GR US

Το Θεατρικό Τμήμα του Παγκυπρίου παρουσιάζει την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επίκαιρη όσο ποτέ είναι η τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα» την οποία θα παρουσιάσει το Θεατρικό Τμήμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στη σκηνή του «Queens Theatre the Park» στο Φλάσινγκ.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Λεωνίδας Λοϊζίδης, ο οποίος με μια ομάδα ομογενών και Αμερικανών επαγγελματιών ηθοποιών αντί των εφέ και των μοντέρνων μέσων δίνει την ευκαιρία στον ακροατή να απολαύσει αβίαστα τον λόγο των πρωταγωνιστών και των ηθοποιών, να αντιληφθεί καλύτερα τα μηνύματα του αρχαίου τραγωδού και να διαπιστώσει ότι μας δίνει λύσεις και διδάγματα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αμερική και κατ’ επέκταση η ανθρωπότητα.

Η παράσταση θα λάβει χώρα στο ίδιο θέατρο όπου η εν λόγω θεατρική ομάδα προ ενός έτους είχε ανεβάσει με ιδιαίτερη επιτυχία την «Αντιγόνη».

Τους βασικούς ρόλους υποδύονται ο Τάσος Καρύδης (Ορέστης), Michael Anne Hoofers (Χρυσοθέμις), Addi Limmehouse (Κλυταιμνήστρα), Joshua Rugiano (Παιδαγωγός και Αίγισθος) και Esther Markaki, Anastasia Marchelos. Τη μουσική καθώς και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Τάσος Καρύδης.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Λοϊζίδης και η σύζυγός του Ευτυχία.

Ο χορός, ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, θα είναι δωδεκαμελής και θα ερμηνεύσει με τη συνοδεία τριών μουσικών οργάνων και συγκεκριμένα του τύμπανου, του φλάουτου και της κιθάρας. Εξάλλου, η προσθήκη των μουσικών οργάνων αποτελεί μια επί πλέον καινοτομία της νέας παραγωγής του σκηνοθέτη.

Ο κ. Λοϊζίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής και τον πρόεδρό του Φίλιπ Κρίστοφερ, καθώς και τον αντιπρόεδρο και μέγα χορηγό του Θεατρικού Τμήματος, Νίκο Μούγιαρη.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο κ. Μούγιαρης διείδε την ανάγκη της διδασκαλίας του αρχαίου ελληνικού δράματος στη νεότερη γενιά των ομογενών και σήμερα είκοσι παιδιά 12-24 ετών παρακολουθούν τα μαθήματα θεάτρου που παρέχουν κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο στο οίκημα του Παγκυπρίου στην Αστόρια.

Ερωτηθείς εάν συμμετέχουν στην εν λόγω παράσταση παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματα, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι προετοιμάζονται και ότι του χρόνου πολλοί από αυτούς θα συμμετάσχουν στη μεγάλη παράσταση πλάι σε καταξιωμένους επαγγελματίες ηθοποιούς.

Αναφερόμενος στους στόχους της «Ηλέκτρας», είπε ότι θα διοργανώσουν παραστάσεις στο Μανχάταν ότι πόθος και στόχος παραμένει η περιοδεία της «Ηλέκτρας» σε όλη την Αμερική.

«Ευχαριστώ τους πρωταγωνιστές και τους χορηγούς αυτής της τόσο απαιτητικής παράστασης. Ευχαριστώ τα μέλη του Θεατρικού Τμήματος και τους εθελοντές που ασχολήθηκαν με τα οργανωτικά ζητήματα, με τη διάθεση των εισιτηρίων και την κινητοποίηση των ομογενών από την τριπολιτειακή περιοχή να έρθουν στο καταπληκτικό αυτό θέατρο για να απολαύσουν την Ηλέκτρα», πρόσθεσε ο κ. Λοϊζίδης.

Η Ευτυχία Λοϊζίδη, η οποία υποδύεται την Ηλέκτρα, ανέφερε:

«Η νέα γενιά σε μια περίοδο ανακατατάξεων και ερωτημάτων συνομιλεί. Συνομιλεί με το ίδιο της το παρελθόν. Και ξέρετε όταν έχεις ένα ζωντανό κάτοπτρο μπορείς να αντιμετωπίσεις το παρόν. Τι γίνεται όταν οι θεσμοί παραλύουν και η βαρβαρότητα κατακλύζει την πόλη; Μετατρέπουμε την αδικία σε παράλογο κύκλο εγκλήματος. Ο Σοφοκλής παραμερίζει τη μεταφυσική ιδιότητα μπροστά στην ελεύθερη βούληση των ανθρώπων. Είμαστε συνυπεύθυνοι».

Αναφερόμενη στον ρόλο του συζύγου της - σκηνοθέτη είπε ότι «ο Λοϊζίδης σκηνοθετεί ‘νοικοκυρεμένα’ τον Σοφοκλή. Ούτε μεταμοντέρνο, ούτε ασέβεια προς το κείμενο και τον μύθο.Την άποψή του για το ήθος της κεντρικής φυσιογνωμίας του έργου την αποκαλύπτει και τη δίνει με σαφή τρόπο».

Και συμπλήρωσε: «Η Ηλέκτρα μπορεί να θεωρηθεί υστερικό άτομο. Αλλά και είναι μία μεταφορά των διαστάσεων του πόνου και της φθοράς που μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος. Σίγουρα μπορούμε να τη θαυμάσουμε αλλά σίγουρα πρέπει να πάρουμε αποστάσεις από αυτήν. Συνεπώς από αυτόν μου το σχολιασμό η κατάσταση του αλλοπρόσαλλου είναι και η κεντρική σκηνοθετική του γραμμή».