GR US

Κυριάκος σε Μέρκελ: Κακή η Συμφωνία Πρεσπών, μπορεί να πυροδοτήσει νέα προβλήματα

Ευρωκίνηση

(EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ Ν.Δ./ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

ΑΘΗΝΑ. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία «κακή συμφωνία», που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, «μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια», εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προς την καγκελάριο, Αγγελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση που είχαν στην οικία του πρέσβη της Γερμανίας στο Χαλάνδρι.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Με την Καγκελάριο Μέρκελ μιλήσαμε και σήμερα ειλικρινά. Όπως ξέρουν να συζητούν μεταξύ τους οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι διαχρονικά υπέρ της Ευρώπης και δεν την αντιμετωπίζουν σαν σημαία ευκαιρίας.

Συζητήσαμε για τη συνολική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς θα δώσουμε θετική προοπτική, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους. Ώστε να απαντήσουμε έτσι έμπρακτα σε κάθε είδους λαϊκισμό που απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή από όπου και αν προέρχεται.

Μιλήσαμε για την ελληνική οικονομία, τα προβλήματα της οποίας κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων. Καθώς και για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη δραστική μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση.

Συζητήσαμε επίσης για το Μεταναστευτικό όπου τόνισα ξανά τη θέση μου υπέρ της αυστηρής προστασίας των συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Και επεσήμανα την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η εθνική νομοθεσία για το άσυλο για να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας.

Τόνισα επίσης, την υποχρέωση όλων μας για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου έναντι οποιουδήποτε τις επιβουλεύεται.

Εξήγησα στην κ. Μέρκελ τις θέσεις μας για τη συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την κυρώσει. Όχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων. Αλλά, γιατί είναι μια κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια. Και αυτή η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οι δυνάμεις που σταθερά τάσσονται υπέρ της Ευρώπης ξέρουν να συζητούν με εντιμότητα τις θέσεις τους και γνωρίζουν πάντα πως να προχωρούν μπροστά. Μια τέτοια ειλικρινής συνάντηση υπήρξε και σήμερα. Γι’ αυτό και ευχαριστώ την Καγκελάριο για την επίσκεψή της και προσβλέπω και στο μέλλον σε μια ουσιαστική συνεργασία μαζί της».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος αναχωρώντας από την Αθήνα, δήλωσε για τον κ. Μητσοτάκη ότι «ανήκουμε στην ίδια ιδεολογική οικογένεια, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα θέματα της Οικονομίας στην Ελλάδα».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «σε ένα θέμα έχουμε μία διαφωνία, σχετικά με το σχεδιαζόμενο όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

«Εξήγησα με κάθε σαφήνεια ότι είναι προς όφελος όλων να λυθεί το πρόβλημα αυτό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και της χώρας της Βόρειας Μακεδονίας στο μέλλον. Εδώ υπάρχουν διαφορετικές γνώμες, τις οποίες δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε, κάτι το οποίο δεν με εξέπληξε, ανταλλάξαμε όμως απόψεις γύρω από το θέμα αυτό», είπε και κατέληξε, λέγοντας:

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση της ψηφοφορίας στη Βουλή της ‘Μακεδονίας’, εάν θα βρεθεί η πλειοψηφία εκεί, κάτι το οποίο ελπίζω. Κι εδώ μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό το οποίο μου λέγεται, ότι δηλαδή και ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να υπάρξει μια πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. Δεν ήμασταν ποτέ τόσο κοντά στην επίλυση αυτού του θέματος από ό,τι τώρα».

-- Δημητροπούλου Βασιλική ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ The National Herald 1O3 ΧΡΟΝΙΑ 1915-2018 www.ekirikas.com www.thenationalherald.com ATHENS Office NEW YORK Office Phone: (+30).210.3614.598 2-9 p.m. (+1).718.784.5255 Fax: (+30).210.3643.776 (+1).718.472.0510 Εθνικός Κήρυξ, National Herald Way 1 Democritou and Academias Str. 37-10 30th St. Athens, 10671 L.I.C. New York 11101 Greece U.S.A.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ η μοναδική καθημερινή εφημερίδα της Ομογένειας The National Herald η Αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα της Ομογένειας

P Think before you print!