GR US

Σωτήρια δωρεά Ιδρύματος Νιάρχου στην Υγεία

Ευρωκίνηση

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΝ κ. Ανδρέας Δρακόπουλος (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ).

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ΙΣΝ, για την πρωτοβουλία του ιδρύματος «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα», δήλωσε: «Η Υγεία είναι βασικό και αναγκαίο αγαθό για κάθε Πολίτη και είμαστε τυχεροί και υπερήφανοι που βρισκόμαστε στη θέση που είμαστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε για μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική Δημόσια Υγεία, μια πιο ανθρώπινη Κοινωνία».

Επιπλέον ο κ. Δρακόπουλος πρόσθεσε: «Για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πέρασαν 10 χρόνια από το 2007 όταν και υπογράψαμε το τότε Μνημόνιο Συνεργασίας μέχρι την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου στην Ελληνική Κοινωνία το 2017. Πέρα από την επιτυχία του ίδιου του Κέντρου, το οποίο ήδη έχουν επισκεφθεί και χαρεί εκατομμύρια επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα βασικό στοιχείο αυτής της επιτυχίας ήταν -και παραμένει- η άψογη συνεργασία σε όλες τις φάσεις και πτυχές της δημιουργίας και εκτέλεσης του έργου, μέσα σε ένα κλίμα διαφάνειας, επαγγελματισμού, κοινού οράματος, μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού και τομέα, για έναν κοινωφελή σκοπό. Είναι ακριβώς αυτό το πνεύμα συνεργασίας στο οποίο προσβλέπουμε και με τις νέες δωρεές στο χώρο της Υγείας που από κοινού ξεκινάμε να υλοποιούμε σήμερα. Στα πρώτα αυτά βήματα, όλα όσα έχουμε δει μας προδιαθέτουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο να ελπίζουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση και αυτής της νέας δωρεάς μας».

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Δρακόπουλου: «Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, Αρχικά, θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλων μας στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την φιλοξενία σας σήμερα. Σχεδόν 13 μήνες από την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Ελληνική Κοινωνία, σήμερα βρισκόμαστε πάλι στην ευχάριστη θέση να προχωράμε σε ακόμη μία κομβικής σημασίας δωρεά προς όφελος όλων των συνανθρώπων μας. Οπως πάντα, έτσι και τώρα, θέλω να ευχαριστήσω τον θείο μου και Ιδρυτή του Ιδρύματός μας, χάρη στον οποίο μπορούμε και προσφέρουμε με αντίστοιχες δωρεές στην Ελλάδα και παγκοσμίως, πάντοτε προς όφελος της κοινωνίας. Χωρίς τον εκλιπόντα Σταύρο Νιάρχο δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να παρακολουθήσουμε μαζί ένα σύντομο βίντεο για τις νέες δράσεις που ξεκινάμε από σήμερα να υλοποιούμε. Για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πέρασαν 10 χρόνια από το 2007 όταν και υπογράψαμε το τότε Μνημόνιο Συνεργασίας μέχρι την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου στην Ελληνική Κοινωνία το 2017. Πέρα από την επιτυχία του ίδιου του Κέντρου, το οποίο ήδη έχουν επισκεφθεί και χαρεί εκατομμύρια επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα βασικό στοιχείο αυτής της επιτυχίας ήταν -και παραμένει- η άψογη συνεργασία σε όλες τις φάσεις και πτυχές της δημιουργίας και εκτέλεσης του έργου, μέσα σε ένα κλίμα διαφάνειας, επαγγελματισμού, κοινού οράματος, μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού και τομέα, για έναν κοινωφελή σκοπό.

Ευρωκίνηση

Από την τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση δωρεάς για την αναβάθμιση και ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το σύμφωνο υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Είναι ακριβώς αυτό το πνεύμα συνεργασίας στο οποί ο προσβλέπουμε και με τις νέες δωρεές στο χώρο της Υγείας που από κοινού ξεκινάμε να υλοποιούμε σήμερα. Στα πρώτα αυτά βήματα, όλα όσα έχουμε δει μας προδιαθέτουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο να ελπίζουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση και αυτής της νέας δωρεάς μας. Και, ναι, το έργο είναι -και αυτό- αρκετά πολύπλοκο, αφού περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων νοσοκομείων, στην Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη, ένα καινούριο κτίριο που θα φιλοξενήσει και τη Νοσηλευτική Εδρα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα, την παροχή εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού, την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, τη εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τα έργα υποδομών που περιλαμβάνονται στη νέα μας μεγάλη δωρεά θα σχεδιάσει ο φίλος της χώρας μας, διακεκριμένος Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano, γνωστός για την ιδιαίτερη ευαισθησία του προς το φυσικό περιβάλλον αλλά και τους τελικούς χρήστες των έργων του. Πιστεύουμε ότι θα ανταπεξέλθουμε με επιτυχία και σε αυτό το εγχείρημα. Η Υγεία είναι βασικό και αναγκαίο αγαθό για κάθε Πολίτη και είμαστε τυχεροί και υπερήφανοι που βρισκόμαστε στη θέση που είμαστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε για μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική Δημόσια Υγεία, μια πιο ανθρώπινη Κοινωνία.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους και συνεργάτες μου στο Ιδρυμά μας, με σκληρή δουλειά συνεχίζουμε όσο μπορούμε να συνεισφέρουμε για ένα καλύτερο αύριο... Ευχαριστούμε».

