GR US

Ο Θάνος Μικρούτσικος στον «Ε.Κ.» με αφορμή το αφιέρωμα του ΚΕΠ προς τιμήν του

Εθνικός Κήρυξ

Ο κ. Θάνος Μικρούτσικοςσ την Πάτρα το 1950. Την ανήρτησε να ευχαριστήσει όσους του ευχήθηκαν με αγάπη για την περιπέτεια της υγείας του (ευγενική παραχώρηση του κ. Θάνου Μικρούτσικου από τη σελίδα του στο Facebook).

ΑΘΗΝΑ. «Με τις εκδηλώσεις του το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) στη Νέα Υόρκη επί της ουσίας δημιουργεί σπουδαία αντισώματα στον κόσμο, που τον κάνουν να συνεχίσει να πορεύεται, να ονειρεύεται και να προσπαθεί να καλυτερεύσει τα πράγματα», δηλώνει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο μεγάλος μας συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος με την ευκαιρία του αφιερώματος που κάνει το ΚΕΠ προς τιμήν του.

Η συναυλία θα γίνει την Παρασκευή 2 Μαρτίου στο φημισμένο «Symphony Space» στη διεύθυνση 2537 Broadway του Μανχάταν και θα είναι ένα πλούσιο αφιέρωμα γεμάτο με τις συνθέσεις και τα τραγούδια του κ. Μικρούτσικου από τους σημαντικούς ερμηνευτές και μουσικούς, Μίλτο Πασχαλίδη, Ρίτα Αντωνοπούλου και Θύμιο Παπαδόπουλο.

Με αφορμή το αφιέρωμα, ο κ. Θάνος Μικρούτσικος μιλώντας στον «Ε.Κ.» σπεύδει να τονίσει ότι «είμαι υποχρεωμένος όχι με την έννοια της ευγένειας, με την έννοια της ουσίας, να συγχαρώ το ΚΕΠ και ειδικά τον Ηρακλή Κρεμμύδα γιατί ξέρετε επέμεινε πάρα πολύ γι’ αυτή την ιστορία και μάλιστα όταν έμαθε ότι είχα πρόβλημα υγείας μού συμπαραστάθηκε απίστευτα».

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο κ. Θάνος Μικρούτσικος με τον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο (ευγενική παραχώρηση του κ. Μικρούτσικου από το Fecebook).

Και συνεχίζει μέσω της εφημερίδας μας να λέει ότι οι εκδηλώσεις του ΚΕΠ «είναι πολύ σημαντικές και για ένα βασικό λόγο: Γιατί το ελληνικό τραγούδι έτσι όπως το γνωρίσαμε από τον Τσιτσάνη, τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη αλλά και τους συνθέτες της γενιάς μου και τους νεότερους συνθέτες είναι μια πολύ ειδική περίπτωση σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και δεν μιλάω σοβινιστικά, το λέω από την άποψη ότι έχει συνδέσει την ποίηση με τη μουσική, κάτι που δεν έχει συμβεί σε άλλες χώρες... Δηλαδή θεωρώ ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα εδώ το έντεχνο λαϊκό τραγούδι είναι η αιχμή του δόρατος του ελληνικού πολιτισμού. Και καταλήγω να πω ότι στη σημερινή βαρβαρότητα και σε ένα ανασφαλή κόσμο, νομίζω η καλύτερη άμυνα που είναι η τέχνη είναι για μας κυρίως αυτό το τραγούδι. Συνεπώς το ΚΕΠ με το να κάνει τέτοιες εκδηλώσεις επί της ουσίας δημιουργεί σπουδαία αντισώματα στον κόσμο που τον κάνουν να συνεχίσει να πορεύεται, να ονειρεύεται και να προσπαθεί να καλυτερεύσει τα πράγματα». Και γενικότερα, μας λέει, υπάρχουν σαφώς στοιχεία στην Ομογένεια ανά την Υφήλιο, τα οποία κρατούν ζωντανή τη γλώσσα μας, γιατί χωρίς αυτή ο Ελληνισμός δεν έχει μέλλον.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο κ. Θάνος Μικρούτσικοςσ την Πάτρα το 1950. Την ανήρτησε να ευχαριστήσει όσους του ευχήθηκαν με αγάπη για την περιπέτεια της υγείας του (ευγενική παραχώρηση του κ. Θάνου Μικρούτσικου από τη σελίδα του στο Facebook).

Ωστόσο, ο κ. Θάνος Μικρούτσικος δυστυχώς δεν θα μπορέσει να παραστεί στο αφιέρωμα προς τιμήν του. Αιτία το σοβαρό πρόβλημα υγείας για το οποίο δίνει τη δική του μάχη. «Το παλεύω. Αυτή είναι η απάντηση για να είμαι απολύτως ειλικρινής» μας είπε όταν του ευχηθήκαμε να βγει νικητής από τη μάχη αυτή.

«Είναι μια δύσκολη περίπτωση που μου συνέβη πριν από 8 μήνες. Εκανα μια εγχείρηση στο Λονδίνο αλλά υπάρχει μια εξέλιξη, όχι η καλύτερη δυνατή, αλλά έχω δύναμη, αρκετή δύναμη και η καθημερινότητά μου είναι δημιουργική και ελπίζω...».  Του ευχηθήκαμε να ξεπεράσει το πρόβλημα οριστικά και να τον δούμε τον Ιούνιο που ανοίγει το φεστιβάλ στο Δήμο Βύρωνα.

Στέλνει όμως κι ένα μήνυμα στους ανθρώπους που θα είναι στη συναυλία, λέγοντας ότι «μέσα από τα τραγούδια μου θα είμαι εκεί αλλά κυρίως θα είμαι εκεί μέσα από τα τρία πρόσωπα που πάνε να τραγουδήσουν στη Νέα Υόρκη. Ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Θύμιος Παπαδόπουλος είναι τρία πρόσωπα σπουδαίοι μουσικοί, αλλά ταυτόχρονα ξέρουν τη μουσική μου τόσο καλά, τους θεωρώ μέλη της οικογένειάς μου και δεν είναι μια κουβέντα στον αέρα, το εννοώ αυτό».

Παράλληλα, λέει ότι «δούλεψα με τον Θύμιο Παπαδόπουλο και κάναμε ένα πρόγραμμα το οποίο νομίζω είναι και δίνει μια ολοκληρωμένη άποψη για τα τραγούδια μου αλλά νομίζω θα ευχαριστήσει και τον κόσμο που θα έρθει εκεί».

Είναι ευχαρίστηση για κάποιον να μιλάει με τον κ. Μικρούτσικο πάντως και η συζήτηση πάει πίσω στο χρόνο όπου στη δεκαετία του ’80 έκανε τη μουσική για το μιούζικαλ «Αλεξάντερς» για το Μπρόντγουεϊ, το οποίο τελικά δεν ανέβηκε εκεί αλλά στην Ουάσιγκτον και σε 2-3 άλλες πόλεις. Και επίσης παίχτηκαν στις ΗΠΑ και κάποια έργα του, κυρίως κλασικής μουσικής.

Αssociated Press

Ανταποδίδοντας σε συναυλία την αγάπη του κοινού (ευγενική παραχώρηση του κ. Θάνου Μικρούτσικου).

Το μιούζικαλ το είχε γράψει ένας Ελληνας ομογενής τρίτης γενιάς, ο Ζακ Μορφόγκεν, μαζί με τον αείμνηστο λογοτέχνη Αλέξανδρο Κοτζιά. Ο Μορφόγκεν ήταν διευθυντής στο περιοδικό «Time» και «του ήρθε όλη αυτή η ιδέα και θυμάμαι ότι είχε προτείνει στον Ντασέν να σκηνοθετήσει το μιούζικαλ. Ο Ντασέν του είπε ότι δεν είναι κατάλληλος για μιούζικαλ, και του πρότεινε να έχει ελληνική εκπροσώπηση από έναν νέο συνθέτη τότε, τον Θάνο Μικρούτσικο. Ετσι», μας λέει, «ήρθα σε επαφή και θυμάμαι ότι είχε βρεθεί σκηνοθέτης ο Τομ Ο’Χόργκαν, ο οποίος ήταν ο σκηνοθέτης του ‘Hair’. Τελικά το μιούζικαλ ανέβηκε στην Ουάσιγκτον αλλά όχι στο Μπρόντγουεϊ».

