GR US

Ο Περικλής Κανάρης και η μπάντα του «ταξίδεψαν» το Γενικό Προξενείο NY

Εθνικός Κήρυξ

Ο Περικλής Κανάρης και η μπάντα του. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια μουσική πανδαισία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι που έδωσαν το παρών στο κοντσέρτο του γνωστού μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή, Περικλή Κανάρη, με την μπάντα του, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των συναυλιών που λαμβάνουν χώρα στο Γενικό Προξενείο, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, οι οποίες δίνουν μια διαφορετική αίσθηση στον ακροατή.

Ο Περικλής Κανάρης, ο οποίος σε περίπου τρεις εβδομάδες (30/6) θα πραγματοποιήσει συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Νόστος» στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Αθήνα, προσέφερε στους παρευρισκόμενους μια σειρά από τραγούδια σε μουσική σύνθεση και ερμηνεία δική του. Κάποια εξ αυτών, όπως «Τους Ρόλους που δεν παίξαμε», η «Πεταλούδα», το «Αλλάξαμε Ονόματα» και ο «Αόρατος», είναι σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, ενώ ορισμένα άλλα, όπως το «Για μια στιγμή», το αγγλικό «IsItMad» και το γαλλικό «TuNeMeParlesPas» είναι σε στίχους και μουσική του ιδίου.

Μιλώντας στον «Ε.Κ.», ο Περικλής Κανάρης, αφού ευχαρίστησε τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνο Κούτρα, για την πρόσκλησή του, αναφέρθηκε στο μουσικό πρόγραμμα, το οποίο ουσιαστικά ακολουθεί το αντίστοιχο που θα παρουσιάσει στο «Νόστος».

Εθνικός Κήρυξ

Ο Περικλής Κανάρης και η μπάντα του. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

«Το πρόγραμμα είναι μια αντανάκλαση -όσο πιο καθαρή μπορούσαμε- του προγράμματος που θα παίξουμε στη σκηνή του Φεστιβάλ ‘Νόστος’, στην Αθήνα. Το λέω αυτό διότι οι συνθήκες εδώ, σε έναν τέτοιο χώρο, μας επέβαλαν μια ακουστική διαφορετική από αυτήν που θα έχουμε σε μια μεγάλη σκηνή, σε έναν εξωτερικό χώρο και κοινό. Ετσι, βγάλαμε κάποια όργανα από την πρίζα, τα ακούσαμε με τον φυσικό τους ήχο και κάναμε εκδοχές των τραγουδιών που υποστηρίζουν αυτού του είδους τον ήχο, διότι αυτά τα τραγούδια είναι πιο ηλεκτρικά στη φύση τους», ανέφερε ο κ. Κανάρης, ο οποίος προανήγγειλε δυο νέες δισκογραφικές δουλειές, βασισμένες, μεταξύ άλλων, και σε αυτά τα τραγούδια.

«Ως επί το πλείστον είναι καινούργιο υλικό που δεν έχει ηχογραφηθεί ακόμα και ανήκει σε δυο συλλογές που ετοιμάζω δισκογραφικά. Η μια είναι βασισμένη σε κλασικούς ποιητές, όπως ο Καβάφης και ο Ελιοτ, και η άλλη σε πιο σύγχρονους στιχουργούς, ξεκινώντας από τον Μάνο Ελευθερίου και πηγαίνοντας στη νέα γενιά, όπως ο Δημήτρης Παπαχαραλάμπους», συμπλήρωσε.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ελληνικής Μ.Α. στον ΟΗΕ, Ιωάννης Μπουμπούκης, καθώς και η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Περικλής Κανάρης και η μπάντα του. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα η συμμετοχή μου στο ‘Νόστος’ και ευχαριστώ το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για αυτό. Είναι ένα Φεστιβάλ που φιλοξενεί σπουδαίους καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο. Είναι σπουδαία ευκαιρία να μπορέσω να έχω το ‘βήμα’ αυτό για να δείξω τη νέα μου δουλειά, να έχω μαζί μου συνεργάτες μου από την Αμερική. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του ιδρύματος, να μπορεί να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες και να τις προσφέρει δωρεάν στο κοινό για την ψυχαγωγία και την επιμόρφωσή του», κατέληξε ο κ. Κανάρης.

Μετά το πέρας του προγράμματος, ο Περικλής Κανάρης και ο Αγαπητός Μαγκανάρης, που ήταν στο μπουζούκι, αφιέρωσαν στον κ. Κούτρα το τραγούδι «Πού ’σαι Θανάση», γνωρίζοντας την αγάπη του για τα τραγούδια του αείμνηστου Γιώργου Ζαμπέτα.