Τσίπρας: Πολύ σημαντική μέρα για τους πολίτες της χώρας

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Ανδρέα Δρακόπουλο και όλους τους συνεργάτες του, γιατί πιστεύω ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Και αυτό διότι η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πέρα από μια πράξη κοινωνικής ευθύνης είναι -τολμώ να πω- και μια μεγάλη επένδυση» η πρώτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, για την πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα». Ο πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαίωσε πως το ποσό, «που μπορεί να αγγίξει και τα 250 εκ. ευρώ», από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος «θα πιάσει τόπο. Διότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό, το συντομότερο δυνατόν και με τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τους πολίτες».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε, «πλέον στην Ελλάδα, έχει πάψει να θεωρείται η στήριξη της Δημόσιας Υγείας, περιττό δημοσιονομικό βάρος. Εχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια, η συρρίκνωση και η υποβάθμιση των δομών και υπηρεσιών υγείας. Και έχει ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία». «Τα τελευταία χρόνια, η στενή συνεργασία μας στον τομέα της Υγείας, έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός και ανέφερε πως «με τη δωρεά ύψους 14 εκατομμυρίων έχουν αποκτηθεί και παραδοθεί 143 ασθενοφόρα οχήματα, τα οποία έχουν ήδη κατανεμήθηκαν πανελλαδικά και εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών».

Ευρωκίνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ανδρέα Δρακόπουλο. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

«Σε αυτά τα οχήματα περιλαμβάνονται και οι κινητές μονάδες, που είναι απολύτως απαραίτητες, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Και ανάμεσα σε αυτές πλέον, υπάρχουν και οι κινητές μονάδες νεογνών που αποτελούσαν πραγματική ανάγκη ειδικά για περιοχές της Περιφέρειας, που δυστυχώς ποτέ δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «παραδόθηκαν δέκα γραμμικοί επιταχυντές στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας και στο Θεαγένειο -Νοσοκομείο- Θεσσαλονίκης, για τις ανάγκες των καρκινοπαθών».

Ευρωκίνηση

Τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση δωρεάς για την αναβάθμιση και ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Επιπλέον, προχώρησαν ήδη, ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις, όπως η αγορά αξονικών τομογράφων σε δημόσια νοσοκομεία και αναφέρω ενδεικτικά το ΚΑΤ, τον ‘Ερυθρό Σταυρό’, το ‘Σωτηρία’. Νοσοκομεία, δηλαδή, που καθημερινά δέχονται εκατοντάδες επισκέπτες. Χιλιάδες πολίτες, επισκέπτονται αυτά τα νοσοκομεία. Και τέλος, έχουν προχωρήσει στοχευμένες κτηριακές παρεμβάσεις, ο περαιτέρω εξοπλισμός νοσηλευτικών μονάδων, η παροχή επιπλέον κινητών ιατρικών μονάδων για εξετάσεις πληθυσμού, ιδιαίτερα της υπαίθρου, καθώς και η χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός πριν ολοκληρώσει την ομιλία του με το «όπως φαίνεται λοιπόν, αυτά ήταν μονάχα η αρχή. Ενα μεγάλο ευχαριστώ και εύχομαι πραγματικά να βρει μιμητές αυτή η προσπάθεια και αλλού. Να είστε καλά».

Συνάντηση Δρακόπουλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Παυλόπουλος: Εμβληματικές διαστάσεις η ευεργεσία του ΙΣΝ

Νωρίτερα από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ο πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία και του μέλος της Εκτελεστικής Διοίκησης Β. Κασκαρέλης. Η συνάντησή τους έγινε σε πολύ θερμό κλίμα με τους δύο άνδρες να δείχνουν ο ένας την εκτίμησή του και τον σεβασμό του στον άλλο και ιδιαίτερα ο κ. Παυλόπουλος αναγνωρίζοντας την προσφορά του Ιδρύματος και του κ. Δρακόπουλου στην Ελλάδα.

