GR US

Παρουσία κ. Ανδρέα Δρακόπουλου και υπουργών Υγείας οι νέες δωρεές ΙΣΝ 33 εκατ. ευρώ (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ

Στιγμιότυπο από τη σειρά εκδηλώσεων «Διάλογοι» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο ΚΠΙΣΝ, Αθήνα, 8 Νοεμβρίου, 2017. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Α. Κουρεμένος

ΑΘΗΝΑ. Παρουσία του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), κ. Ανδρέα Δρακόπουλου, ανακοινώθηκαν την Τετάρτη στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) οι νέες δωρεές του Ιδρύματος, συνολικού ύψους άνω των 33 εκατομμυρίων ευρώ. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης της νέας μηνιαίας σειράς του ΙΣΝ, με τίτλο «Διάλογοι».

Ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, συζήτησαν αναφορικά με την πρόσφατα ανακοινωθείσα δωρεά του ΙΣΝ, ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην ασυμμετρία μεταξύ αναγκών και πόρων στην παρούσα κοινωνική συγκυρία, ο κ. Πολάκης μίλησε για τη σημασία της συμβολής της αστικής τάξης μέσω δωρεών προς την κοινωνία, ενώ ο κ. Δρακόπουλος αποκάλυψε την συνεργασία που θα υπάρξει με τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο στην κατασκευή νέων νοσοκομειακών μονάδων.

.

Συγκεκριμένα, αναγγέλθηκαν η ανέγερση και ο εξοπλισμός νέου κτιρίου για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, η δημιουργία Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, η ανακατασκευή του κτιρίου των «Αδελφών Νοσοκόμων» στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα της πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής Σχολής και η ενίσχυση της δυναμικότητας και της αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, ως συνέχεια της προμήθειας 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων, καθώς και η πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια. Τέλος, η δωρεά αφορά και την ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ με κόστος 14 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος σε προϊούσα συνάντηση με τους Υπουργούς αναφορικά με τις δωρεές, ο κ. Δρακόπουλος δήλωσε ότι το ΙΣΝ βλέπει πάντα «τους δωροδόχους ως συνεργάτες» και επιθυμεί να μάθει από αυτούς «τι είναι αυτό που πραγματικά θα έχει τη σωστή απήχηση, ποιες είναι οι σωστές ανάγκες». Χαρακτήρισε, δε, τη συζήτηση και τη συνεργασία του με τους Υπουργούς «άψογη».

Το έργο, ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος, «είναι για το γενικό καλό» και θα γίνει «με πλήρη διαφάνεια για να το παραδώσουμε σύμφωνα με το μοντέλο του Κέντρου Πολιτισμού, για το καλό του τόπου, για το καλό της κοινωνίας».

Εθνικός Κήρυξ

O Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, με τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό (δεξιά), και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη (αριστερά), στο ΚΠΙΣΝ, Αθήνα, 8 Νομεβρίου, 2017. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Α. Κουρεμένος

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από την πλευρά του, χαρακτήρισε το χώρο του ΚΠΙΣΝ «εμβληματικό» και την παρέμβαση του ΙΣΝ «πολύ σημαντική και εμβληματική στο χώρο του πολιτισμού». Πρόσθεσε, επίσης, πως όσα ανακοινώθηκαν είναι μία κρίσιμη παρέμβαση στον τομέα της Υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος αυτής.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός της επίδρασης της κρίσης στον τομέα της Υγείας και χαρακτήρισε το διάστημα που διανύουμε, μια περίοδο «ασυμμετρίας ανάμεσα στις ανάγκες και τους διαθέσιμους πόρους». Κατά συνέπεια, είπε, «οφείλουμε αυτή την περίοδο την κρίσιμη να αναζητήσουμε συνέργειες, να αναζητήσουμε σοβαρό σχεδιασμό και μεθοδικότητα και συνέπεια στην υλοποίησή του».

Η συνδρομή, επισήμανε, μεγάλων ιδιωτικών δωρεών, όπως αυτή του ΙΣΝ, είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι «μια παρέμβαση αλληλεγγύης, όχι απέναντι στους υπουργούς υγείας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση», αλλά «απέναντι στην κοινωνία και στις ανάγκες των ανθρώπων», κατέληξε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, χαρακτήρισε και αυτός «πολύ μεγάλη και εμβληματική» τη δωρεά του ΙΣΝ. Είναι μια «συνέργεια για να ενισχύσουμε το δημόσιο Σύστημα Υγείας», μετά από 5 χρόνια διαρκούς αποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης».

