GR US

«Wall Street Journal»: Ενα ζευγάρι Ελλήνων ανάμεσα στους «λαμπρότερους αρχιτέκτονες»

Εθνικός Κήρυξ

O Λεωνίδας Τραμπούκης και η Ελένη Πεταλωτή, ανάμεσα στα λαμπρά μυαλά αρχιτεκτόνων της Νέας Υόρκης, αναφέρει η «WSJ». Πηγή: lot-arch.com

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα λαμπρότερα μυαλά στην αρχιτεκτονική μπορούν να εργάζονται τόσο σε έργα μεγάλης κλίμακας όσο και σε μικρότερες κατασκευές, γράφει η «Wall Street Journal». Δύο Ελληνες, ο Λεωνίδας Τραμπούκης και η Ελένη Πεταλωτή, της αρχιτεκτονικής εταιρείας LOT, με γραφεία τόσο στην πατρίδα τους, την Ελλάδα, όσο και στην πόλη της Νέας Υόρκης, επιβεβαιώνουν αυτόν τον χρυσό κανόνα, πλέκει το εγκώμιο η Νεοϋορκέζικη εφημερίδα.

Είτε πρόκειται για ένα ολόκληρο οικοδομικό συγκρότημα στην πόλη από την οποία κατάγονται, τη Θεσσαλονίκη, είτε για ένα φαινομενικά απλό κομμάτι ενός επίπλου από τη συλλογή τους από αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος, η ομάδα των δύο συζύγων έχουν την ικανότητα της μορφοποίησης, ειδικά στα καλά μελετημένα και σχεδιασμένα σκίτσα τους.

«Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο στυλ, συνεπώς εργαζόμαστε στενά με τον κάθε πελάτη στο στάδιο του σχεδιασμού ώστε να παρουσιάσουμε το επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ. Τραμπούκης, ο οποίος όπως και η κ. Πεταλωτή, είναι 34 χρόνων και έχουν σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Στην ιστοσελίδα της LOT, αναγράφεται πως ανάμεσα στους συνεργάτες τους είναι η Αναστασία Μαγκουτά, η οποία έχει τη βάση της στην Ελλάδα και κατέχει μάστερ στην Αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Είναι, επίσης, η Τάνια Τατσίδου, σχεδιάστρια και υπεύθυνη γραφείου, η οποία σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και έγινε μέρος της ομάδας το 2015.

Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα της δουλειάς τους από το «Νολίτα», ένα εστιατόριο 80 θέσεων, το οποίο ανοίγει αυτό το μήνα στο ξενοδοχείο «Semiramis» στην Αθήνα, γράφει η «WSJ». Για τον πελάτη -ο Ελληνοκύπριος βιομήχανος και συλλέκτης έργων τέχνης, Δάκης Ιωάννου- ο κ. Τραμπούκης πρώτα έφτιαξε ένα γραμμικό σχέδιο του πλάνου για να δείξει πως το κάθε στοιχείο θα ήταν ταιριαστό. Περιγράφει το εστιατόριο ως «κάτι μεταξύ ενός σαλονιού και μιας τρατορίας», το οποίο έχει εμπλουτιστεί με δέρμα, πλακάκια, ζεστό φωτισμό και λευκά μαρμάρινα τραπέζια.

Ο κ. Τραμπούκης και η κ. Πεταλωτή γνώριζαν τον κ. Ιωάννου από ένα προηγούμενο έργο, το υπαίθριο κλαμπ «Pazuzu Beach», που άνοιξε πέρυσι στην Κέρκυρα. Το ζιγκ-ζαγκ μπαμπού στη στέγη, βρίσκεται πάνω από έναν κομψό χώρο με ένα διάτρητο μεταλλικό διαχωριστικό δωματίου, έκανε τη διαφορά για τον απαιτητικό Ιωάννου. «Ξέρει τι θέλει, αλλά δεν δίνει εντολές, απλώς συνεργάζεται», δηλώνει ο κ. Τραμπούκης.

Μέσα στον μήνα θα ανοίξει στην πλατεία Flatiron του Μανχάταν ένα εφευρετικό δημόσιο έργο τέχνης από την LOT, μέρος ενός διαγωνισμού που έχει χρηματοδοτηθεί από το Ινστιτούτο Βαν Αλεν. «Φανταστείτε μια σειρά από φωτισμένους σωλήνες που ορίζονται από δραματικά τόξα. Επιτρέπει να κοιτάξεις γύρω την πόλη και να εντοπίσεις τα ορόσημά της», λέει η κ. Πεταλωτή.

Τα σκαμνιά, η πιο στοιχειώδης μορφή καθισμάτων, είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της LOT στη συλλογή με τα Αντικείμενα Κοινού Ενδιαφέροντος. Τα πιο γοητευτικά από αυτά έχουν ένα κίτρινο κάθισμα από ρητίνη το οποίο φαίνεται φωτισμένο από μέσα. Μια σειρά από ω με λευκό μάρμαρο αποτελεί τη σταθερή και ήρεμη βάση τους.

«Είναι μια μικροσκοπική εκδοχή της αρχιτεκτονικής», λέει ο κ. Τραμπούκης για τα έπιπλά τους. Και όπως όλες οι δουλειές της LOT, αισθάνεσαι ότι κατασκευάστηκε για να διαρκέσει. Επιπλέον, ο Στάθης Στυλίδης, σχεδιαστής στα γραφεία της LOT στην Ελλάδα έχει σπουδάσει και αυτός αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.