GR US

Yefsi Estiatorio: Μεσογειακή γοητεία στο Μανχάταν

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο κ. Χρήστου  με την  ηθοποιό και παρουσιάστρια Γούπι Γκόλντμπεργκ σε επίσκεψη της τελευταίας στο «Yefsi Estiatorio». Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση του κ. Χρήστου

Στις 16 Ιανουαρίου του 2012, στην οδό 1481 της πολυσύχναστης Λεωφόρου Γιορκ άνοιξε το εστιατόριο «Γεύση» (Yefsi Estiatorio). Στα εφτά περίπου χρόνια της επιτυχημένης λειτουργίας του, παραμένοντας πιστό στο όνομά του, έχει ήδη θέσει ως αποστολή του να φέρνει τις γεύσεις και τον χαρακτήρα της Μεσογείου στο Απερ Ιστ Σάιντ, σε μια από τις πιο παλιές γειτονιές του Μανχάταν.

Με φρέσκα ψάρια, μαγειρευτά, κυπριακές, αλλά και κωνσταντινουπολίτικες και μικρασιατικές συνταγές έγινε αυτό που περιγράφεται στην εστίαση, «εστιατόριο προορισμός».

Πίσω από τη δημιουργία του βρίσκεται ο γνωστός σεφ, με εμπειρία τριάντα ετών στην κουζίνα, Χρήστος Χρήστου. Ο ίδιος μεγάλωσε σε μια φάρμα της Κύπρου από κτηνοτρόφους γονείς.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο Χρήστος Χρήστου στο «Yefsi Estiatorio», στο μπαρ της επιχείρησης όπου εκτός από ποτό και κρασί σερβίρεται και φαγητό. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση του κ. Χρήστου.

Η γιαγιά του διατηρούσε ταβέρνα στο χωριό Ανάγια από όπου και κατάγεται. Με βάση λοιπόν την καταγωγή και το περιβάλλον του δεν ήταν διόλου τυχαίο που ο κ. Χρήστου «κόλλησε» το μικρόβιο της μαγειρικής.

Τα πρώτα χρήματα που κέρδισε από τη δουλειά του στη Νέα Υόρκη τα χρησιμοποίησε για να σπουδάσει μαγειρική στο FCI (French Culinary Institute),από όπου αποφοίτησε κορυφαίος στην τάξη του. Η ίδια η σχολή τον έστειλε για μετεκπαίδευση στη γαλλική Μασσαλία. Εκεί για ενάμιση χρόνο εντρύφησε στις κλασικές τεχνικές μαγειρικής, ώσπου επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε για τη L’Ecole.

Στις ελληνικές του ρίζες γύρισε πρώτα με το εστιατόριο «Μόλυβος» και έπειτα με το «Μύλος». Αποκάλυψε μάλιστα στον «Εθνικό Κήρυκα», ότι σε ένα περίπου μήνα θα ανοίξει με συνεργάτες του στην Αστόρια, στους 42 δρόμους και λεωφόρο 34, καινούριο εστιατόριο που θα ακούει στο όνομα «Ανεμος».

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο γνωστός σεφ Χρήστος Χρήστου στο «Yefsi Estiatorio». Τα αγνά και φρέσκα υλικά είναι αναπόσπαστα συστατικά της μαγειρικής του. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση του κ. Χρήστου

Το «Γεύση» έχει γίνει σταθερή αξία και έχει αγκαλιαστεί από τη γειτονιά. Προσφέρει κλειστό αίθριο το οποίο είναι διαθέσιμο όλες τις εποχές και φουλ μπαρ που εκτός από κοκτέιλ με την υπογραφή του μπάρμαν, και κρασί σερβίρει και φαγητό.

Ο κ. Χρήστου δεν είναι από τους σεφ που είναι αποκομμένος στην κουζίνα του. Αγαπά την επαφή με τον κόσμο και συχνά θα τον βρει κανείς πάνω από τα τραπέζια των πελατών του «Γεύση» να συνομιλεί μαζί τους και να βεβαιώνει πως το γεύμα τους ήταν αυτό που περίμεναν.

Ο κ. Χρήστου πιστεύει πως η πορεία για την ελληνική κουζίνα θα είναι μόνο ανοδική. «Ο όρος μεσογειακή κουζίνα έχει γίνει συνώνυμος της ελληνικής κουζίνας. Παλιά στη μόδα ήταν η ιταλική και η γαλλική κουζίνα. Τώρα ήρθε η δική μας σειρά. Συνεργάζομαι επίσης με πολλούς Ελληνες μάγειρες της νέας γενιάς. Μου αρέσει η δουλειά τους αλλά και να πειραματίζομαι με τις καινοτομίες που προτείνουν».

Για το μέλλον του εστιατορίου του έχει να μου πει : «Με εμένα επικεφαλής η ‘Γεύση’ θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα να προσφέρει τις γεύσεις της (γέλια). Κάθε τρεις μήνες αλλάζουμε πλέον και το μενού, ενώ προσφέρουμε πάντοτε σπέσιαλ πιάτα της ημέρας».

Στην ερώτηση του «Ε.Κ» για το ποιο πιάτο και ποιο κρασί θα διάλεγε για εσάς αν ερχόσασταν στο Απερ Ιστ Σάιντ ο κ. Χρήστου απαντά: «Θα διάλεγα αρνί γιουβέτσι με χυλοπίτες σιγοβρασμένο σε σάλτσα ντομάτας, ελαιόλαδου και κανέλλας. Μαζί με αυτό ένα ποτήρι κόκκινο Wishes, από τον Ολυμπο».

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο γνωστός σεφ Χρήστος Χρήστου στο «Yefsi Estiatorio». Τα αγνά και φρέσκα υλικά είναι αναπόσπαστα συστατικά της μαγειρικής του. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση του κ. Χρήστου

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο κ. Χρήστου με τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα για τον οποίο μαγείρεψε πριν μερικά χρόνια σε τελετή του Λευκού Οίκου. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση του κ. Χρήστου