GR US

Κυριακός Μητσοτάκης: Πρώτο μέλημα του κράτους η προστασία της ανθρώπινης ζωής (βίντεο)

Ευρωκίνηση

(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

ΑΘΗΝΑ. Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, που συνέχιζε να καίει ανεξέλεγκτα.

Κατά την αποχώρησή του, αφού είπε ότι είναι μια μάχη σε δύσκολες συνθήκες, τόνισε ότι μέλημα όλου του κρατικού μηχανισμού είναι να διασωθούν πρώτα οι ανθρώπινες ζωές και στην συνέχεια οι περιουσίες.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε:

«Βρίσκομαι εδώ για να πω με τη σειρά μου ένα μεγάλο 'ευχαριστώ' στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που και σήμερα δίνουν μια μεγάλη μάχη, ένα μεγάλο αγώνα κόντρα σε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών. Από εκεί και πέρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ότι μπορεί να γίνει.

»Έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και θέλω να πιστεύω ότι και με την βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Θα ήθελα και εδώ από το Συντονιστικό Κέντρο να επαναλάβω και να ζητήσω από τους πολίτες να ακούνε πάντα τις εντολές, τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια - μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα - να ενημερώνει επίσημα για το τι συμβαίνει στο μέτωπο όλων των πυρκαγιών. Ξέρω πολύ καλά ότι οι πυροσβέστες μας - ειδικά τις τελευταίες πέντε ημέρες - σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχουν δώσει τον εαυτό τους σε αυτήν την προσπάθεια.

»Είναι ξάγρυπνοι, είναι συχνά χωρίς φαγητό, είναι κουρασμένοι. Αλλά θέλω να ξέρουν ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης και του θαυμασμού ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για το έργο το οποίο επιτελούν. Θέλω να σας ενημερώσω επίσης - όπως σας έχει πει και ο Υπουργός - ότι έχει ενημερωθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και αύριο το πρωί θα έχουμε στην διάθεσή μας τέσσερα ακόμα αεροσκάφη από την Κροατία και από την Ιταλία. Είναι η καλύτερη απόδειξη της ανάγκης να υπάρχει περισσότερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Για τα υπόλοιπα θα ενημερωθείτε από τους αρμοδίους. Ευχαριστώ πολύ».

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων και ευχαρίστησε προσωπικά τις γυναίκες και τους άντρες που συντονίζουν τη μάχη κατά των πυρκαγιών.

Επίσης είδε από κοντά και το χώρο όπου ξεκίνησε να λειτουργεί το κέντρο αποστολής μηνυμάτων έγκαιρης προειδοποίησης «112».

Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κρήτη, όπου βρισκόταν για ολιγοήμερες διακοπές, καθώς η φωτιά στην Εύβοια έκαιγε ανεξέλεγκτα.

Πριν τον κ. Μητσοτάκη δηλώσεις έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε την αυτοθυσία των πυροσβεστών που εδώ και ημέρες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε διάφορα μέτωπα.

Να σημειωθεί ότι στην Εύβοια μετέβη ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ από το πρωί βρισκόταν επί τόπου ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων, Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης, Κ. Κυριακόπουλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, μετέβη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Εύβοια και τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην ενημέρωση παρέστη και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.