.

Αξιοσημείωτο το σχόλιο του κ. Πολάκη πως «σαφώς και χρειαζόμαστε τις δωρεές από εκπροσώπους της αστικής τάξης της χώρας μας... να διαθέτουν ένα μέρος των κερδών τους επιστρέφοντάς το στην κοινωνία με αυτόν τον τρόπο».  Επισήμανε, επιπλέον, πως αυτό θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού, και γι’ αυτό «θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ανδρέα Δρακόπουλο προσωπικά, γιατί άλλαξε ο καταρχήν σχεδιασμός με βάση τις προτεραιότητες που θέσαμε».

Ο κ. Δρακόπουλος δεν λησμόνησε να αναφερθεί στον αρχιτέκτονα του ΚΠΙΣΝ, Ρέντσο Πιάνο, ο «οποίος έχει καταλάβει τον καινούριο τρόπο αρχιτεκτονικής για νοσοκομεία, όπου ο βασικός σκοπός είναι ο σεβασμός προς τον ασθενή και τους συγγενείς». Αποκάλυψε, δε, πως θα υπάρξει συνεργασία με τον κ. Πιάνο για το Νοσοκομείο στην Κομοτηνή, στη Θεσσαλονίκη και, όπως είπε, «αν προχωρήσουμε, και για το κτίριο στον ‘Ευαγγελισμό’».

Επιπρόσθετα, σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσο το κράτος μπορεί να θέσει σε λειτουργία τις δωρεές για την κατασκευή νοσοκομειακών μονάδων, ο κ. Δρακόπουλος απάντησε καταφατικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεχόμαστε συχνά το ερώτημα ‘πώς θα μπορέσει να το τρέξει το κράτος;’.

Η απάντηση είναι μπροστά σας: το τρέχει. Με σωστές συνεργασίες, με διαφάνεια, με σκληρή δουλειά όλα γίνονται. Και καμιά φορά υποτιμάμαι τους εαυτούς μας σαν Ελληνες». Για να καταλήξει τονίζοντας πως «μία απόδειξη όλου αυτού είναι το Κέντρο Πολιτισμού, το οποίο δουλεύει άψογα».

Μέσα από τη σειρά εκδηλώσεων «Διάλογοι», το ΙΣΝ σκοπεύει να παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, ανθρώπους που με το έργο και τη δράση τους εμπνέουν και ευελπιστεί να ενθαρρύνει συζητήσεις γύρω από καίρια ζητήματα της ζωής σε όλο τον κόσμο.

Εθνικός Κήρυξ

Στιγμιότυπο από τη σειρά εκδηλώσεων «Διάλογοι» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο ΚΠΙΣΝ, Αθήνα, 8 Νοεμβρίου, 2017. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Α. Κουρεμένος

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επ’ αυτού, ο προπονητής μπάσκετ στον Αρη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γιαννάκης, o διοικητής του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Παναγιώτης Κοτιλέας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλέξανδρος Ευκλείδης, η Νικολία Αποστόλου, υπότροφος του ΙΣΝ στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia και άλλοι αποδέκτες των δωρεών του ΙΣΝ.

Ο «δράκος» του ελληνικού μπάσκετ, Παναγιώτης Γιαννάκης, δήλωσε πως είναι τιμή του που παραβρέθηκε σε «έναν τόσο ωραίο χώρο», ενώ σημείωσε πως ένας προπονητής θα πρέπει να σκαλίζει το μυαλό των παιχτών για να «ανακαλύψουν και οι ίδιοι τις δικές τους δεξιότητες», καθώς «όλοι οι άνθρωποι έχουμε πολλές δεξιότητες, αλλά πολλές φορές το μυαλό δεν μας αφήνει να τις ανακαλύψουμε γιατί βλέπουμε τα πράγματα κυρίως ωφελιμιστικά».

Εθνικός Κήρυξ

O Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, με τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό (δεξιά), και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη (αριστερά), στο ΚΠΙΣΝ, Αθήνα, 8 Νομεβρίου, 2017. Φωτογραφία: "Ε.Κ."/Α. Κουρεμένος

Ο αναλυτικός κατάλογος των δωρεών