GR US

Στον «Κουρέα της Σεβίλλης» στη ΜΕΤ το ντεμπούτο της Καρολίνας Πηλού

Αssociated Press

Εύθυμη και σε φωτεινό σκηνικό η παραγωγή του Κουρέα της Σεβίλλης στη ΜΕΤ. Εδώ στιγμιότυπο από παλαιότερη παράσταση. Ken Howard/Metropolitan Opera.

Του Φώτη Καλιαμπάκου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες του ρεπερτορίου και ταυτόχρονα μια από τις πιο ευχάριστες και «φωτεινές» παραγωγές της MET θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου το ντεμπούτο της νεαρής Ελληνίδας μέτζο-σοπράνο Καρολίνας Πηλού στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης, στο ρόλο της Μπέρτα στη διάσημη όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι: «Ο Kουρέας της Σεβίλλης».

Πρόκειται για ένα πραγματικό αριστούργημα της κωμικής όπερας, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Pierre Beaumarchais, το οποίο μετά την πρεμιέρα το 1775 είχε απαγορευτεί μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση, αφού σε αυτό οι «αστοί» υπηρέτες με διάφορα έξυπνα τεχνάσματα καταφέρνουν όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και καμιά φορά να επιβάλουν τις επιθυμίες τους στους αριστοκράτες.

Αssociated Press

Εύθυμη και σε φωτεινό σκηνικό η παραγωγή του Κουρέα της Σεβίλλης στη ΜΕΤ. Εδώ στιγμιότυπο από παλαιότερη παράσταση. Ken Howard/Metropolitan Opera.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του διάσημου «Κουρέα» έγινε στο θέατρο «Αρτζεντίνα» της Ρώμης στις 20 Φεβρουαρίου 1816, ενώ ήταν και από τις πρώτες όπερες που παίχτηκαν και στον ελληνικό χώρο, αρχικά στην Κέρκυρα το 1833 και αργότερα στην Ερμούπολη της Σύρου και την Αθήνα.

Η όπερα έχει και pre-quel, τους «Γάμους του Φίγκαρο», στο οποίο είχε στηριχτεί λίγες δεκαετίες πριν το ομώνυμο κορυφαίο αριστούργημα του Μότσαρτ, καρπός της συνεργασίας του με το Λορέντσο Ντα Πόντε, το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1786! Στη σειρά της εξέλιξης της πλοκής της ιστορίας αλλά και της δημιουργίας των θεατρικών έργων του Beaumarchais, ο «Κουρέας της Σεβίλλης» (1775) προηγείται των «Γάμων του Φίγκαρο» (1781), το οποίο αποτελεί συνέχειά του.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η κ. Καρολίνα Πηλού.

Η παραγωγή της Μετροπόλιταν είναι φωτεινή, με ανοιχτά χρώματα, άνθη και έπιπλα εποχής και έχει και ένα ιδιαίτερο πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: με ράμπες που έχουν τοποθετηθεί πάνω από τον χώρο της ορχήστρας η σκηνή προεκτείνεται ως τις αρχές τις πλατείας και έτσι οι τραγουδιστές βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το κοινό της πλατείας.

Η Ελληνίδα τραγουδίστρια έχει την τύχη, να συνεργάζεται, ήδη, μια και οι πρόβες έχουν ξεκινήσει, επί σκηνής με κορυφαίους συναδέλφους της, με τον Peter Mattei να ηγείται ενός εξαιρετικού καστ, στο ρόλο του Φίγκαρο.

Ο σπουδαίος Σουηδός βαρύτονος, που έχει αναλάβει αυτόν το ρόλο και στο παρελθόν, είχε μαγέψει πέρσι με την ερμηνεία του στο «Τραγούδι του Αστρου του Δειλινού» («Lied an den Abendstern») του βαγκνερικού Τανχόιζερ, (στην τελευταία του δυστυχώς κοινή εμφάνισή του με τον κορυφαίο τενόρο Jothan Botha που έφυγε από τη ζωή τον προηγούμενο Σεπτέμβρη).

Cameras

Εύθυμη και σε φωτεινό σκηνικό η παραγωγή του Κουρέα της Σεβίλλης στη ΜΕΤ. Karen Almond/Metropolitan Opera

Παλαιότερα είχε διακριθεί, μεταξύ άλλων, στους ομώνυμους πρωταγωνιστικούς ρόλους στον «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ και τον «Ευγένιο Ονιέγκιν» του Τσαϊκόφσκι, στον οποίο θα επανέλθει και στη φετινή σεζόν, ενώ είχε ερμηνεύσει και τον Κόντη Αλμαβίβα στους «Γάμους του Φίγκαρο». Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας υπάρχει επίσης στον «Κουρέα της Σεβίλλης», αυτή τη φορά για τενόρο, και θα τον μοιραστούν στη σειρά των παραστάσεων ο Μεξικανός Javier Camarena και ο Ρώσος Dmitry Korchak.

Η αγαπημένη, του νεαρού στην περίπτωση του Ροσσίνι, Κόμη, διεκδικείται και από τον ηλικιωμένο Μπάρτολο τον οποίο υποδύεται ο Ιταλός μπασοβαρύτονος Maurizio Muraro και για μία μόνο παράσταση ο Κολομβιανός μπάσος Valeriano Lanchas. Στο ρόλο του Ντον Μπαζίλιο ο Ρώσος μπάσος Mikhail Petrenko και επίσης για μία εμφάνιση στις 21 Ιανουαρίου ο Νεοϋορκέζος Oren Gradus.

Cameras

Εύθυμη και σε φωτεινό σκηνικό η παραγωγή του Κουρέα της Σεβίλλης στη ΜΕΤ. Εδώ στιγμιότυπο από παλαιότερη παράσταση. Ken Howard/Metropolitan Opera.

Mήλον της έριδος μεταξύ των ανδρών της όπερας, στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ροζίνα, η Νοτιοαφρικανή σοπράνο Pretty Yende. Η Μπέρτα το ρόλο της οποίας θα αναλάβει η Καρολίνα Πηλού είναι η υπηρέτρια του γηραιού Μπάρτολο, συμμετέχει σε πολλά από τα ευτράπελα επί σκηνής και στην αστεία σόλο άριά της παραπονιέται που κανείς άντρας πια δεν την κοιτάει, αφού τα χρόνια πέρασαν και αναλαμβάνει να βάλει τάξη στο σπίτι μετά την περιβόητη σκηνή του ξυρίσματος, η άρια από την οποία είναι πασίγνωστη: «Figaro, Figaro, Figaro».

Ολη τη σειρά των παραστάσεων, η οποία ξεκινά στις 9 Ιανουαρίου και συνεχίζεται μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου θα διευθύνει ο Ιταλός Maurizio Benini. Πέραν από την ελληνική συμμετοχή, την ποιότητα των συντελεστών, ιδιαίτερα του Mattei, και τη «δροσιά» της όμορφης παραγωγής, η εύθυμη και μελωδική όπερα ενδείκνυται και για την εισαγωγή των νεότερων γενεών στο μαγικό κόσμο του λυρικού θεάτρου. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 25 δολάρια και οι θέσεις που αντιστοιχούν στα φτηνότερα από αυτά, στο family circle, είναι μεν ψηλά, αλλά έχουν πανοραμική θέα και υπέροχη ακουστική.