GR US

Σε δημόσια διαβούλευση το θέατρο «Νίκος Μούγιαρης» - Ενας χώρος πολιτισμού, πρότυπο

Εθνικός Κήρυξ

Το μεγάλο όνειρο της ελληνοκυπριακής ομογένειας, επί του παρόντος σε γραφική απεικόνιση. Η είσοδος και ο κυρίως χώρος του θεάτρου «Νίκος Μούγιαρης». Το προσεχές Κοινοτικό Συμβούλιο θεωρείται κρίσιμο για να προχωρήσει το έργο (Φωτογραφία: Ιστοσελίδα Παγκυπρίου).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το όραμα για ένα χώρο πολιτισμού - πρότυπο, που τόσο λείπει από την Ομογένεια, ετοιμάζεται να λάβει σάρκα και οστά, με την υπογραφή του Παγκυπρίου, εφόσον περάσει από μια σειρά δημοσίων διαβουλεύσεων, που ενδεχομένως να κρύβουν «παγίδες».

Ο λόγος για το θέατρο «Νίκος Μούγιαρης», το οποίο σχεδιάζεται να ανεγερθεί στην 46η οδό, μεταξύ της Ντίτμαρς και της 23ης Λεωφόρου, στην Αστόρια, σε μια σύμπραξη του Παγκυπρίου με την κατασκευαστική εταιρεία Mega Contracting Group.

Πρόκειται για ένα μοντέρνο θέατρο, αισθητικά άρτιο και τεχνικά σύγχρονο, έκτασης 8700 τετραγωνικών ποδιών, το οποίο θα «λύσει τα χέρια» των πολιτιστικών ομάδων της Ομογένειας αλλά και θα αποτελέσει μια υψηλής ποιότητας προοπτική για κάθε ανάλογη διοργάνωση εκδηλώσεων, γενικότερα για την περιοχή του Κουίνς.

Εθνικός Κήρυξ

Από αριστερά: Κυριάκος Παπαστυλιανού, Φίλιπ Κρίστοφερ, Ισμήνη Μιχαηλίδη, Αλέξης Φαίδωνος, Έφη Αντωνίου και Ηρακλής Αργυρίου, φωτογραφίζονται δίπλα από τα σχέδια του Θεάτρου «Νίκος Μούγιαρης», μετά την παρουσίαση του εγχειρήματος (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Χ. Αθανασάτος).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο χώρος του θεάτρου θα στεγαστεί στο ισόγειο ενός νέου κτιρίου, που θα περιλαμβάνει 130 διαμερίσματα, εκ των οποίων το 30% θα αφορά κατοικίες προσιτού ενοικίου, όπως επίσης και 108 εσωτερικές θέσεις στάθμευσης. Το συνολικό κόστος κατασκευής ανέρχεται στις 500.000 δολάρια, ενώ ο Παγκύπριος θα αναλάβει στη συνέχεια την πληρωμή ενοικίου και τα έξοδα συντήρησης του θεάτρου.

Στην παρουσίαση του έργου, στην αίθουσα της ταβέρνας «Διόνυσος», οι εμπλεκόμενοι φορείς παρουσίασαν στους εκπροσώπους του Τύπου τις λεπτομέρειες υλοποίησης, αλλά και τις κρίσιμες διαδικασίες έγκρισης από το κοινοτικό συμβούλιο, οι οποίες, εφόσον δεν εξελιχθούν θετικά, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη ή ακόμη και να ακυρώσουν το έργο, με βασικό «αγκάθι» την επικείμενη αλλαγή χαρακτηρισμού της ζώνης της περιοχής σε «οικιστική» (residential zone).

Για αυτόν τον λόγο, ξεκινάει συλλογή υπογραφών στήριξης του εγχειρήματος, η οποία και θα επηρεάσει θετικά την κρίση του κοινοτικού συμβουλίου. Εφ’ όσον οι διοικητικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα, οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2020, με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης να κινείται μεταξύ 12-18 μηνών.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση για συλλογή υπογραφών είναι www.pancypriantheaterastoria.org.

Εθνικός Κήρυξ

«Είναι ένας χώρος που τον έχουμε ανάγκη», ανέφερε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Χορωδίας του Παγκυπρίου, Φύτος Στρατής, ο οποίος τόνισε ότι πολλές από τις θεατρικές αίθουσες που χρησιμοποιούνται σήμερα είτε κοστίζουν υπερβολικά, είτε δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Χ. Αθανασάτος).

«Ο χώρος πολιτισμού που μας αξίζει»

Στις τοποθετήσεις τους, οι επικεφαλής των συνεργαζομένων φορέων εστίασαν στο γεγονός ότι η Ομογένεια έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσει ένα θέατρο που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις, τιμώντας παράλληλα την μνήμη του Νίκου Μούγιαρη, το όνομα του οποίου θα δοθεί στην αίθουσα.

