GR US

Συγκίνηση και ιστορικές μνήμες στο «Ουζερί Τσιτσάνης» (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ Archive

Από την πρεμέρια της ταινίας «Ουζερί Τσιτσάνης».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ελληνικός τίτλος της ταινίας του Μανούσου Μανουσάκη, η αμερικανική πρεμιέρα της οποίας έγινε την Κυριακή το μεσημέρι στο Directors Guild of America Theater στο Μανχάταν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, είναι εν μέρει παραπλανητικός.

Η ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» («Cloudy Sunday» ο τίτλος στα Αγγλικά) μπορεί βέβαια να είναι γεμάτη από τη μουσική του σπουδαίου Ελληνα συνθέτη και να αναφέρεται, με ελεύθερο βέβαια τρόπο «κινηματογραφική αδεία», σε περιστατικά από τη ζωή του στα χρόνια της Κατοχής, όμως το έργο είναι στην ουσία μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, η τραγική ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, η οποία, με απάνθρωπο τρόπο που δεν τον χωρά ο ανθρώπινος νους, εξοντώθηκε από την εγκληματική μανία των Ναζί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά αποτελεί συχνά πηγή έμπνευσης του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και γενικά η ελληνική κοινή γνώμη μάλλον ελάχιστα γνωρίζει για την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων, θέμα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια τουλάχιστον ήταν σχεδόν ταμπού και δεν απασχολούσε την ελληνική κοινή γνώμη, θα αρκούσε για να τραβήξει η ταινία την προσοχή, φαίνεται όμως ότι η υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα της ταινίας, την κάνει να μη χρειάζεται τέτοιου είδους επιπλέον επιχειρήματα.

Το κοινό που γέμισε ασφυκτικά τον κινηματογράφο της 57ης οδού με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυά του, καθώς αποθέωνε με χειροκροτήματα στο τέλος της ταινίας, υπό τους ήχους της «Συννεφιασμένης Κυριακής», τον διακεκριμένο Ελληνα δημιουργό που παρέστη στην προβολή.

Cameras

Από την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης».

Ετσι αισθάνθηκαν επίσης, όπως εκμυστηρεύτηκαν κατά τις εισαγωγικές τους ομιλίες, όταν είδαν για πρώτη φορά την ταινία τόσο ο Jimmy Demetro ο οποίος αμέσως την ενέταξε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όσο και ο πρόεδρος του Αμερικανικού Συλλόγου Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας Solomon Asser, ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης, και εκ μέρους της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Σεφαρδιτών, της δεξίωσης προς τιμήν του Μανούσου Μανουσάκη, η οποία προηγήθηκε της προβολής.

Σε αυτήν, μεταξύ πολλών άλλων, παρέστησαν η πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη κ. Αικατερίνη Μπούρα, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρέσβης επί τιμή κ. Λουκάς Τσίλας, πολυάριθμοι παράγοντες της Ομογένειας, καθώς και κάποιοι απόγονοι των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στη Θεσσαλονίκη.

Cameras

Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης.

Ενας από αυτούς συνόψισε στο τέλος της εκδήλωσης με τον αρμόζοντα λιτό τρόπο τα συναισθήματα όλων των παρευρισκομένων, όταν απευθυνόμενος προς τον σκηνοθέτη και εμφανώς συγκινημένος είπε απλά: «Σας ευχαριστώ. Οι γονείς μου ήταν σε ένα από αυτά τα τραίνα» (που μετέφεραν τους Θεσσαλονικείς Εβραίους στο Αουσβιτς).

Η ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» στην οποία θα επανέλθουμε με αφορμή και τη συνέντευξη του σκηνοθέτη για την ταινία και όχι μόνο, στον «Εθνικό Κήρυκα», θα προβληθεί δύο ακόμα φορές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και με βεβαιότητα θα αποζημιώσει όλους, όσοι θα έχουν την ευκαιρία να τη δουν. Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ στο Bow Tie Manhasset Cinema και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, επίσης στις 7 το βράδυ, στο Museum of the Moving Image στην Αστόρια.

Επίκαιρα ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Επίσης, την Τετάρτη και την Κυριακή σε δύο άλλους χώρους, το Cinepolis Chelsea Cinema και το ΝΥΙΤ Auditorium θα παρουσιαστούν μαζί δύο ντοκιμαντέρ που αφορούν τα δύο φλέγοντα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ζητήματα. Την οικονομική κρίση και το προσφυγικό.

Στο πρώτο ο Τάκης Βαρδάκος μας δείχνει τη σκληρή πραγματικότητα της «Αθήνα(ς) από τα Κάτω», τους άστεγους εκείνους που καταφεύγουν στα συσσίτια, τους «νεόπτωχους» της πικρής πραγματικότητας των τελευταίων ετών.

Στο δεύτερο, η Δάφνη Ματζιαράκη στρέφει την κάμερά της προς τον ανθυποπλοίαρχο του Λιμενικού Κυριάκο Παπαδόπουλο και το πλήρωμά του, καθώς εκείνοι σώζουν ανθρώπους που κινδυνεύουν στα ανοιχτά της Λέσβου.