GR US

Θερμά λόγια και μηνύματα Κ. Μητσοτάκη από την Τάμπα (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παραλαμβάνει το αναμνηστικό δώρο από τον Δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα δήλωσε από την Τάμπα της Φλόριδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του ενώπιον των ομογενών, στο ετήσιο επίσημο δείπνο της AHEPA για τα Θεοφάνεια, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Innisbrook Resort».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έπλεξε το εγκώμιο του ομογενούς ομοσπονδιακού βουλευτή της Φλόριδας, Γκας Μπιλιράκη, για τη συμβολή του στην προώθηση των εξελίξεων για τον αγωγό EastMed, ενώ αναφέρθηκε με θερμά λόγια και στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, για τον οποίο, απευθυνόμενος στο ακροατήριο, είπε πως «είστε πολύ τυχεροί που τον έχετε εδώ».

Επίσης, έκανε αναφορά και σε βασικούς τομείς της έμπρακτης σχέσης των ομογενών με την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χάρης Λαλάκος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, ο ομοσπονδιακός βουλευτής, Γκας Μπιλιράκης, ο πατέρας του και πρώην ομοσπονδιακός βουλευτής, Μάικ Μπιλιράκης, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, ο δήμαρχος Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος και ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, Ελευθέριος Δραμυτινός.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το βασικό στίγμα της ατζέντας της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως «θα εξετάσουμε μαζί τις ακατάλυτες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και προοπτικές σε όλα τα επίπεδα», ξεκαθάρισε όμως ότι θα σταθεί ιδιαίτερα στην τουρκική προκλητικότητα.

«Θα τον ενημερώσω όμως και για τις εξελίξεις στη Ν.Α. Μεσόγειο. Εκεί, όπου δυστυχώς η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες και απειλώντας τη διεθνή σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», ήταν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη, που υπενθύμισε ότι η τουρκική συμπεριφορά στη Λιβύη «έχει ήδη καταδικαστεί από την Αμερική, την Ευρώπη, τη Ρωσία αλλά και όλα τα κράτη της Μεσογείου - από τη Γαλλία, την Κύπρο και την Ελλάδα έως το Ισραήλ και την Αίγυπτο», και συμπλήρωσε πως «όλοι αντιδρούν στις μονομερείς της ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, με την αυγή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα «έχει πλέον βγει από την κρίση», η οποία χαρακτήρισε τη δεκαετία που έφυγε, και κάλεσε τους ομογενείς να σταθούν κοντά στη χώρα καταγωγής τους, είτε επενδύοντας στην Ελλάδα, είτε δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά τους να την επισκεφθούν, διατηρώντας, παράλληλα, την ελληνική γλώσσα. «Οι Ελληνες της Αμερικής, σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα. Γύρισαν πίσω για να πολεμήσουν, αλλά και από εδώ την βοήθησαν υλικά και ηθικά. Δεν την ξέχασαν, όμως, ούτε στην ειρήνη. Πόσα σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα δεν φέρουν τη σφραγίδα των ομογενών μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας επίσης σε ενότητα τους Ελληνες, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με δεδομένη και την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, που πλησιάζει.

Τέλος, αναφορικά με τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας για την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, επαναλαμβάνοντας όμως την πάγια θέση του πως ο νόμος δεν θα έπρεπε να έχει περιορισμούς, αλλά η υποχρέωση της αυξημένης πλειοψηφίας τον ώθησε σε υποχωρήσεις.

Δώρα, έπαινοι και... κρητικοί χοροί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον χώρο του «Innisbrook Resort», όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με τον Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλέξιο, τον ύπατο πρόεδρο της AHEPA, Γιώργο Χωριάτη και τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζο, που τον είχε συναντήσει νωρίτερα. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε, σε ιδιωτική αίθουσα, για λίγα λεπτά, με τον ομοσπονδιακό βουλευτή, Γκας Μπιλιρακη, τον πατέρα του και άλλοτε βουλευτή Μάικλ Μπιλιρακη, τον Κρις Αλαχουζο, τον ύπατο πρόεδρο της AHEPA, Γιώργο Χωριάτη, τον ύπατο ταμία, Σάββα Τσίβικο και τον πρόεδρο της εκδήλωσης, Στίβεν Σακουλά.

Κατά την είσοδό του στον χώρο της εκδήλωσης, χειροκροτήθηκε θερμά από 500 και πλέον ομογενείς, ενώ τόσο αυτός, όσο και η σύζυγός του, Μαρέβα, έλαβαν δώρα από επίσημους εκπροσώπους φορέων.

Ειδικότερα, αναμνηστικά στο πρωθυπουργικό ζεύγος επέδωσαν ο Κρις Αλαχούζος, εκ μέρους του Δήμου του Τάρπον Σπρινγκς, καθώς και ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, Ελευθέριος Δραμυτινός.

Μάλιστα, εκτός από τα δώρα και τις ανθοδέσμες, η έκπληξη του κ. Δραμυτινού στον Πρωθυπουργό και την σύζυγό του ήταν ο κρητικός χορός από το χορευτικό τμήμα, το οποίο καταχειροκροτήθηκε.

Με κολακευτικά λόγια για τον Πρωθυπουργό μίλησαν επίσης τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος όσο και ο Γκας Μπιλιράκης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε επανειλημμένως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Τάρπον Σπρινγκς, μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της AHEPA, Βασίλης Μωσαϊδης.