GR US

Πανομογενειακή ΝΥ: Δέσμευση για οργανωμένη και διαφανή υποστήριξη στους πυρόπληκτους

Εθνικός Κήρυξ

Σε ένα στοχευμένο έργο προς ώφελος των πυροπλήκτων πρότεινε να αξιοποιηθεί το ποσό που θα συγκεντρωθεί ο Αντιπρόεδρος των Κυπριακών Οργανώσεων, Νίκος Παφίτης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο συντονισμός των ενεργειών της οργανωμένης Ομογένειας, προκειμένου να συγκεντρωθεί και να αποσταλεί οικονομική βοήθεια στους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής, ήταν το θέμα της έκτακτης πανομογενειακής συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές.

Στη συνέχεια, τόνισε πως οι Ελληνες του εξωτερικού θα πρέπει να σταθούν, για μια ακόμη φορά, στο πλευρό της γενέτειρας και των πληγέντων, με τον κατάλληλο τρόπο και διαφανείς διαδικασίες.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Από την πλευρά του, ο Ταμίας της Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Αρώνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μέχρι στιγμής ανταπόκριση των ομογενών, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό απουσιάζει λόγω των θερινών διακοπών.

«Πρέπει να συσπειρωθούμε, να βάλουμε το χέρι στην τσέπη και να βοηθήσουμε την κατάσταση. Βλέπω πολλές μεμονωμένες δωρεές, ιδίως σε πλατφόρμες τύπου GoFundMe, οι οποίες όμως δεν είναι πάντα αποτελεσματικές. Να υπάρχει ενότητα και όχι να ανταγωνιζόμαστε ποιος θα βάλει τα περισσότερα χρήματα», παρατήρησε ο κ. Αρώνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός λογαριασμού της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων στην Atlantic Bank, για έκτακτες περιπτώσεις, είναι ο 06096751. Εκτός από τις δωρεές που παραδόθηκαν την Παρασκευή, οι οποίες κυμαίνονταν από 100 έως 2000 δολάρια, από ιδιώτες και επιχειρήσεις, θα αξιοποιηθούν και άλλα 3000 δολάρια, που ήταν ήδη κατατεθειμένα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα ήδη υπάρχοντα χρήματα δημιουργούν ένα καλό οικονομικό «εφαλτήριο». Στο πλευρό των κ. κ. Μεϊμάρογλου και Αρώνη βρίσκονταν ο Γ.Γ. Διονύσιος Πυλαρινός και η Γραμματέας Πρακτικών, Σπυριδούλα Τσουκαλά.

Εθνικός Κήρυξ

Από αριστερά: Σπυριδούλα Τσουκαλά, Διονύσιος Πυλαρινός, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Αθανάσιος Αρώνης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Κώστας Μπέη.

«Προσοχή στην αξιοποίηση»

Στις τοποθετήσεις τους, εκπρόσωποι συλλόγων και απλοί ομογενείς αναφέρθηκαν στις κινήσεις που έχουν αρχίσει, είτε με συγκέντρωση χρημάτων, είτε υλικών αγαθών.

Εκ μέρους του Συλλόγου Μεσσηνίων «Αριστομένης», ο Σταύρος Γιαννόπουλος τόνισε πως τα δικά τους μέλη έχουν ήδη κινητοποιηθεί, εκτός από την οικονομική βοήθεια, και για είδη ρουχισμού, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι, με δεδομένο πως ένα ευρύ κομμάτι των ομογενών δεν θα επιστρέψει άμεσα από τις διακοπές του, θα πρέπει να σταλεί ένα πρώτο ποσό άμεσα, εφόσον έχει αυτή τη δυνατότητα η Ομοσπονδία.

Απαντώντας στον κ. Γιαννόπουλο, ο κ. Μεϊμάρογλου ανέφερε ότι η αποδέσμευση του ποσού αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη γραφειοκρατικά, αφού απουσιάζει ο Α’ αντιπρόεδρος, Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος και είναι η δεύτερη απαιτούμενη υπογραφή. Παρ’ όλα αυτά, διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις θα συνεχιστούν, ενώ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί νέα πανομογενειακή για το θέμα μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Εθνικός Κήρυξ

Ενίσχυση με είδη ρουχισμού, εκτός από την οικονομική βοήθεια, πρότεινε, εκ μέρους του Συλλόγου Μεσσηνίων «Αριστομένης», ο Σταύρος Γιαννόπουλος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

Για την πιθανότητα η χρηματική δωρεά να αξιοποιηθεί στοχευμένα σε κάποιο κοινωφελές έργο για τις πυρόπληκτες περιοχές μίλησε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος των Κυπριακών Οργανώσεων, Νίκος Παφίτης.

«Πρέπει να δώσουμε χρόνο, για να συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό και να γίνει ένα συγκεκριμένο έργο», είπε ο κ. Παφίτης, με τον κ. Μεϊμάρογλου να απαντά πως υπάρχουν πρακτικά θέματα για αυτό το εγχείρημα.

«Εάν γίνει κάποιο έργο, θα πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος δικός μας εκεί, ο οποίος θα επιβλέπει για αρκετό καιρό», ήταν τα λόγια του. Στο σημείο αυτό η ομογενής Ελλη Στεφανίδη, με συγγενείς στις πληγείσες περιοχές είπε πως υπάρχουν πολιτικοί μηχανικοί από το οικογενειακό της περιβάλλον εκεί, που θα αναλάμβαναν αυτόν τον ρόλο.

Την προσοχή για τη χρήση της οικονομικής δωρεάς επέστησε και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γιώργος Αλεξίου, υπενθυμίζοντας την αβεβαιότητα που συνοδεύει ακόμη και σήμερα την τύχη των 16.000 δολαρίων που ο Σύλλογός του είχε δωρίσει για τις πολύνεκρες πυρκαγιές της Ηλείας, το 2007.

Εθνικός Κήρυξ

Σε ένα στοχευμένο έργο προς ώφελος των πυροπλήκτων πρότεινε να αξιοποιηθεί το ποσό που θα συγκεντρωθεί ο Αντιπρόεδρος των Κυπριακών Οργανώσεων, Νίκος Παφίτης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

Στη διάθεση της Ομοσπονδίας τέθηκε και η Χιακή Ομοσπονδία, με τον πρόεδρο, Γιάννη Κοντολιό, να διαβεβαιώνει ότι το Δ.Σ. εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Εχουμε ορισμένες διασυνδέσεις με οργανισμούς, ενώ μπορούμε να στείλουμε κοντέινερς με φαρμακευτικό υλικό και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίστηκε πως, βάσει νόμου, οι δωρεές αξιοποιούνται για συγκεκριμένες δραστηριότητες με τις ανάλογες αποδείξεις υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, δεν θα δοθούν ποτέ μετρητά απευθείας σε πληγέντες ή άλλα φυσικά πρόσωπα.