GR US

O «Τρελο-Ελληνας της Σάρλοτ», το ομογενειακό εστιατόριο που αντέχει στο χρόνο (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: https://www.madgreekclt.com/

ΣΑΡΛΟΤ. ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ. Καθώς νέα εστιατόρια ανοίγουν σχεδόν κάθε ημέρα στην Σάρλοτ, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς εκείνα που στο πέρασμα του χρόνου παραμένουν αγέρωχα και λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Επί σχεδόν 30 χρόνια η οικογένεια Λυμπεράκη προσφέρει νοστιμιές της ελληνική κουζίνας στους πεινασμένους επισκέπτες, στο αγαπημένο τους μέρος στην South Boulevard, αναφέρει η τοπική εφημερίδα «The Charlotte Observer» στο σχετικό δημοσίευμά της. Αυτό που ξεκίνησε το 1991 ως «Hugo’s Diner», έχοντας πάρει το όνομά του από τον τυφώνα που χτύπησε την Σάρλοτ το 1989, μετονομάστηκε το 2008 στο «The Mad Greek of Charlotte» (Ο Τρελός Ελληνας της Σάρλοτ).

Τα αδέρφια Χρήστος και Γιώργος Λυμπεράκης (Chris και George Limberakis) μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από το νησί της Λευκάδας το 1970 και κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα ανοίγοντας το «Hugo’s Diner», ένα διάσημο για τη νυχτερινή λειτουργία εστιατόριο που παρείχε κλασσικά ελληνικά πιάτα.

Σήμερα, ο Χρήστος, ο γιος του Πέιτον και κάποιοι άλλοι συγγενείς καταφέρνουν να διατηρούν το όνειρο ζωντανό.

Οπως είναι φυσικό, το κατάστημα έχει σχεδόν μεταμορφωθεί μέσα στα χρόνια και σήμερα η ελληνικότητά του στη διακόσμηση είναι πολύ έντονη. Το εστιατόριο καλωσορίζει τους πελάτες στους μπλε τοίχους του που είναι διακοσμημένοι με φωτογραφίες και χάρτες της Ελλάδας, ενώ και η οροφή του είναι γαλανόλευκη, θυμίζοντας την πατρίδα.

Εθνικός Κήρυξ Archive

«Του προσδίδει ελληνικότητα», αναφέρει στην εφημερίδα της Βόρειας Καρολίνας ο Πέιτον, ο οποίος εργάζεται ως διευθυντής μάρκετινγκ, ταμίας και γενικός επιθεωρητής της κουζίνας.

Από το νοστιμότατο φαγητό έως το φιλόξενο σερβίρισμα και τη θορυβώδη ατμόσφαιρα, το «The Mad Greek» αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο αυθεντικό ελληνικό μέρος που μπορεί κανείς να συναντήσει στη Σάρλοτ.

Πρωταγωνιστές στο μενού δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο εκτός από το γύρο, το μουσακά, τη σπανακόπιτα, τα ψάρια στη σχάρα και το καλαμάρι. «Το αγαπημένο μου πιάτο στο μενού είναι το καλαμάκι κοτόπουλο», λέει ο Πέιτον.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: https://www.madgreekclt.com/

Κάθε γεύμα μπορεί να συνοδευτεί από τις χειροποίητες σάλτσες, σχολιάζει η εφημερίδα. Το τζατζίκι προσθέτει γεύση στην φρέσκια πίτα και τον γύρο, ενώ εάν κάποιος θέλει να φάει υγιεινά μπορεί να παραγγείλει χωριάτικη σαλάτα.

Για επιδόρπιο, υπάρχει πάντοτε ο χειροποίητος μπακλαβάς, ενώ ο καπουτσίνο για κλείσιμο μεταφέρει αυτόματα τους επισκέπτες στην Μεσόγειο.

Ωστόσο, το φαγητό είναι ένα από τα συστατικά που προσφέρουν τη μοναδική αυτή ελληνική εμπειρία. Η γνήσια θέρμη με την οποία καλωσορίζεται ο κάθε πελάτης και ο τρόπος με τον καταφέρνουν να κάνουν έναν νεοφερμένο να νιώσει ως παλιόφιλος και μέλος της οικογένειας, είναι μοναδικός.

Από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα έρχονται όλοι οι Ελληνες, δηλώνει ο Πέιτον. «Μπορείς να τους ακούσεις να φωνάζουν στην πίσω αυλή, να παίζουν τάβλι και να πίνουν καφέ», αναφέρει.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: https://www.madgreekclt.com/

Κατά το μεσημεριανό γεύμα, πριν οι Ελληνες έρθουν για τις καθημερινές ταβλομαχίες, τα μέλη της οικογένειας Λυμπεράκη «εκτοξεύονται» από την κουζίνα για να μαζέψουν τα τραπέζια καθώς οι παραγγελίες δίνουν και παίρνουν, ενώ στην αίθουσα αντηχούν ελληνικές φωνές αναμειγμένες με αγγλικές, γέλια και το τηλέφωνο να χτυπάει ασταμάτητα.

«Εάν δεν φύγεις έχοντας το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σου, τότε δεν έχω κάνει τη δουλειά μου», τονίζει ο Πέιτον.

«Μουσική. Φαγητό. Διασκέδαση. Σπάσιμο πιάτων». Σύμφωνα με τον Πέιτον αυτό συνιστά την ελληνική εμπειρία με την οποία ο ίδιος επιθυμεί να τροφοδοτεί την κοινότητα.

Η κληρονομιά της οικογένειας Λυμπεράκη είναι ήδη τρελά ελληνική, καταλήγει η αρθρογράφος Λίλιαν Πάρκερ.

View this post on Instagram

Happy New Years from all of us at the Mad Greek of Charlotte!

A post shared by The Mad Greek Of Charlotte (@madgreekclt) on