«Το θέατρο ‘Νίκος Μούγιαρης’ δεν θα είναι μόνο για τον Παγκύπριο. Θα το νοικιάσουμε και σε άλλα σωματεία - προηγούνται βεβαίως τα ελληνικά, αλλά και ξένοι να είναι, εμείς θα το προσφέρουμε εάν δεν έχουμε εκδήλωση. Είναι βασικό να γνωρίζει το κοινοτικό συμβούλιο ότι είναι έργο προς όφελος ολόκληρης της κοινότητας. Θα έχουμε εγκαταστάσεις οι οποίες θα φιλοξενήσουν την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητά μας, ένα πραγματικό έργο τέχνης», ανέφερε ο Φίλιπ Κρίστοφερ.

Από την πλευρά του, ο Ηρακλής Αργυρίου, από την Mega Contracting Group, ερωτώμενος για τον τρόπο με τον οποίο θα ικανοποιηθούν βασικά προαπαιτούμενα, όπως η στάθμευση, αφού οι 108 θέσεις ενδεχομένως να καταλαμβάνονται από ένοικους της πολυκατοικίας, επεσήμανε πως θα υπάρξει μέριμνα, αλλά και συνεννόηση για αξιοποίηση του πάρκινγκ στο γειτονικό Astoria Facility, σε περίπτωση εκδήλωσης, ενώ τόνισε ότι η αλλαγή χαρακτηρισμού ζώνης είναι κομβική.

«Είναι περίπλοκη η ζώνη. Ζητάμε να γίνει residential zone (οικιστική ζώνη). Υπάρχει και το επιχείρημα ότι στο τετράγωνο είναι και το κτίριο του Πιστίλι, που είναι πιο ψηλό από το δικό μας. Στην αρχή μάς ζήτησαν να πουλήσουμε τον χώρο και να τον κάνουμε αποθήκη. Εμείς προτιμάμε να συνεργαστούμε με τον Παγκύπριο και να κάνουμε κάτι που χρειάζεται η Ομογένεια και η περιοχή», ανέφερε ο κ. Αργυρίου.

Στη δική του τοποθέτηση, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος αποτέλεσε τον «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στον Παγκύπριο και την Mega Contracting Group, έκανε λόγο για ένα έργο - ορόσημο που θα περάσει από γενιά σε γενιά για τους ομογενείς.

«Είναι μια ευκαιρία για εμάς να έχουμε αυτό το θέατρο και να είναι δικό μας. Να μείνει παρακαταθήκη για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και να αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ομογένεια, αλλά και για όλη την κοινότητα. Υποστηρίζω το θέατρο ‘Νίκος Μούγιαρης’ και είναι σημαντικό να υλοποιηθεί. Το αξίζουμε», είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, ενώ ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Φαίδωνος - Βαντέ, μετέφερε τη στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης στο εγχείρημα.

«Ο Παγκύπριος είναι συνηθισμένος στα εντυπωσιακά και φιλόδοξα σχέδια για αυτό πιστεύουμε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, με τη βοήθεια και της Mega Contracting Group και του δημοτικού συμβούλου Κώστα Κωνσταντινίδη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Σωματείων, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο οποίος τόνισε πως «η Ομοσπονδία θα το υποστηρίξει στο μέγιστο που μπορεί την κατασκευή του θεάτρου, γιατί είναι κάτι που χρειάζεται η Ομογένεια».

Εθνικός Κήρυξ

Το μεγάλο όνειρο της ελληνοκυπριακής ομογένειας, επί του παρόντος σε γραφική απεικόνιση. Η είσοδος και ο κυρίως χώρος του θεάτρου «Νίκος Μούγιαρης». Το προσεχές Κοινοτικό Συμβούλιο θεωρείται κρίσιμο για να προχωρήσει το έργο (Φωτογραφία: Ιστοσελίδα Παγκυπρίου).

Εκ μέρους των καλλιτεχνών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Χορωδίας του Παγκυπρίου, Φύτος Στράτης, τόνισε πως οι Κύπριοι έχουν ανάγκη έναν τέτοιο χώρο.

«Παίζουμε σε χώρους που δεν είναι απλώς αισθητικά άσχημοι, αλλά δεν πληρούν τις καλλιτεχνικές προϋποθέσεις και τους όρους ασφαλείας. Επιπλέον, υπάρχει και σημαντικό οικονομικό κόστος», δήλωσε ο κ. Στράτης, ενώ ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Λοϊζίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εγχείρημα ανέγερσης ιδιόκτητου θεάτρου, το οποίο θεωρεί «ότι θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα».

Τέλος, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Mega Contracting Group, Τατιάνα Κωνσταντινόπλ, αναφέρθηκε αναλυτικά στις διαδικασίες που επίκεινται, εκφράζοντας την άποψη πως οι όποιες αντιρρήσεις θα έγκεινται κυρίως στην άγνοια για το έργο και θα μπορούν να καμφθούν, εάν απαντηθούν σωστά.

«Μιλάμε για θέατρο, για ένα όμορφο κτίριο που θα στεγάσει οικογένειες στην Αστόρια. Ηδη, ξεκινήσαμε διαδικασία υπογραφών. Οι κατάλληλες απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν στα δυο κοινοτικά συμβούλια, στις 5 Ιουνίου και τον Σεπτέμβριο».