GR US

Μείωση της εγκληματικότητας στην κομητεία του Στάτεν Αϊλαντ

Εθνικός Κήρυξ Archive

ΣΤΑΤΕΝ ΑΪΛΑΝΤ. Με λίγες μόνο ημέρες πριν το τέλος του 2015 η εγκληματικότητα στο Στάτεν Αϊλαντ παρουσιάζει εντυπωσιακή πτώση σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Συγκεκριμένα, οι δολοφονίες έχουν μειωθεί κατά 30%, οι ληστείες κατά 19%, οι διαρρήξεις κατά 12% και οι βιασμοί 13%, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Αστυνομίας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το Στάτεν Αϊλαντ εξακολουθεί να είναι ο ασφαλέστερος και από τους πέντε νομούς της πόλης της Νέας Υόρκης.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» συνομίλησε με ομογενείς που ζουν στο Στάτεν Αϊλαντ για να μας εκφράσουν τη γνώμη τους στο θέμα της εγκληματικότητας και για το πόσο ασφαλείς νιώθουν.

Η κ. Δήμητρα Κουτσοβασίλη, με καταγωγή από τη Σπάρτη, ζει στην περιοχή του Lower Todt Hill από το 1995. «Στα 20 χρόνια που ζούμε στο Στάτεν Αϊλαντ ποτέ δεν μας συνέβη κάτι το κακό, ούτε σε εμάς ούτε σε γνωστούς μας. Ούτε έχω δει ποτέ κάποιο έγκλημα. Πιστεύω ότι το Στάτεν Αϊλαντ είναι μία πολύ ήσυχη και ασφαλής περιοχή. Διαβάζω πολλές φορές ότι πρέπει να προσέχουμε γιατί η εποχή που ζούμε είναι επικίνδυνη, όμως δόξα τω Θεώ στα 20 χρόνια που ζούμε εδώ με τον σύζυγό μου Δημήτρη και τις δύο μας κόρες ποτέ δεν μας συνέβη κάτι κακό. Βέβαια υπάρχουν περιοχές όπως αυτή του Αγίου Γεωργίου με πολύ μεγάλη εγκληματικότητα. Ομως, όπως και παντού, ξέρεις ποιες περιοχές είναι οι επικίνδυνες και ποιες οι ασφαλείς» δήλωσε η κ. Δήμητρα.

Η κ. Αναστασία Μαντά, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ζει στην περιοχή του Σίλβερ Λέικ 19 χρόνια και όπως δηλώνει συμφωνεί ότι στο Στάτεν Αίλαντ έχουν μειωθεί τα ποσοστά των βίαιων εγκλημάτων, δολοφονίες κλοπές κ.τ.λ. Ομως, όπως τονίζει, η χρήση των ναρκωτικών ουσιών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα του Στάτεν Αϊλαντ που χειροτερεύει διαρκώς.

«Προσωπικά δεν μας έχει συμβεί ποτέ τίποτα κακό, αν και δεν περπατάμε πολύ λόγω αποστάσεων και χρησιμοποιούμε πολύ το αυτοκίνητο. Ομως όταν τα παιδιά μου πήγαιναν Γυμνάσιο η καρδιά μου έτρεμε από το φόβο καθώς υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με ηρωίνη, χάπια και όλων των ειδών τα ναρκωτικά. Πολύ τακτικά η Αστυνομία έκανε εφόδους μέσα στο Γυμνάσιο. Και να φανταστείτε μιλάμε για πολύ καλό Γυμνάσιο σε πολύ καλή περιοχή, το ‘Πετρίδης’» δήλωσε η κυρία Μαντά.

«Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η ποιότητα ζωής στο Στάτεν Αϊλαντ είναι πολύ καλύτερη από αυτή του Μπρούκλιν ή της Αστόριας, ειδικά για τις οικογένειες» καταλήγει.

Ο κ. Χαράλαμπος Αυξεντίου ζει στην περιοχή του Νιου Ντροπ 30 ολόκληρα χρόνια και όπως δήλωσε στον «Ε.Κ.» νιώθει πολύ ασφαλής αν και μία φορά έπεσε θύμα ληστείας.

«Μόλις αγοράσαμε το σπίτι πριν από 30 χρόνια μέσα σε ένα μήνα μπήκαν κλέφτες όταν λείπαμε στη δουλειά και μας έκλεψαν. Ομως από τότε μέχρι σήμερα δόξα τω Θεώ δεν έχουμε ξαναπάθει τίποτα το κακό. Πιστεύω ότι πράγματι το Στάτεν Αϊλαντ είναι μία πολύ ασφαλής πόλη για να ζήσει κάποιος, εκτός από την περιοχή στο φέρι όπου υπάρχει πολύ έγκλημα» καταλήγει ο κ. Αυξεντίου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η μείωση των δολοφονιών στο Στάτεν Αϊλαντ έρχεται σε μία χρονιά όπου στις υπόλοιπες πόλεις της Νέας Υόρκης οι δολοφονίες αυξήθηκαν κατά 5,8% σε σύγκριση με το 2014.

Από το σύνολο των 15 μέχρι στιγμής δολοφονιών στο Στάτεν Αϊλαντ οι 10 έγιναν με πυροβολισμό, οι 2 με μαχαίρι και 3 με άσκηση σωματικής βίας. Τρεις ανθρωποκτονίες προήλθαν από ενδοοικογενειακή βία, 5 από ληστείες, 4 από διαμάχες στο δρόμο, ένας από καυγά σε νυχτερινό κέντρο και δύο δολοφονίες για τις οποίες ακόμη δεν έχουν εξακριβωθεί τα ακριβή αίτιά τους.