GR US

Τελετή Λήξης για το 13o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

Εθνικός Κήρυξ

Ο Γιάννης Βάλβης, ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης και η Μαρία Τζομπανάκη στη δεξίωση που ακολούθησε στο Le Skyroom. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ /Βασίλης Βούλτσος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης ολοκλήρωσε το φετινό του πρόγραμμα την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στο «Florence Gould Theater» του Μανχάταν, έπειτα από μια εβδομάδα επιτυχημένων προβολών.

Η τελετή λήξης του φεστιβάλ, εκτός από τα βραβεία για τις ταινίες που προβλήθηκαν, παρουσίασε και ένα μουσικό πρόγραμμα, με θέμα «Ελληνίδες της Νέας Υόρκης τραγουδούν μελωδίες Ελλήνων συνθετών». Επιπρόσθετα, μέρος της τελετής λήξης ήταν και η τιμητική βράβευση του πολυβραβευμένου ομογενή παρουσιαστή ειδήσεων, Ερνι Ανάστος (Ernie Anastos).

«Σας το λέω μέσα από την καρδιά μου, πως είμαι ευγνώμων για αυτή την τιμή» είπε ο Ερνι Ανάστος παραλαμβάνοντας το βραβείο του από την πρόεδρο του Φεστιβάλ Μαρία Τζομπανάκη. «Συγχαρητήρια σε όλους που κατάφεραν να διακριθούν απόψε και να παρουσιάσουν ταινίες από την Ελλάδα. Νομίζω ότι ξέρετε πόσο περήφανος είμαι, που είμαι Ελληνοαμερικανός. Οφείλω τα πάντα στην ελληνική μου ανατροφή και την ελληνική μου οικογένεια», τόνισε ο κ. Ανάστος.

Εθνικός Κήρυξ

Το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης ολοκλήρωσε το φετινό του πρόγραμμα την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ /Βασίλης Βούλτσος

Τη βραδιά παρουσίασε η ηθοποιός και παρουσιάστρια Ειρήνη Μο και οι βραβεύσεις χωρίστηκαν σε δύο βασικές κατηγορίες, αυτές του διεθνούς και του ελληνικού τομέα. Η πρώτη ταινία που βραβεύτηκε ήταν η διεθνής μικρού μήκους ταινία «The Castle» και ακολούθησε η βράβευση της ταινίας «Chopper» του Γιώργου Καψανάκη, που πήρε το βραβείο της καλύτερης διεθνούς ταινίας μικρού μήκους με ελληνική θεματολογία. Καλύτερη διεθνής ταινία με ελληνικό θέμα ανακηρύχθηκε η ταινία «We are not together» σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Νεζάμ.

Επειτα ακολούθησε η βράβευση ταινιών του ελληνικού τομέα. Η Δρ. Μιράντα Κοφινά ανέβηκε στο πόντιουμ για να δώσει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στην ταινία του Κωνσταντίνου Οικονόμου «Incidentally». Το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ κατέκτησε η ταινία των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη τιτλοφορούμενο «Ρωμανιώτες, οι Ελληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων».

Το βραβείο καλύτερου νέου Σκηνοθέτη, κέρδισε η Δήμητρα Παπαδήμα με την ταινία «Ακρα». Η βράβευσή της παρουσιάστηκε από τον περσινό νικητή σε αυτή την κατηγορία, τον σκηνοθέτη Νίκο Περάκη. Μάλιστα ο κ. Περάκης δεσμεύτηκε να μην κρατήσει το χρηματικό έπαθλο που συνόδευε τη βράβευσή του την περσινή χρονιά, αλλά να το εκχωρήσει στο φετινό νικητή.

Εθνικός Κήρυξ

Το κοινό προσέρχεται στην αίθουσα Florence Gould Theater του Fiaf για τις βραβεύσεις και το μουσικό πρόγραμμα της τελετής λήξης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ /Βασίλης Βούλτσος

Η βράβευση της καλύτερης ταινίας για τη φετινή χρονιά έγινε από τον πρόεδρο και ιδρυτή του Ιδρύματος «Αλεξάνδρειον» Nawaf Salameh. Το βραβείο πήγε στην ταινία του Στιβ Κρικρή, «The Waiter».

Παράλληλα με τις βραβεύσεις οι θεατές μπόρεσαν να απολαύσουν και ένα μουσικό κονσέρτο με τραγούδια γραμμένα για γυναίκες και ερμηνευμένα από γυναίκες. Οι ερμηνεύτριες που συμμετείχαν στο κονσέρτο ήταν η Ιλεάνα Εξάρα, η Νατάσα Παντελίδη, η Χριστιάνα Κανδυλιώτη, η Γιάννα Κατσαγεώργη, η Ελένη Ανδρέου και η πρόεδρος του Φεστιβάλ Μαρία Τζομπανάκη. Τις ερμηνεύτριες συνόδευσε στο πιάνο ο Γλαύκος Κοντεμενιώτης.

Ο Μάρκος Δρακωτός, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου -το οποίο συνδιοργανώνει την εκδήλωση- είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» για την πορεία του φεστιβάλ: «Και μόνο αν δει κανείς τους αριθμούς, η απόδοση του φετινού φεστιβάλ ήταν εξαιρετική. Οι πωλήσεις εισιτηρίων ήταν κατά 6 φορές ανώτερες με αυτές της προηγούμενης χρονιάς. Πολλές από τις ταινίες ήταν sold out. Ηδη σχεδιάζουμε την επόμενη χρονιά».

Εθνικός Κήρυξ

Η πρόεδρος του 13ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης κα Μαρία Τζομπανάκη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ /Βασίλης Βούλτσος

Μετά την ολοκλήρωση των βραβεύσεων ακολούθησε δεξίωση στο «Le Skyroom», την αίθουσα εκδηλώσεων στον τελευταίο όροφο του Γαλλικού Ινστιτούτου Fiaf. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Εμπορικός Επίτροπος του Γενικού Προξενείου κ. Γεώργιος Μιχαηλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Ιωάννης Μπουμπούκης, η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, η εκδότρια-διευθύντρια της αγγλόφωνης έκδοσης «The National Herald», Βανέσα Διαματάρη και η Γκρέτα Καματερού.