Στην επισήμανση ότι δεν υπάρχει είδος μουσικής που να μην έχει ασχοληθεί και αν μπορούμε να περιμένουμε κάτι άλλο, μας απάντησε πως είναι σημαντική ερώτηση αλλά λόγω υγείας δεν μπορεί να κάνει μακρύ προγραμματισμό. «Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι τους τελευταίους μήνες, πέρα από ένα δίσκο βιβλίο cd που έκανα για τα παιδιά και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο με τίτλο ‘Λέγε ό ένας, λέγε ο άλλος’ ταυτόχρονα έκανα μια συναυλία στο Ιδρυμα Νιάρχος πάρα πολύ προσεγμένη. Ετοιμάζω τρεις συναυλίες το Μάρτιο και τις δύο συναυλίες που προαναφέρατε στο Βύρωνα και σκέφτομαι, έκανα ένα έργο κλασικής μουσικής παραγγελία το οποίο το τελείωσα και το έστειλα. Ολα αυτά τους τελευταίους 4 μήνες και σκέφτομαι να ξεκινήσω με τον Μίλτο ενδεχομένως μια καινούργια δουλειά όπου καλώς εχόντων των πραγμάτων προς το τέλος του χρόνου να κυκλοφορήσει».

Αssociated Press

Ο κ. Θάνος Μικρούτσικος με τον Μίλτο Πασχαλίδη (ευγενική παραχώρηση του κ. Θάνου Μικρούτσικου από τη σελίδα του στο Facebook).

Τέλος, με δεδομένο ότι υπήρξε ένα δραστήριο πολιτικό ον, τον ρωτήσαμε τι θυμάται από τη θητεία του σε υπουργεία κι αν βεβαίως έχει μετανιώσει.

«Θα σας πω», μας λέει. «Η απάντησή μου είναι δεν έχω μετανιώσει, αλλά όποιος το διαβάσει θα ήθελα να μη το θεωρήσει εγωισμό αυτό, να μη το θεωρήσει ότι τα έκανα όλα καλά στη ζωή μου. Σαφώς δεν τα έκανα όλα καλά στη ζωή μου, σαφώς και έκανα και λάθη. Σκέφτομαι όμως ειλικρινά και δεν είναι η πρώτη φορά που το σκέφτομαι. Τώρα με την αφορμή της ερώτησής σας αλλά και παλιότερα. Από τη στιγμή που είμαι πολύ ευτυχισμένος εδώ που έφθασα και ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης αλλά και ως άνθρωπος σε σχέση με την κοινωνική μου χειρονομία, μήπως αν γύριζα πίσω και διόρθωνα κάποια λάθη θα ήμουν καλύτερος; Είμαι έτσι ως αποτέλεσμα των σωστών και των λαθών, συνεπώς καλώς καμωμένα. Από την άλλη μεριά, για τη θητεία μου στο υπουργείο Πολιτισμού θυμάμαι πολύ ενδιαφέροντα πράγματα γιατί ίσως ήταν η πρώτη φορά στο υπουργείο που μπήκαν βάσεις για κάποια πράγματα. Δεν έχει σημασία αν οι επόμενοι λίγο τα σκέπασαν ή είναι τέτοια η κατάσταση του ελληνικού κράτους που σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει συνέχεια αλλά μιλώντας για εκείνη την περίοδο μπορώ να αναφερθώ σε αρκετές ολοκληρωμένες πολιτικές που μπήκαν σε εφαρμογή γιατί ξέρετε ο πολιτισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία...».

Τέλος, τον ρωτήσαμε πώς βλέπει έκτοτε το χώρο του πολιτισμού και μας απάντησε χωρίς δισταγμό «σε κατιούσα, και αν αναφερθούμε τα τελευταία 8 χρόνια της κρίσης, σε μηδενική διαδικασία χωρίς πάντα κατ’ ανάγκη να ευθύνεται ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού γιατί όταν έχεις μηδέν χρήματα και δεν μπορείς ούτε τις ανελαστικές υποχρεώσεις του υπουργείου να βγάλεις σε πέρας τι να πεις;».