GR US

Κυριάκος σε «BBC»: Η Ελλάδα να αποπνέει δυναμισμό και με μία ισχυρή Ομογένεια που θα στηρίζει

Αssociated press

Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τη δημοσιογράφο του «BBC», κ. Ζεϊνάμπ Μπαντάουι.

ΑΘΗΝΑ. Την εκπομπή «Hard Talk» του βρετανικού δικτύου «BBC» επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να παραχωρήσει την πρώτη του συνέντευξη ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Μιλώντας για την εικόνα που θα ήθελε να αντανακλά η Ελλάδα στο εξωτερικό σε τρία χρόνια από σήμερα, τόνισε με έμφαση πως στόχος του είναι η Ελλάδα να αποπνέει «λάμψη, δυναμισμό και αισιοδοξία, με μία ισχυρή Ομογένεια που θα στηρίζει τη χώρα. Θέλω η Ελλάδα να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου και να πάψει να θεωρείται φορέας των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη».

Στην εκπομπή, που μεταδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τους στόχους της νέας κυβέρνησης για την ανάταξη της Οικονομίας, τη μείωση της φορολόγησης και την προστασία του κοινωνικού κράτους.

«Θα φροντίσω ώστε ο βασικός μισθός να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν της ανάπτυξης. Ετσι ώστε, όσοι ζουν με τον βασικό μισθό να απολαμβάνουν αναλογικά περισσότερα οφέλη από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι ως κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι η οικονομική μεγέθυνση θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο. Για εμένα αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθώ να αντιμετωπίσω».

Η δημοσιογράφος, Ζεϊνάμπ Μπαντάουι, ανέφερε στον Ελληνα Πρωθυπουργό ότι έχει δεσμευτεί για μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 20% και του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της επόμενης διετίας. «Ωστόσο πού θα βρεθούν τα χρήματα;» ρώτησε η δημοσιογράφος του «BBC». Και ανέφερε ότι κάποιοι ανησυχούν ότι θα απειληθούν κοινωνικές παροχές, συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.

«Εγώ ποτέ δεν ανέφερα οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις κοινωνικές παροχές. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι τα προβλήματα οφείλονται στο ρυθμό ανάπτυξης της Οικονομίας. Πρέπει να κάνουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ταχύ ρυθμό. Κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Ο πρώτος γύρος μείωσης των φόρων και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε το δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνει πράξη στον προϋπολογισμό του 2020».

«Και αν δείτε τις αντιδράσεις των αγορών μετά από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, τη μείωση του κόστους δανεισμού κ.λπ. φαίνεται ότι οι αγορές, που είναι και οι τελικοί κριτές της επιτυχίας μιας οικονομικής πολιτικής, φαίνεται πως πιστεύουν στο δικό μας μοντέλο».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι υπερβολικά υψηλά (3,5% του ΑΕΠ). Αυτό έγινε ώστε τα έσοδα του κράτους από την υπερφορολόγηση των πολιτών, προκειμένου να επιτευχθούν αυτά τα πλεονάσματα, να αποδίδονται στο τέλος του έτους υπό μορφήν επιδομάτων. Αν όμως έχουμε αυξημένο δημοσιονομικό χώρο, τότε το πλεόνασμα είναι καλύτερα να επιστρέφεται στους πολίτες.

Η κυβέρνησή μας σκοπεύει να ελέγξει την αποτελεσματική διαχείριση του κράτους και να περικόψει περιττές δαπάνες όπου αυτό είναι εφικτό. Και επιπλέον, μια Οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό 4% ετησίως, φέρνει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία απ’ ό,τι εάν κινείται με 2%. Είναι απλό.

Οταν αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους στο εξωτερικό, σκοπεύω να επαναδιαπραγματευτώ το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους δανειστές μας. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνω αμέσως, αλλά είναι μέσα στα σχέδιά μου».

Ερωτηθείς, τέλος, για τον πολύ μικρό αριθμό γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι προφανώς θα ήθελε να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή τους, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.

«Δυστυχώς, δεν είχαμε τόσες γυναίκες να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική» είπε και εξήγησε πως το 40% των υποψηφίων της Ν.Δ. ήταν γυναίκες, αλλά δεν εξελέγησαν με αντίστοιχο ποσοστό στη Βουλή.

«Εγώ ωστόσο είμαι σίγουρη ότι εγώ θα μπορούσα να βρω έμπειρες γυναίκες στην Ελλάδα και να τις τοποθετήσω στην κυβέρνηση και ως εξωκοινοβουλευτικές υπουργούς», τον διέκοψε η δημοσιογράφος, για να λάβει την εξής απάντηση του Πρωθυπουργού: «Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν (με αυτόν τον τρόπο) στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές απ’ ό,τι οι άντρες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «δεν είμαι χαρούμενος για τη σύνθεση (της κυβέρνησης) με κριτήριο το φύλο και το αναγνωρίζω ανοιχτά, ωστόσο οι γυναίκες που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά».

Στο θέμα δε της αναλογίας, πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι πολύ περισσότερες γυναίκες, απ’ ό,τι στην κυβέρνηση, θα ενταχθούν στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό.