GR US

Εθνικές εκλογές ζήτησε ο Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Εθνικός Κήρυξ Archive

 

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Εθνικές εκλογές «με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον τόπο», ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο επισκέφτηκε χθες το μεσημέρι. Παράλληλα, απαίτησε από τον Πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε καμία από τις κρίσιμες αποφάσεις που θα μπορούν να δεσμεύουν τη χώρα, επειδή δεν νομιμοποιείται μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αναλυτικότερα, χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε τον Κάρολο Παπούλια και του εξέθεσε τη θέση του για διεξαγωγή εθνικών εκλογών, επικαλούμενος «μεγάλη δυσαρμονία» ανάμεσα το εκλογικό σώμα και τη Βουλή. Εξερχόμενος ο κ. Τσίπρας από το Προεδρικό Μέγαρο και μιλώντας στους δημοσιογράφους, κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να μην διανοηθεί» να προχωρήσει σε άλλα μέτρα, ενώ με τον ίδιο υψηλό τόνο ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να «μην διανοηθεί» να διορίσει νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και επίτροπο στην ΕΕ, χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

Alexis Tsipras Οπως είπε, τα αποτελέσματα των εκλογών δημιουργούν ένα νέο τοπίο στη χώρα και πρόσθεσε ότι συντελέστηκε μια ιστορική ανατροπή και δημιουργήθηκε ένας νέος συσχετισμός δύναμης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε τη νίκη του κόμματός του και την ταυτόχρονη απώλεια δυνάμεων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά μια μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη Βουλή και στο εκλογικό σώμα. Και όταν καταγράφεται τέτοια δυσαρμονία, υπογράμμισε, κανείς δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που δεσμεύσουν τη χώρα, ούτε μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Τότε απαιτείται η προσφυγή στον λαό, που πρέπει να συντελεστεί με ομαλό τρόπο προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο». Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην πολιτική και στη ζωή, καλό είναι να ξέρει κανείς να κερδίζει και να χάνει και κάλεσε τον κ. Σαμαρά: 1. Να μην διανοηθεί να πάρει νέα σκληρά μέτρα που έχει ήδη στο συρτάρι του για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ. 2. Να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως στην ιδιωτικοποίηση του νερού. 3. Να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας, παραλιών ή περιοχών-φιλέτων και περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. 4. Να μην διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και νέου επιτρόπου στην ΕΕ χωρίς συμφωνία και ευρύτερη συναίνεση και να μην λάβει αποφάσεις που θα δεσμεύσουν το μέλλον της χώρας.

AECIA - OOIAIOCOC OIO ?NIAANIO OCO ACIIENAOEAO EAN. ?A?IOEEA IA OII ?NIAANI OIO OONE?A AE. OOE?NA (EUROKINISSI/OAOEAIA I?IEANC) Σε ό,τι διεμήφθη κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Κάρολου Παπούλια για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Ηταν μια σημαντική καταγραφή, ιστορική για την Αριστερά και σημαντική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού». Και πρόσθεσε: «Είναι μια ωραία μέρα έξω. Κάποιοι έλεγαν μέχρι το Σάββατο το βράδυ πως εάν η διαφορά ήταν 2-3 μονάδες θα είχαμε λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς. Κερδίσαμε με 4 και είναι μια πολύ ωραία μέρα. Ελπίζω να είναι και οι επόμενες διότι η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας δίνει τη δυνατότητα, για μια ισχυρότερη θέση στην Ευρώπη». Στην παρατήρηση του κ. Παπούλια ότι τον απασχολεί η έξαρση των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί το μήνυμα ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει αιτίες που τον δημιουργούν και πρέπει να φτιαχτεί μια καλύτερη Ευρώπη για να τον αντιμετωπίσουμε. «Πρέπει» υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας. Απαντώντας στους ισχυρισμούς Τσίπρα, η κυβέρνηση τον κατηγόρησε για θεσμική εκτροπή. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, «είναι εκτροπή να ερμηνεύει την ψήφο του λαού για ερώτημα άλλο απ’ αυτό που τέθηκε στο εκλογικό σώμα. Αν ήταν έτσι, τότε δεν θα υπήρχαν σε καμία χώρα κυβερνητικές τετραετίες...», εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου. Επίσης, ανέφερε ότι το αίτημα του κ. Τσίπρα για «ανατροπή» δεν πήρε καν τις ψήφους που είχε πάρει το κόμμα του στις εκλογές του 2012. «Γι’ αυτό και είναι μεγάλος ο εκνευρισμός του, που το κόμμα του δεν εισέπραξε τίποτε απ’ όσο έχασαν όλα τα άλλα κόμματα μαζί», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επιπλέον, σημείωσε ότι και βέβαια, τα κόμματα της κυβέρνησης έχασαν γιατί κυβερνούσαν σε συνθήκες δύσκολες.