GR US

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της Μαρίας Μάρκου για την παιδική παχυσαρκία

Εθνικός Κήρυξ

Εκπαιδευτικοί περιστοιχίζουν την εκπαιδευτικό Ελευθερία Οίκουτα (στο κέντρο) που βραβεύτηκε για την προσφορά της. Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη

ΑΣΤΟΡΙΑ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Τα παιδιά μας και η παχυσαρκία» από τον όμιλο «Markou Global Legal Group», το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην Αστόρια, με παρουσία μελών της κοινότητας όλων των ηλικιών.

Η Μαρία Μάρκου, πρόεδρος και ιδρύτρια του «Markou Global», καλωσόρισε τους παρισταμένους, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τους διαπρεπείς ομιλητές και τα βραβεία, ενώ συντόνισε και την συζήτηση που ακολούθησε.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δημοφιλή τραγούδια που ερμήνευσε ο κιθαρίστας Μιχάλης Παπαπαύλου (Mike Papapavlou) και ένας από τους μαθητές του, ο 15χρονος Χριστόφορος Γκεντέκος (Christopher Gentekos).

Εν συνεχεία, η κ. Μάρκου παρουσίασε την πρώτη ομιλήτρια, την παιδαγωγό και σύμβουλο Ψυχικής Υγείας Μαρία Δελτούζου (Maria Deltouzou), της οποίας η παρουσίαση «Τα παιδιά μας σήμερα και η Παχυσαρκία» (Our Children Today and Obesity), χάρισε το όνομά της σε ολόκληρη την εκδήλωση.

Η παρουσίαση της κ. Δελτούζου επικεντρώθηκε στις πρόσφατες πληροφορίες αναφορικά με μελέτες που πραγματεύονται το ζήτημα, την επίδραση στην υγεία και την ψυχική ευεξία των παιδιών, όπως και στον ρόλο της οικογένειας για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Μέσα από διαφάνειες (slides) τονίστηκαν οι ανησυχητικές στατιστικές για τα παιδιά στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς ο καθιστικός τρόπος ζωής και η διατροφή από ταχυφαγεία έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον Κόσμο.

Εθνικός Κήρυξ

Εκπαιδευτικοί περιστοιχίζουν την εκπαιδευτικό Ελευθερία Οίκουτα (στο κέντρο) που βραβεύτηκε για την προσφορά της. Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη

Ο παιδίατρος και ειδικός στην παχυσαρκία στην παιδική ηλικία, Δρ Δημήτριος Μαρκουίζος (Dr. Demetrios Markouizos), μίλησε μέσα από την παρουσίαση με το όνομα «Υγιεινές Επιλογές» για τις κατευθυντήριες γραμμές στην παιδική διατροφή (νεογέννητα έως και εφήβους), τις οποίες θα πρέπει να ακολουθεί κάθε γονιός και να ενσταλάζει στα παιδιά του.

Ο Δρ Μαρκουίζος τόνισε επίσης τα οφέλη στην υγεία που απορρέουν από την Μεσογειακή δίαιτα, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται απλώς για μία δίαιτα, αλλά για έναν συνολικό τρόπο ζωής στον οποίο το φαγητό παίζει καθοριστικό ρόλο.

Μίλησε, ακόμα, για τη σημασία της καθημερινής άσκησης και της από κοινού εστίασης της οικογένειας. Ο περιορισμός του χρόνου των παιδιών μπροστά στην οθόνη και ο καλός ύπνος διαδραματίζουν επίσης έναν ζωτικό ρόλο στο βάρος των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων.

Η κλινική διατροφολόγος και διαιτολόγος, Ειρήνη Νικολαΐδη (Irene Nicolaides) παρουσίασε τον «Ρόλο της Δίαιτας στην Παιδική Παχυσαρκία» μιλώντας για τους κινδύνους στην υγεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ επικέντρωσε στα φαγητά που όλοι μας θα πρέπει να τρώμε ώστε να έχουμε τη βέλτιστη υγεία.

Μέσα από διαφάνειες και ένα μικρό βίντεο, παρουσιάστηκαν με ξεκάθαρο τρόπο οι ομάδες των φαγητών και οι καλύτερες επιλογές για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, όπως και για τα ενδιάμεσα γεύματα.

Κατά τη συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε, η κ. Μάρκου προσκάλεσε στη σκηνή την Ευαγγελία Τσαβάρη (Evangelia Tsavaris), επί χρόνια διοικητή της «Hellenic Medical Society of New York», ώστε να παραδώσει το βραβείο στον Δρ. Μαρκουίζο για τις προσπάθειες και την συνεισφορά του στην κοινότητα.

Ανάμεσα στις πολλές φιλανθρωπικές δωρεές του στην κοινότητα και την Ελλάδα, τονίστηκε η προσφορά εξοπλισμού εκ μέρους του Δρ. Μαρκουίζου στο Κέντρο Υγείας της Πάτμου, από την οποία κατάγεται η σύζυγός του, Αφροδίτη. «Οι ρίζες μας είναι στην Ελλάδα και δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις ρίζες μας», είπε ο ίδιος.

Η Ελευθερία Οίκουτα (Eleftheria Oikouta) βραβεύτηκε με το «Athena Award» για τα κατορθώματα και την προσφορά της ως εκπαιδευτικός. Ο Φύτος Στράτης, εκπαιδευτικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Τμήματος Παγκυπρίου Αμερικής και μαέστρος της Χορωδίας του Παγκυπρίου Αμερικής, καθώς και όλοι οι παριστάμενοι εκπαιδευτικοί ανέβηκαν στην σκηνή για να ακούσουν την κ. Οίκουτα να ευχαριστεί τον Τιμολέοντα Κόκκινο και την κ. Μάρκου για την προσφορά τους στην κοινότητα.

Ο σύζυγος της Μαρίας Μάρκου, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος (Konstantinos Lambropoulos), ο οποίος επιμελήθηκε και οργάνωσε την εκδήλωση, ευχαρίστησε άπαντες για την υποστήριξή τους, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στην σύζυγό του, η οποία τον έφερε και πάλι κοντά στον Ελληνισμό, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος.

Ακολούθησε δεξίωση με φαγητό στο εστιατόριο «Dionysos».