Ευρωκίνηση

Από την εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου, στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι κ. Σπύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος και Αλέξης Τσίπρας. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ενημερώθηκε εκτενώς για τις δράσεις του ΙΣΝ καθώς και για τη νέα δωρεά του Ιδρύματος, στη συνέχεια τόνισε: «Από τις πολυάριθμες και πολύ σημαντικές δωρεές οφείλω να αναφέρω, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το Κέντρο Πολιτισμού και την εν εξελίξει προσφορά για την υγεία στην Ελλάδα. Μένω σε αυτή γιατί μέσα στην συγκυρία στην οποία γίνεται, είναι μια προσφορά η οποία αφορά τη στήριξη του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Γιατί πάσχει το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας. Και στηρίζοντας το κοινωνικό κράτος, στηρίζετε την κοινωνική συνοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται» υπογράμμισε αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος και στη συνέχεια σημείωσε ότι «υπό τα δεδομένα αυτά, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος όχι απλώς συνεχίζει, αλλά δίνει ακόμη πιο εμβληματικές διαστάσεις στην παράδοση των εθνικών μας ευεργετών. Και θυμίζω ότι αυτή η παράδοση ήταν εκείνη, η οποία βοήθησε το νεότερο ελληνικό κράτος και το λαό μας σε κρίσιμες στιγμές να αντιμετωπίσουν υπαρξιακές προκλήσεις για τον τόπο».

Ευρωκίνηση

Τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση δωρεάς για την αναβάθμιση και ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φιλοξενία και τα θερμά λόγια και πρόσθεσε ότι «εμείς πάντα λέμε, εδώ και 22 χρόνια που υπάρχουμε, ότι ποτέ δεν αναπληρώνουμε το κράτος, απλώς συμπληρώνουμε. Και αισθανόμαστε πολύ τυχεροί και υπερήφανοι που μπορούμε και βοηθάμε. Και ελπίζουμε και άλλοι να ακολουθούν το παράδειγμα, όσο ο καθένας μπορεί, γιατί, όπως είπατε, βρισκόμαστε σε μία κρίση σαν χώρα. Και οι συνεργασίες χρειάζονται σε όλα τα φάσματα. Μόνο με σωστές συνεργασίες, με διαφάνεια, με σκληρή δουλειά, με αποτελεσματικότητα μπορεί να πάει μπροστά η κοινωνία, και αυτό το οποίο είπατε, το κοινωνικό κράτος, το οποίο λέμε και εμείς, μία ανθρώπινη κοινωνία». Στη συνέχεια ο κ. Δρακόπουλος αποχώρησε για να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα».

Ευρωκίνηση

Τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση δωρεάς για την αναβάθμιση και ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι πραγματικό ευτύχημα για τη χώρα μας το γεγονός ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων Ελλήνων ευεργετών οι οποίοι με τη δράση και την προσφορά τους σφράγισαν την εποχή τους και ωφέλησαν τον τόπο μας.

Με τις δράσεις του στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της πρόνοιας, και, τώρα, και της Υγείας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει καταγραφεί πλέον στη συνείδηση των Ελλήνων ως ένας οργανισμός με ανεκτίμητη προσφορά και κοινωνικό έργο στην πατρίδα μας.

Με τη σημερινή υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Υγεία, το Ελληνικό Κράτος αποκτά πλέον έναν πολύτιμο αρωγό στην προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι υποδομές δημόσιας υγείας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Θέλω και προσωπικά να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχος, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, για τη μεγάλη του δωρεά και εύχομαι ειλικρινά η σπάνια αυτή πρωτοβουλία του να βρει κι άλλους μιμητές. Δεν κάνω αυτήν την επισήμανση τυχαία. Θεωρώ ότι πολίτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια θα έπρεπε ήδη να πρωταγωνιστούν με ανάλογες πρωτοβουλίες στην εθνική προσπάθεια να σταθεί η χώρα ξανά στα πόδια της».

Ευρωκίνηση

Προτού μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο του ΔΣ του Ιδρύματος, Βασίλη Κασκαρέλη, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ευρωκίνηση

Τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση δωρεάς για την αναβάθμιση και ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ευρωκίνηση

Τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση δωρεάς για την αναβάθμιση και ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ευρωκίνηση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζει τον κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, ενώ δίπλα του διακρίνεται ο πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Σπύρος Νιάρχος και αμυδρά τρίτος ο κ. Γιώργος Αγουρίδης μέλος του ΔΣ και νομικός σύμβουλος του ΙΣΝ. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ευρωκίνηση

Τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση δωρεάς για την αναβάθμιση και ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ευρωκίνηση

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΝ κ. Ανδρέας Δρακόπουλος (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ).