GR US

Τίμησαν την μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από την Ελλάδα

Cameras

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για μια ακόμη χρονιά με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από την Ελλάδα, σε μια σεμνή τελετή στον χώρο του Προξενείου και παράλληλα με την έκθεση για τα «κρυμμένα παιδιά» στη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μικρή για τα δεδομένα ενός τόσο σημαντικού γεγονότος αίθουσα του Γενικού Προξενείου γέμισε ασφυκτικά από νωρίς και πολλοί από τους καλεσμένους αναγκάστηκαν να μείνουν όρθιοι ακόμα και στη σκάλα.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας πρέσβης κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος καλωσόρισε τους επισήμους και τους φίλους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση μνήμης και ανάμεσά τους τον Αρχιεπίσκοπο Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Ραββίνο Μάρτιν Κοέν, τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, κ. Σόλομον Ασσερ, τον πρέσβη κ. Λουκά Τσίλα, τον πρόξενο κ. Μάνο Κουμπαράκη, την πρόεδρο της Atlantic Bank κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου και άλλους.

Olokaytoma-Prokseneio-DSC_3422a.EtaImg

Ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε στη συνέχεια για τον σκοπό της εκδήλωσης που δεν είναι άλλος παρά η υπενθύμιση ενός μεγάλου εγκλήματος στην ανθρωπότητα και η απότιση φόρου τιμής στα αθώα θύματα και φυσικά και τους Ελληνες συμπατριώτες μας.

Η Ελλάδα, συμπλήρωσε ο κ. Ηλιόπουλος, πλήρωσε ένα δυσανάλογο βαρύ τίμημα για την ελευθερία που απολαμβάνουμε σήμερα, με την αντίσταση, την πείνα και τα εγκλήματα των δυνάμεων Κατοχής. Αλλά, πρόσθεσε, η καταδίωξη των Ελλήνων εβραϊκής καταγωγής ήταν ίσως το πιο καταστροφικό έγκλημα που οι δυνάμεις του Αξονα τέλεσαν στη διάρκεια της Κατοχής.

Ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι οι άνθρωποι είναι συχνά ικανοί για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Και το Ολοκαύτωμα, συμπλήρωσε, είναι ένα δείγμα των δυνατοτήτων του ανθρώπου. «Με το να εκπαιδεύουμε, να θυμόμαστε και να μνημονεύουμε το Ολοκαύτωμα, πέρα από το να τιμούμε και την μνήμη των θυμάτων, βοηθάμε στο να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι είμαστε ικανοί να φτάσουμε στο χειρότερο και έτσι συμβάλλουμε στη διέγερση του καλού που υπάρχει μέσα μας».

Ο κ. Ηλιόπουλος κάλεσε κατόπιν τον Ραββίνο Μάρτιν Κοέν να κάνει την προσευχή στην Εβραϊκή και μαζί την Σάρα Γκράβινερ, ιεροψάλτη.

Olokaytoma-Prokseneio-DSC_3442a.EtaImg

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρέσβης κ. Λουκάς Τσίλας. Ο κ. Τσίλας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι και για τον ίδιο η κατανόηση της σημασίας του Ολοκαυτώματος ήταν κάτι που χρειάστηκε χρόνο και εμπειρία. «Η σύζυγός μου -είπε- έχει γεννηθεί στα Γιάννενα και συχνά μου έλεγε ιστορίες για του Ρωμανιώτες που οι Ναζί τους έστειλαν όλους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία. Δεν ήταν τα θύματα του Ολοκαυτώματος», είπε ο ομιλητής, «μια σελίδα στην εφημερίδα ‘New York Times’ με νούμερα αλλά άνθρωποι και ολόκληρες οικογένειες. Προσωπικά -πρόσθεσε- έψαξα, διάβασα και βρήκα και άλλα άτομα που είχαν να διηγηθούν ιστορίες του Ολοκαυτώματος. Ηρθε, συμπλήρωσε, και η ταινία ‘Η λίστα του Σίντλερ’ και μετά την ταινία αυτή αισθανόμουν και εγώ ένοχος, γιατί μέχρι τότε αντιμετώπιζα το Ολοκαύτωμα ως ένα ακόμα ιστορικό γεγονός.

Ποιος ήταν όμως ο λόγος για το Ολοκαύτωμα; Ηταν η σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Και αντιλήφθηκα ‘ότι η πιθανότητα να επαναληφθεί το έγκλημα που προέρχεται από αυτή τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου είναι ακόμα εδώ’. Η μνήμη του Ολοκαυτώματος -συμπλήρωσε- είναι μια ευκαιρία να αντιληφθούμε ότι ο ανθρώπινος νους είναι ικανός να δημιουργήσει εγκλήματα αυτού του είδους.

Θα πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας, να σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ετσι θα καταλάβουμε το μήνυμα της θυσίας των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Είμαστε -κατέληξε ο κ. Τσίλας- ‘όλοι Εβραίοι’, με την έννοια όσων προανέφερα».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας κ. Σόλομον Ασσερ, μίλησε για τη σημασία της επετείου και επεσήμανε ότι και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τίμησε την επέτειο της μνήμης του Ολοκαυτώματος. Ο κ. Ασσερ ευχαρίστησε το κ. Ηλιόπουλο και τον κάλεσε για να τον τιμήσει με το βραβείο του Συνδέσμου για την συμβολή του στην προώθηση της Εβραϊκής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο στόχος του Μουσείου στην Ελλάδα είναι να διδάξει τις νεότερες γενιές για το Ολοκαύτωμα και επεσήμανε ότι μια νέα ταινία του Μανούσου Μανουσάκη με τον τίτλο «Ουζερί Τσιτσάνη» έγινε με τη συνεργασία του μουσείου και προβάλει τη ζωή των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σόλομον Ασσερ κάλεσε επίσης όλους του παρόντες επιζώντες του Ολοκαυτώματος να σηκωθούν και είπε ότι κάθε χρόνο μειώνεται ο αριθμός τους. Κατόπιν ζήτησε από όλους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Μιλώντας για τα ελληνικής καταγωγής θύματα του Ολοκαυτώματος ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος τόνισε ότι μέσα σε μια νύχτα, εξήντα χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης εξαφανίστηκαν και στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υπήρχαν, είπε, στη Θεσσαλονίκη 31 συναγωγές και 2 ημερήσιες εβραϊκές εφημερίδες. Είναι κάτι που απασχολεί το μυαλό μου συνεχώς.

Πρόκειται, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, για μια εκδήλωση κατά την οποία εκτός των άλλων τιμούμε τους μάρτυρες. Ο εικοστός αιώνας, πρόσθεσε, είναι ο αιώνας με τους περισσότερους μάρτυρες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε και στο γεγονός της ανακάλυψης πρόσφατα ενός βιβλίου με τον τίτλο «1944 - FDR and the year that changed history» (του συγγραφέα Jay Winik).

Ο κ. Δημήτριος ανέφερε ότι το βιβλίο πραγματεύεται το Ολοκαύτωμα και το συνδέει με την πολιτική του προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ. «Δεν κατάφερα να το αφήσω πριν ολοκληρώσω την ανάγνωσή του», είπε. «Στο βιβλίο αυτό γίνεται γνωστό ότι η Αμερική γνώριζε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς. Θα εξετάσω όμως -κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος- γιατί ο συγγραφέας δεν αναφέρει πουθενά ότι στο χώρο αυτό υπήρχαν και Ελληνες Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη».