GR US

«Ανδρέας Δρακόπουλος - Το μεγαλείο του Ανθρώπου!» του Νίκου Ανδριώτη

Εθνικός Κήρυξ

Από παλαιότερη επίσκεψη στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Από αριστερά, οι Νίκος Ανδριώτης, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Ανδρέας Δρακόπουλος Αντώνης Η. Διαμαάρης, Βαν Χριστάκος οι μαθητές και οι δασκάλα τους. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη.

Ακούγοντας και στη συνέχεια διαβάζοντας δυο και τρεις φορές την καταπληκτική ομιλία του Προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλου, κατά την πρόσφατη παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος στο ελληνικό Δημόσιο, η συγκίνηση και η περηφάνια που αισθάνθηκα δεν μπορούν να εκφραστούν εύκολα με λόγια.

Θαύμασα το μεγαλείο του Ανθρώπου που με τις λέξεις του και μόνο απέδωσε το διαχρονικό και βαθύτερο νόημα της έννοιας του Ελληνισμού.

«Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την πρώτη στιγμή έφεξε σαν λαμπερό αστέρι. Αυτό από μόνο του δεν έγινε τυχαία. Σκληρή δουλειά, άψογες συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα και σε συνεχή ροή, κοινό όραμα και κοινός στόχος», όπως είπε, «κι όλα αυτά δημιούργησαν αυτό το πανέμορφο δημιούργημα που φτιάχτηκε για σας, για τον Ελληνισμό».

Γνωρίζοντας αυτόν τον Ανθρωπο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για τη σκέψη και την αγάπη του για την Ελλάδα και τον πολιτισμό. Η συμβολή του Ιδρύματος σε όλο τον κόσμο είναι σπάνια και ανεκτίμητη.

Από μικρό παιδί, παρόλο που μεγάλωσα στη φτώχεια, είχα πάντοτε μεγάλα όνειρα. Κι αυτά τα όνειρα δεν ήταν για το πρόσωπό μου. Ηταν για τον Ελληνισμό, γι’ αυτή την πατρίδα που λέγεται Ελλάδα και την τεράστια κληρονομιά μας.

Ο Ανδρέας στάθηκε πιο τυχερός για το λόγο ότι έτυχε να είναι ανιψιός ενός μεγάλου Ανθρώπου, ενός μεγάλου Ευεργέτη.

Αλλά, αυτό από μόνο του δεν αρκούσε. Χρειάστηκε το δικό του ήθος, οι δικές του γνώσεις και ικανότητες για να μπορέσει να φέρει εις πέρας το όνειρό του θείου του σε βαθμό και επίπεδο, που, αν πράγματι οι ψυχές ζουν, είμαι σίγουρος ότι εκεί που βρίσκεται θα νιώθει περήφανος, γαλήνιος και δικαιωμένος γι’ αυτά που έγιναν και γι’ αυτά που συνεχίζονται να γίνονται.

Η Ελλάδα ευγνωμονεί τον Σταύρο Νιάρχο, αλλά η Ελλάδα ευγνωμονεί και τον Ανδρέα Δρακόπουλο, που με πολλή δουλειά και όραμα έφερε εις πέρας αυτό το μεγάλο έργο και εξάπλωσε την Ελλάδα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ιδρυμα Νιάρχος βρίσκεται σε 112 κράτη, στα πιο αξιόλογα πανεπιστήμια, σε νοσοκομεία, σε σχολεία και όλων των ειδών τα ιδρύματα που διαδίδουν ανά την υφήλιο το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής.

Θα πρέπει επίσης να κάνω ιδιαίτερη μνεία για την ανεκτίμητη προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, για το οποίο δούλεψα, κι εγώ και οι συνεργάτες μου, ώστε να έχουμε το μοναδικό δευτεροβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα εκτός Ελλάδας.

Παράλληλα, θα πρέπει να επισημάνω ότι διαβάζοντας τον «Εθνικό Κήρυκα» και βλέποντας τα σχετικά βίντεο στην ιστοσελίδα του από την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού, δεν θα μπορούσα να παραγνωρίσω τον σπουδαίο ρόλο που εξακολουθεί να διαδραματίζει η ομογενειακή ημερήσια εφημερίδα στη στήριξη του σχολείου μας.

Ο εκδότης και διευθυντής της ιστορικής αυτής εφημερίδας του Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, στάθηκε σημαντικός συνεργάτης στην προσπάθειά μου όλα αυτά τα χρόνια και υποστηρικτής του έργου της ίδρυσης και της προόδου του σχολείου μας.

Επίσης, θα επαναλάβω για άλλη μια φορά, ότι ο κ. Διαματάρης είχε λάβει την πρωτοβουλία να φέρει σ’ επαφή το Ιδρυμα Νιάρχος με τον Αγιο Δημήτριο και για να επισκεφθεί το σχολείο μας ο κ. Δρακόπουλος.

Ολα αυτά μαζί δημιουργούν αισθήματα ευγνωμοσύνης, χαράς και περηφάνιας που μπόρεσα να είμαι μάρτυρας, συνεργάτης και συνοδοιπόρος γι’ αυτό το έργο που έχουμε στην Ομογένεια.

Με τη γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που προαναγγέλθηκε, είμαι σίγουρος ότι έρχονται καλύτερες εποχές για να προσφέρουμε στις αυριανές γενιές τη σιγουριά και την ελπίδα να συνεχίσουν και να διατηρήσουν τη γλώσσα μας, κρατώντας πάντα αναμμένη την φλόγα της ελληνικής συνείδησης.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Ανδρέα Δρακόπουλο και τους συνεργάτες του. Το έργο που επιτελούν είναι υψίστης σημασίας για τις ανθρώπινες αξίες και τα ελληνικά ιδεώδη.

Η Ελλάδα, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα, θα επιζήσει, θα προοδεύει και θα πάει μπροστά. Είμαι σίγουρος και αισιοδοξώ ότι θα υπερβούμε τα εμπόδια, θα τα ξεπεράσουμε, γιατί η Ιστορία των χιλιάδων ετών είναι γραμμένη πάντοτε με χρυσές σελίδες.

Αυτή η φυλή, αυτός ο πολιτισμός, αυτή η χώρα δεν πρόκειται να εξαλειφθούν. Οι Ελληνες ξέρουν να αγωνίζονται, να μεγαλουργούν και να διδάσκουν!

Νίκος Ανδριώτης