GR US

Ποιος είναι ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός που εκλέχτηκε Μητροπολίτης Σικάγου

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός. Φωτογραφία αρχείου/Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τον Επίσκοπο Ζήλων κ. Σεβαστιανό επέλεξε κατά τη διαδικασία συγκρότησης του τριπροσώπου για Μητροπολίτη Σικάγου η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία συνήλθε στην Αρχιεπισκοπή στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου.

Το τριπρόσωπο απαρτίστηκε από τους εξής: Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός ο οποίος έλαβε 7 ψήφους επί 8 που ψήφισαν, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Νίκας ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος του Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, ο οποίος έλαβε 3 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μακρής, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν ο οποίος έλαβε και αυτός 3 ψήφους.

Παρόντες ήταν όλοι, και οι οκτώ ιεράρχες που συγκροτούν την Επαρχιακή Σύνοδο, οι εξής: Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος πρόεδρος, Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Ντένβερ κ. Ησαΐας, Ατλάντας κ. Αλέξιος, Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος, Πίτσμπουργκ κ. Σάββας, Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος και Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος.

Ψήφισαν οι επτά από τους οκτώ καθότι ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος απείχε από την ψηφοφορία. Ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος είχε καταστήσει γνωστό στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και στα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου ότι επιθυμούσε την εκλογή του Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα στη Μητρόπολη Σικάγου.

Ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός ήταν μέχρι τώρα Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου κατά τα τελευταία ένδεκα χρόνια και συνάμα Πνευματικός Σύμβουλος της Εθνικής Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής.

Το αποτέλεσμα της συνεδρίας της Επαρχιακής Συνόδου στάλθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ιερά Σύνοδος του οποίου υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου θα προβεί επίσημα στην εκλογή, επικυρώνοντας ουσιαστικά σύμφωνα με την επικρατούσα παράδοση την εκφρασθείσα γνώμη και επιλογή της ενταύθα Επαρχιακής Συνόδου. Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει οριστεί για την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή 13 και 14 Ιουλίου στο Φανάρι.

Τονίζεται ότι ο Επίσκοπος κ. Σεβαστιανός ήταν επιλογή του ιδίου του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου. Υπογραμμίζεται ότι ο επί πολλά έτη υπηρετήσας ως Πρωτοσυγκελεύων στη Μητρόπολη Σικάγου, Επίσκοπος Μωκησού κ. Δημήτριος, δεν μπήκε καν στο τριπρόσωπο, ενώ αναμένεται να ανακληθεί από τη θέση της Πρωτοσυγκελίας της Μητρόπολης Σικάγου.

Εως ότου γίνει επίσημα η εκλογή του κ. Σεβαστιανού από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ενθρόνισή του την ποιμαντική επιστασία της Μητρόπολης Σικάγου θα εξακολουθήσει να έχει ο τοποτηρητής Μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος.

Ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός γεννήθηκε στην Ανω Ζωδιά της Κύπρου, πρωτότοκος τριών τέκνων της Παναγιώτας και του Φρίξου Σκορδαλλού. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Γυμνασίου Μόρφου (1973) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978).

Το 1979 με υποτροφία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, εφοίτησε στο Columbia Theological Seminary και το Πανεπιστήμιο Emory στην πόλη Decatur της Georgia και έλαβε το πτυχίο Μάστερ Θεολογίας με ειδικότητα στην Ποιμαντική Ψυχολογία (1982). Μαθήτευσε και έλαβε ανωτάτη πιστοποίηση στην Κλινική Ποιμαντική Εκπαίδευση από το Caraway Methodist Medical Center στο Birmingham της Alabama (1980-1982).

Μεταξύ 1982-1984 έκανε ανώτατες μεταπτυχιακές σπουδές στην Ποιμαντική Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Vanderbilt University στο Nashville του Tennessee και Middle Tennessee State University.

Χειροτονήθηκε διάκονος στις 17 Ιανουαρίου 1974 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μόρφου Χρύσανθο και ιερεύς στις 4 Μαρτίου 1978 στην Αγγλία από τον τότε Επίσκοπο Τροπαίου και νυν Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Γρηγόριο. Ελαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Αθηναγόρα. Υπηρέτησε σε πολλές ενορίες ως διάκονος και ιερεύς στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Ως διάκονος υπηρέτησε κοντά στον Μητροπολίτη Μόρφου Χρύσανθο (1974), στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου της Ακαδημίας Πλάτωνος στην Αθήνα (1975), στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στα Κάτω Πατήσια των Αθηνών (1976-78), και ως ιερεύς στο Nottingham της Αγγλίας (1978-79), στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος-Τιμίου Σταυρού στο Birmingham της Alabama (1980-82), στον Ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης-Τιμίου Σταυρού στο Huntsville της Alabama (1982-84, 1989-93), στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Καθολικής στη Λεμεσό της Κύπρου (1984-88), στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως στην πόλη Marietta, Georgia (1993-2004) και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Tarpon Springs, Florida (2004-06).

Την 1η Ιουνίου 2006 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος τον διόρισε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, θέση στην οποία υπηρετεί ως σήμερα.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε παμψηφεί την 1ην Δεκεμβρίου 2011, Βοηθό Επίσκοπο παρά τω Αρχιεπισκόπω Δημητρίω υπό τον ψιλόν τίτλο Ζήλων.

Η εκλογή έγινε από το τριπρόσωπο το οποίο υπεβλήθη στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό της Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος την 17ην Δεκεμβρίου 2011 υπό του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, με τη συμμετοχή μελών της Επαρχιακής Συνόδου και άλλων αρχιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.