GR US

Στον αείμνηστο Αλεξ Σπανό το «2019 Oxi Service Award» (βίντεο)

Αssociated Press

O Αλεξ Σπανός σε στιγμιότυπο από το 1993 (AP Photo/Tim Boyle, File).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο αείμνηστος ομογενής, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Αλεξ Σπανός (Alex G. Spanos) θα τιμηθεί, μετά θάνατον, για την προσφορά του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το «2019 Oxi Service Award» σε μια ειδική τελετή που θα λάβει χώρα στο Εθνικό Μνημείο Θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουάσιγκτον, στις 24 Οκτωβρίου 2019.

Η συγκεκριμένη τελετή αποτελεί μέρος των βραβείων «Washington Oxi Day Foundation Courage and Service Awards».

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Γκας Σπανός

Ο Αλέξ Σπανός έφυγε από το Κολέγιο για να καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στις 9 Φεβρουαρίου του 1942, στα 18 του χρόνια. Ονειρό το ήταν να γίνει πιλότος και αφού πέρασε τις απαιτούμενες εξετάσεις έγινε δεκτός για εκπαίδευση ως δόκιμος.

Αρχικά μετατέθηκε στο Lincoln Army Air Field της Νεμπράσκα και έπειτα στο Wayne State College κοντά στην Sioux City, όπου έδρευε ένα από τα προγράμματα εκπαίδευσης δόκιμων πιλότων της Π.Α. των ΗΠΑ. Εγινε αξιωματικός πτήσης.

Αλλά στα μισά της εκπαίδευσής του, υπήρξε μία απροσδόκητη σειρά γεγονότων που δεν τον άφησαν να ολοκληρώση την εκπαίδευσή του. Ηταν κάτι που του στοίχισε. Ηθελε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του και μετατέθηκε στα «B-29», όπου έγινε πυροβολητής και βρέθηκε στο Drew Field στην Τάμπα της Φλόριδα.

Μετείχε σε αρκετές αποστολές και στο τέλος του Πολέμου μετατέθηκε στο Turner Army Airfield στο Αλμπανι της Τζόρτζια και έπειτα στο Naval Air Station στη Σάντα Ανα. Η θητεία του ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 1946, οπότε επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση στο Στόκτον.

Οντας το ένα απί τα έξι παιδιά Ελλήνων μεταναστών, δεν είχε εύκολα χρόνια. Γεννήθηκε το 1923. Χρόνια μετά ωστόσο κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα ώστε να αποκτήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των San Diego Chargers, το 1984. Τα επόμενα 10 χρόνια εξαγόρασε και τις περισσότερες από τις εναπομείνασες μετοχές.

Oταν υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία και είχε εγκατασταθεί στο Ντρου Φιλντ της Τάμπα γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του. Μετά από φλερτ εξ αποστάσεως, ο Αλεξ και η Φαίη παντρεύτηκαν το 1948 στο Τάρπον Σπρινγκς.

Μετά τον γάμο εγκαταστάθηκαν στο Στόκτον της Καλιφόρνιας όπου εργάστηκαν ο ένας στο πλευρό του άλλου στην κουζίνα του «Roma Lunch Bakery», το οποίο ανήκε στον πατέρα του Αλεξ.

Το νεαρό ζευγάρι άρχισε να χτίζει την οικογένειά του και καλωσόριζαν στην ζωή τους τα παιδιά τους, Ντιν (Dean), Ντέα (Dea), Αλέξη (Alexis) και Μιχάλη (Michael).

Ο Αλεξ Σπανός, υπήρξε ιδρυτής, μεταξύ άλλων, της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων «A.G. Spanos». Γιος Ελλήνων μεταναστών, ξεκίνησε την καριέρα του ως αρτοποιός, αλλά το 1951 χρησιμοποίησε ένα δάνειο ύψους 800 δολαρίων για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τα κέρδη του για να επενδύσει σε ακίνητα.

Σήμερα, η «Α.G. Spanos» είναι μια από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κατοικιών της Αμερικής και μία από τις μεγαλύτερες οικογενειακές εταιρείες κατασκευής και διαχείρισης ακινήτων στις ΗΠΑ. Εχει χτίσει περισσότερες από 120.000 μονάδες σε 19 πολιτείες.

Ο Σπανός είχε συνεισφέρει εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές για σχολεία, νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα, ενώ το 2008 είχε λάβει και το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Προηγούμενοι Ελληνοαμερικανοί οι οποίοι τιμήθηκαν με το «Oxi Service Award»

  • Αλεξάντερ Μάρτιν Γεωργιάδης – Alexander Martin Georgiades (2018)
  • Γιώργος Πόσας – George Possas (2017)
  • Συνταγματάρχης Γιώργος Σταυρίδης – Colonel George Stavridis (2016)
  • Τζέιμς Μοσχοβίτης – James Moshovitis (2015)
  • Ταγματάρχης Νικόλας Μπούρας και Τζέιμς Μπούρας – Major Nicholas J. Bouras and James J. Bouras (2014)
  • Αντισυνταγματάρχης Κρίστοφερ Μεχίελ – Lt. Colonel Christopher Mehiel (2013)
  • Ταξίαρχος Μάικ Κόκινος – Brigadier General Mike P. Cokinos (2012)
  • Αντριου Αθενς – Andrew Athens (2011)