GR US

Ανελκυστήρας και αναβάθμιση φωτισμού της Ακρόπολης με χορηγία Ιδρύματος Ωνάση(βίντεο)

Ευρωκίνηση

Από αριστερά, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Λίνα Μενδώνη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου και η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος, Αφροδίτη Παναγιωτάκου (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

ΑΘΗΝΑ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου, με αντικείμενο τη στήριξη των προσπαθειών για την αναβάθμιση των υποδομών στον λόφο της Ακρόπολης.

Στη συνάντηση, στην οποία παρέστησαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την απόφαση του Ιδρύματος να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση σύγχρονου ανελκυστήρα πλαγιάς (αντί του αναβατορίου), καθώς και την ανανέωση - αναβάθμιση του νυχτερινού φωτισμού στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Παπαδημητρίου για την πολύτιμη συνεισφορά του Ιδρύματος. Τόνισε ότι μέσα από τη δράση του «προβάλλει το πρόσωπο μιας Ελλάδας η οποία ουδέποτε έχασε τις αξίες ή την ευαισθησία της, ιδιαίτερα απέναντι στην πολιτιστική της κληρονομιά, που αποτελεί άλλωστε και κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Η κ. Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τον κ. Αντώνη Παπαδημητρίου για τη μακρά και εποικοδομητική συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση με το ΥΠΠΟ και επεσήμανε ότι: «Η χορηγία του Ιδρύματος είναι σημαντική για την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους χιλιάδες επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Πόσω μάλλον που η Ακρόπολη είναι η εικόνα της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως «βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς τονίζουμε τη σημασία των ίσων ευκαιριών για όλους και επαναφέρουμε τον φωτισμό της Ακρόπολης ως ελάχιστη απόδειξη σεβασμού στο μνημείο και στους αρχαιολόγους που το προστατεύουν εξ ονόματος όλων μας».

Στη θέση του υπάρχοντος αναβατορίου θα τοποθετηθεί ένας σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς, όπως συμβαίνει πλέον σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό, ο οποίος θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Όσον αφορά στις υποδομές φωτισμού, οι οποίες τοποθετήθηκαν το 2004 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, προβλέπεται συνολική αναβάθμισή τους με βάση την αρχική μελέτη, ώστε να αναδειχτούν εκ νέου οι γραμμές και οι σκιάσεις των μνημείων και του βράχου από τον νέας γενιάς φωτισμό στη νυχτερινή Αθήνα.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν και τα δύο έργα πριν το καλοκαίρι του 2020, ενώ το κόστος εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 1,5 εκατ. ευρώ

Οσον αφορά στις ανάγκες που υπήρχαν, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση:

1. Επείγουσα ανάγκη αντικατάστασης του υφιστάμενου αναβατορίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών για άτομα με ειδικές ανάγκες με έναν νέο, σύγχρονο ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα εξυπηρετεί με ασφάλεια τους επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες, καθώς και τους πολυάριθμους ηλικιωμένους, που επιθυμούν να εκπληρώσουν το όνειρο ζωής τους να ανεβούν στον Ιερό Βράχο.

2. Απαιτούνται υποχρεωτικές προδιαγραφές και ειδικές απαιτήσεις που υπαγορεύονται από τις ιδιαιτερότητες της περιοχής της Ακρόπολης, καθώς και συνοδά έργα. Οι προδιαγραφές, η ακριβής θέση και τα συνοδά έργα εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η σχετική Υπουργική Απόφαση έχει ήδη εκδοθεί.

3. Οι εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό του ανελκυστήρα, κυμαίνονται μεταξύ 600.000-800.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ ο προϋπολογισμός των συνοδών έργων εκτιμάται σε περίπου 80.000 ευρώ συν ΦΠΑ.

4. Ανάγκη ανανέωσης και αναβάθμισης των φωτιστικών σωμάτων στον Βράχο και τα μνημεία της Ακρόπολης. Ο φωτισμός δημιουργήθηκε το 2004 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Έκτοτε, δεν υπήρξε συνολική συντήρηση της εγκατάστασης και, ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα του φωτισμού σήμερα αποκλίνει σημαντικά από τον αρχικό σχεδιασμό και είναι κατώτερο από τα αποδεκτά πρότυπα.

Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 350.000-400.000 ευρώ.

5. Το Ίδρυμα Ωνάση πρότεινε να χρηματοδοτήσει αυτά τα δύο βασικά έργα στην Ακρόπολη των Αθηνών, καθώς και ό,τι άλλο ενδεχομένως προκύψει κατά την διάρκεια της υλοποίησής τους.