GR US

Συνέντευξη με τον κ. Γεώργιο Στασινάκη, Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Ν. Καζαντζάκη

Εθνικός Κήρυξ

Ο κ. Γεώργιος Στασινάκης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη είναι ένα ανεξάρτητο πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1988 στη Γενεύη μετά από επιθυμία της Ελένης Καζαντζάκη και του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά της Κρήτης.

Ο Γεώργιος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη δράση του σωματείου αλλά και για την ανάγκη της εξάπλωσης του έργου του Ελληνα συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή.

«Λένε τον Καζαντζάκη ανθέλληνα και είναι εντελώς το αντίθετο. Σε μια διάλεξη που έδωσα στο Τορόντο ανέφερα κάποια αποσπάσματα από τα έργα του: ‘Αρχίσαμε να μιλάμε για την πατρίδα και τον παρακάλεσα να μου πει πότε θα ταξιδέψει στην Ελλάδα. Χαμογέλασε. Μα δεν έχω φύγει καθόλου, απάντησε. -Και η Ελλάδα; -Η Ελλάδα είναι μεγάλη μάνα. Δεν έχει σημασία κι αν βρίσκομαι μακριά της. Την Ελλάδα την έχω μέσα μου και πιο πολύ την Κρήτη. Είτε εδώ είτε αλλού η Ελλάδα με ακολουθεί παντού και πάντα. Να είσαστε ευτυχισμένος που είσαστε Ελληνας’».

Ο Γεώργιος Στασινάκης δούλεψε για πολλά χρόνια ως νομικός σύμβουλος στο CERN στη Γενεύη, υπεύθυνος για νομικά, διοικητικά και πολιτικά θέματα. Εκεί, γνώρισε την Ελένη Καζαντζάκη η οποία του πρότεινε να φτιάξουν ένα σύλλογο φίλων του Καζαντζάκη. «Μου είπε θυμάμαι: ‘Δεν γίνεται τίποτα με το Καζαντζάκη, δεν μελετάται τίποτα. Φτιάξε ένα σύλλογο φίλων του Καζαντζάκη εδώ’. Ετσι ιδρύθηκε η εταιρεία παρουσία της Ελένης με σκοπό να προωθήσουμε το έργο του. Ξεκινήσαμε τριάντα άτομα τότε και σήμερα έχουμε φτάσει 9144 μέλη σε 131 χώρες. Υπάρχουν τοπικά τμήματα σε κάθε χώρα και μάλιστα σε ορισμένες χώρες έχουμε τέσσερα και πέντε τμήματα. Ακόμη και στο Ουζμπεκιστάν» θα πει ο κ. Στασινάκης.

-Ποιος διαβάζει Καζαντζάκη εκεί;

«Ελληνες έχει μόνο στην Τασκένδη. Παλιοί πολιτικοί πρόσφυγες, ελάχιστοι. Αυτοί που ενδιαφέρονται είναι οι πανεπιστημιακοί γιατί ο Καζαντζάκης πήγε στο Ουζμπεκιστάν το 1929 χωρίς την άδεια του Στάλιν και έγραψε ωραιότατα γράμματα και κείμενα. Οταν τους μίλησα πρώτη φορά για τον Καζαντζάκη και τους είπα τι έκανε εκεί, ενθουσιάστηκαν» μας είπε.

Ο Γεώργιος Στασινάκης έχει ταξιδέψει σε 100 χώρες με δικά του έξοδα.

«Πήγα στο Τουρκμενιστάν μετά από παρέμβαση του πρέσβη στη Μόσχα. Μου είπε ‘δεν έχουμε κανέναν εκεί πώς θα πας;’. Επειδή όμως με είχε τιμήσει ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας του ζήτησα βοήθεια. Ζήτησε το βιογραφικό μου να δει τη διάλεξή μου ‘Καζαντζάκης στην Κεντρική Ασία’. Πήγα και ενθουσιάστηκαν. Είναι κλειστές οι κοινωνίες εκεί και όταν τους πεις κάτι καινούργιο ενδιαφέρονται».

