GR US

Πάιατ για Αφάντου και Αγγελιάδη: Οι επενδύσεις από ΗΠΑ δημιουργούν θέσεις εργασίας

Εθνικός Κήρυξ

Ο κ. Πάιατ με τον κ. Χατζημάρκο. Πηγή: @USAmbGreece

Του Δημήτρη Τσάκα.

ΡΟΔΟΣ. «Είναι σπουδαίο να βλέπω πως οι επενδύσεις από ΗΠΑ δημιουργούν θέσεις εργασίας, ευκαιρίες στην Ελλάδα», έγραψε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ λίγο μετά την επίσκεψή του στην περιοχή Αφάντου Ρόδου, όπου σχεδιάζεται η επένδυση του ομογενή κ. Μερκουρίου Αγγελιάδη.

Ο κ. Αγγελιάδης αμέσως μετά την συνάντηση προέβη σε δηλώσεις προς τον «Εθνικό Κήρυκα» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον του Αμερικανού Πρέσβη για τις επενδύσεις των ομογενών και Αμερικανών στην γενέτειρα.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι «η πρώτη φορά που βλέπει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τον κ. Πάιατ και την Αμερικανική πρεσβεία.

Η πρώτη γνωριμία του κ. Αγγελιάδη με τον κ. Πάιατ έγινε προ δύο περίπου μηνών, την περίοδο που ο Αμερικανός Πρέσβης είχε έρθει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στο επενδυτικό φόρουμ. Κατά την διάρκεια της εδώ παραμονής του ο κ. Πάιατ παραχώρησε τη βαρυσήμαντη συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» και τόνισε το ενδιαφέρον του ιδίου και της αμερικανικής κυβέρνησης για τις επενδύσεις των Αμερικανών στην Ελλάδα.

Ο κ. Πάιατ, όπως επεσήμανε ο κ. Αγγελιάδης ήθελε να έχει ιδίαν άποψη για το μέγεθος της επένδυσής του στην Ρόδο, είδε τα σχέδια και ήθελε να μάθει για τους ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους η εν λόγω επένδυση δεν έχει προχωρήσει.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επενδύσεις των Αμερικανών και των ομογενών και τόνισε ότι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις είναι αυτή του ομίλου του Τζον Κάλαμου Calamos Investments και EXIN Financial Services Holding B.V. (EXIN) για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ο κ. Πάιατ συνεχάρη τον κ. Αγγελιάδη και τον διαβεβαίωσε ότι μόλις επιστρέψει στην Αθήνα θα μεταφέρει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά την ανησυχία του για την επένδυση του κ. Αγγελιάδη για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ, μαρίνας, αεροδρομίου και κέντρου αποκατάστασης.

Η συνάντηση, όπως ανέφερε ο κ. Αγγελιάδης, διοργανώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πάιατ στην Ρόδο όπου έχει αγκυροβολήσει το πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «Carter Hall» και τον συντονισμό τον είχε αναλάβει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Αγγελιάδης, όπως επεσήμανε, βρίσκεται με διακοπές στην Σύμη και ήταν ενήμερος για την επίσκεψη του κ. Πάιατ, αλλά δεν γνώριζε την χρονική στιγμή. Ενημερώθηκε την Τετάρτη, το πρωί και μετέβη στην Αφάντου Ρόδου όπου έλαβε χώρα η συνάντηση.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Αμερικανός πρέσβης και ο περιφερειάρχης προέβησαν σε δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είχαμε μια παρά πολύ ενθαρρυντική συζήτηση με τον κ. περιφερειάρχη, σχετικά με τις σκέψεις και με την δέσμευσή του να υποστηρίξει επενδύσεις στην περιοχή, προκειμένου να τονωθεί και η περιοχή και η οικονομία της χώρας γενικότερα.

Μιλήσαμε για την επίσκεψή μου πριν από λίγες εβδομάδες στο νησί της Σύρου και για το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει Αμερικανοί επενδυτές για τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων εκεί, καθώς και για το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών να επενδύσουν και στον τομέα του τουρισμού στην περιοχή», προσέθεσε ο Αμερικανός πρέσβης και κατέληξε λέγοντας:

«Αυτή είναι μια ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της χώρας, κυρίως σε σχέση με την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων της Ελλάδας και της Αμερικής. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανών που κάθε χρόνο επισκέπτονται τα νησιά της περιοχής, όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο.

Η δικιά μου η δέσμευση είναι να συνεργαστώ με τον κ. περιφερειάρχη, προκειμένου να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την οικονομία της περιοχής, αλλά και να εμβαθύνουμε και να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών».