GR US

Προκαλούν εκ νέου οι Σκοπιανοί του Καναδά - «Εφτασαν» ως την… Λάρισα

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η καταχώρηση στην εθνικής κυκλοφορίας καναδική εφημερίδα «Toronto Star».

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Νέα πρόκληση, πρώτης γραμμής, από τους Σκοπιανούς του Καναδά και τη γνωστή για τις ακραίες, εθνικιστικές της θέσεις, αυτοαποκαλούμενη Καναδική «Μακεδονική» Ενωση, που και κατά το παρελθόν έχει διατυπώσει εμπρηστικές απόψεις και έχει γίνει πρόξενος τριβών και εντάσεων.

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου δημοσιεύθηκε στην εθνικής κυκλοφορίας καναδική εφημερίδα «Toronto Star» ημισέλιδη καταχώρηση, με την υπογραφή της «Μακεδονικής» Ενωσης, με την οποία προβάλλεται το ετήσιο φεστιβάλ του Ιλιντεν και το παραδοσιακό πικ νικ των Σκοπιανών στο Τορόντο, με μουσικές, χορούς και άλλα πολιτιστικά δρώμενα, την Κυριακή 6 Αυγούστου.

Στην καταχώρηση που φιλοξενήθηκε στην καναδική εφημερίδα δεσπόζει, ακριβώς στο κέντρο της και με κόκκινο χρώμα, ένας παραχαραγμένος χάρτης των Βαλκανίων, που παρουσιάζει τη σημερινή Μακεδονία, από τη Θεσσαλία και την Ηπειρο έως τη Θράκη, ενσωματωμένη στο κράτος των Σκοπίων, υπό τον τίτλο «Εθνική ημέρα της ‘Μακεδονίας’- Ιλιντεν».

Η καταχώρηση της «Toronto Star» ήταν φυσικό να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας σ’ ολόκληρο τον Καναδά. Δέκτης τέτοιων αντιδράσεων έγινε και ο «Ε.Κ.» αργά το απόγευμα της Παρασκευής, από μέλη της παροικίας του Μόντρεαλ που έλκουν την καταγωγή τους από τη Δράμα, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και τη Θεσσαλονίκη.

Σε επικοινωνία που είχε αμέσως ο «Ε.Κ.» με τις εδώ διπλωματικές αρχές πληροφορήθηκε ότι ήδη το Γενικό Προξενείο του Τορόντο προέβη σε διαμαρτυρία -αλλά και σε όλες τις άλλες προβλεπόμενες ενέργειες- περιγράφοντας την πλαστογράφηση της ιστορικής, γεωπολιτικής (και γεωγραφικής) πραγματικότητας αλλά και τον αλυτρωτισμό που εκπέμπει η εν λόγω καταχώρηση.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά. Σχεδόν κάθε χρόνο η ίδια καταχώρηση, με μικρές παραλλαγές, φιλοξενείται στην «Toronto Star» ενώ το 2015, στο φεστιβάλ του Ιλιντεν ακούστηκαν κραυγές για «έξοδο της χώρας μας στα νερά του Αιγαίου» και συνθήματα όπως «η Μακεδονία είναι δική μας. Είναι ο τόπος που οι παππούδες, οι πατεράδες μας και εμείς γεννηθήκαμε». Με την υπόμνηση ότι «πρέπει ν’ αγωνιστούμε για την απελευθέρωση όλων των Μακεδόνων».

Εως το βράδυ της Παρασκευής στη στήλη διορθώσεων της «Toronto Sun» δεν υπήρχε κάποια αναφορά επανόρθωσης ή συγγνώμης για την καταχώρηση η οποία, όπως έμαθε ο «Ε.Κ.», έχει ήδη κινητοποιήσει τις Μακεδονικές ομογενειακές οργανώσεις στις επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ.

Οι Σκοπιανοί του Καναδά, για να ενισχύσουν τις αλυτρωτικές τους τάσεις και να δώσουν μια ψευδεπίγραφη επίφαση στους ισχυρισμούς τους, κάλεσαν φέτος στο Τορόντο την καθηγήτρια Ντραγκίτσα Ποπόβσκα η οποία και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την εθνική ιστορία της χώρας παρουσιάζοντας στοιχεία για το πώς οικοδομήθηκε, σε βάθος αιώνων, η «μακεδονική» ταυτότητα.

Και όλα αυτά υπό το πρίσμα της δημοσιοποίησης του προσφάτου Συμφώνου Φιλίας ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Οι Βούλγαροι δεσμεύονται να στηρίξουν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» -αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που υπάρχει στα επίσημα διμερή έγγραφα- ώστε η χώρα να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Μέχρι το πρωί της Κυριακής δεν είχε υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.