Το σωματείο οργανώνει ταξίδια στους τόπους όπου έζησε ο Καζαντζάκης. Γαλλία, Μόσχα, Ελβετία, Γερμανία, Αίγυπτο, Ουζμπεκιστάν. Οπως ανέφερε ο κ. Στασινάκης, «κάνουμε και πολλές εκδηλώσεις στα σχολεία γιατί οι νέοι στην Ελλάδα αλλά και αλλού δυστυχώς δεν ενδιαφέρονται. Οταν πραγματοποιούμε εκδηλώσεις οι ερωτήσεις που κάνουν συνήθως για τον Καζαντζάκη στην Ελλάδα είναι: αν ήταν άθεος, αν αφορίστηκε, αν ήταν κομμουνιστής και μισογύνης. Στο εξωτερικό ρωτάνε: Η σκέψη του. Αν ζούσε σήμερα τι θα έλεγε για τον κόσμο; Ποια θα ήταν η γνώμη του για τον Ελληνισμό; Ο Θεός και ο Καζαντζάκης και η προστασία της φύσης. Γιατί είχε γράψει για αυτά. Δεν είναι εύκολο πάντα να κινήσεις το ενδιαφέρον αλλά συνεχίζουμε.

Επίσης, διοργανώνουμε παρουσιάσεις με βίντεο, θεατρικές παραστάσεις ενώ έχουμε και τη βοήθεια των τριών φιλμ, ‘Ο Χριστός ξανασταυρώνεται’, ο ‘Ζορμπάς’ και ‘Ο τελευταίος πειρασμός’. Αλλά ποτέ συρτάκι και Ζορμπάς the Greek! Οργανώνουμε συνέδρια για να ανακαλύψουμε νέες πτυχές του έργου του Καζαντζάκη και για να βάλουμε στη θέση τους ορισμένα πράγματα. Τον έλεγαν κομμουνιστή, τον έλεγαν φασίστα, τον έλεγαν ναζιστή».

Η Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη δημοσιεύει κάθε τέσσερις μήνες ένα δελτίο σε 11 γλώσσες ενώ κάθε χρόνο δημοσιεύουν ένα περιοδικό, στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

«Είναι η κριτική ματιά, έχει κείμενα του Καζαντζάκη σε 4 γλώσσες και μια μελέτη για τον Καζαντζάκη στα αγγλικά και περίληψη στις άλλες γλώσσες» τόνισε ο κ. Στασινάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον μεγαλύτερο μελετητή του Καζαντζάκη.

«Ζει στη Νέα Ιερσέη. Είναι ο Πίτερ Μπιεν, αγγλικής καταγωγής, σπεσιαλίστας της αγγλικής φιλολογίας, ο μεγαλύτερος μελετητής και μεταφραστής του Καζαντζάκη».

Στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο υπάρχει η έδρα Καζαντζάκη η οποία διαλύεται «γιατί δεν υπάρχει κανείς πλέον εκεί να την κρατήσει. Δυστυχώς. Στην Κίνα, στον απελευθερωτικό στρατό της Κίνας διδάσκουν Ελληνικά. Στη Μόσχα διδάσκουν Ελληνικά. Εχουμε πολύ κόσμο στη Λατινική Αμερική όπου λατρεύει τον Καζαντζάκη. Στο Μοντεβίδεο υπάρχει το ίδρυμα Τσάκος. Χιλή, Αίγυπτο. Ομως έχουμε δυσκολία στη Δυτική Ευρώπη γιατί οι νέοι δεν ενδιαφέρονται».

Η συνέντευξη έκλεισε με ένα ακόμη απόσπασμα από διάλεξη του κ. Στασινάκη, ο οποίος βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Queens College (Κουίνς Κόλετζ) σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο συγγραφέα.

«Να έχεις ένα σκοπό στη ζωή σου και αυτόν μέρα και νύχτα, με πείνα, δυστυχία, κακοκαιρία, να ανεβαίνεις πιο ψηλά και να τον εκπληρώσεις, να φτάσεις στο ανώτερο στάδιο. Και για τον Καζαντζάκη το ανώτερο στάδιο ήταν ο Θεός, η ελευθερία η απόλυτη».