον φώναζε η οικογένεια του» αναφέρει μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος.

Σε ερώτηση της Μαρίας Λουκά για το πότε είδε το παιδί του για τελευταία φορά, ο κ. Κωστόπουλος απάντησε: Τέλη Αυγούστου. Είχαμε έρθει για καλοκαίρι στην Ελλάδα κι είχαμε μαζευτεί όλη η οικογένεια στο χωριό, στην Ιτέα. Την τελευταία μέρα, μάλιστα, είχαμε πάει στο πανηγύρι του χωριού οι δυο μας. Ήταν αισιόδοξος γιατί θα έπαιζε ξανά στο θέατρο φέτος, έκανε σχέδια για ντοκιμαντέρ και βιβλία , γενικά προχωρούσε καλά στα επαγγελματικά του. Την επόμενη φύγαμε για Αμερική. Θα επιστέφαμε ξανά το επόμενο καλοκαίρι. Του είχα πει να ψάξει να βρει ένα διαμέρισμα να του αγοράσω. Αλλά η ζωή τα έφερε αλλιώς».

Οσον αφορά τον τρόπο που έμαθε για τον θάνατο του Ζακ δήλωσε: «Μας ειδοποίησε η αδερφή της συζύγου μου που ζει στην Ελλάδα. Η δολοφονία έγινε την Παρασκευή. Εκείνη το έμαθε Σάββατο και μας κάλεσε. Πέσαμε από τα σύννεφα. Βγάλαμε εισιτήρια με το πρώτο αεροπλάνο που έφευγε και την Κυριακή φτάσαμε στην Ελλάδα. Για να θάψουμε το παιδί μας».

Για το αίτημα απονομής δικαιοσύνης από κινήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό είπε: «Με συγκινούν πάρα πολύ. Είναι πολιτισμός. Στην Αμερική ενδιαφέρθηκαν δύο μέλη του Κογκρέσου, μας ρώτησαν αν μπορούν να κάνουν κάτι να βοηθήσουν, γιατί ο Ζαχαρίας ήταν και Αμερικανός πολίτης. Ο πρέσβης επικοινώνησε μαζί μας».

Για το γεγονός ότι τα ΜΜΕ στην αρχή μίλησαν για απόπειρα κλοπής και όχι για δολοφονία, δήλωσε: Δεν το πιστέψαμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Εγώ ο ίδιος φεύγοντας για Νέα Υόρκη του είχα αφήσει χρήματα. Επαιρνε το επίδομα του, έκανε τις δουλειές του, δεν αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα. Επίσης, ήξερα καλά το παιδί μου. Ποτέ δεν υπήρξε βίαιος και επιθετικός. Τα εξήγησα όλα αμέσως στον ανακριτή, του είπα ότι δεν έστεκε αυτό το πράγμα. Ο Ζαχαρίας δεν έπαιρνε μαχαίρι ούτε για να κόψει ψωμί».

Για το αν είδε το αποτρόπαιο βίντεο της εν ψυχρώ δολοφονίας του γιου του είπε: Δυστυχώς τα είδα. Η γυναίκα μου δεν αντέχει να τα δει και καλά κάνει. Εγώ τα είδα και το μετάνιωσα. Συχνά δε μπορώ να κοιμηθώ, βλέπω εφιάλτες, γυρίζει το μυαλό μου συνέχεια εκεί. Δε μπορώ να στο εξηγήσω, πετάγομαι, φωνάζω, είναι τρομακτικό».

Για τον κανιβαλισμό από την πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ προς το πρόσωπο του Ζακ δήλωσε: «Με στεναχώρησε πάρα πολύ. Τώρα οι περισσότεροι τα έχουν κόψει αυτά για το «πρεζάκι» ή τον «ληστή». Απορώ, όμως, πως είναι δυνατόν να έβγαλαν τόσο εύκολα και γρήγορα συμπεράσματα , χωρίς καν να περιμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων».